Kongressen i USA krever at teknogigantene skal sensurere mer

14
Illustrasjon: Shutterstock

I sin iver etter kontroll over den løpende offentlige samtalen på nettet kommer demokratene i Kongressen stadig nærmere og nærmere å kryssen den linja Grunnloven setter, hvis de ikke allerede har krysset den, skriver Glenn Greenwald.

For tredje gang på mindre enn fem måneder har den amerikanske kongressen innkalt toppsjefene for de sosiale medieselskapene for å presse og tvinge dem til å sensurere mer innhold på plattformene sine. 25. mars vil House Energy and Commerce Committee avhøre Twitters Jack Dorsey, Facebooks Mark Zuckerberg og Googles Sundar Pichai i en høring som komiteen kunngjorde vil fokusere «på feilinformasjon og desinformasjon som forpester nettplattformene.» Komiteens leder, representant Frank Pallone, Jr. (D-NJ), og de to formennene i underkomiteene som holdt høringen, Mike Doyle (D-PA) og Jan Schakowsky (D-IL), sa i en felles uttalelse at drivkraften var «løgn om COVID-19-vaksinen» og «avviste påstander om valgsvindel.» De hevdet at «disse elektroniske plattformene har tillatt feilinformasjon å spre seg, og intensivert nasjonale kriser med dystre i det virkelige liv, konsekvenser for folkehelse og sikkerhet,» og la til: «Denne høringen vil fortsette komiteens arbeid med å holde nettplattformer ansvarlige for den økningen av feilinformasjon og desinformasjon. ”

Demokratene i Kongressen har ikke lagt skjul på sitt endelige mål med denne høringen: å utøve kontroll over innholdet på disse online plattformene. «Industriens selvregulering har mislyktes,» sa de, og derfor «må vi begynne arbeidet med å endre insentiver som driver sosiale medier til å tillate og til og med fremme feilinformasjon og desinformasjon.» Med andre ord har de til hensikt å bruke statsmakt til å påvirke og tvinge disse selskapene til å endre hvilket innhold de publiserer og ikke tillater å publisere.

Greenwald skriver:

Jeg har skrevet og snakket utførlig de siste årene om farene ved å gi mer makt til staten, eller teknologiske monopoler, til å bestemme hva som er sant og falsk, eller hva som er tillatt mening og hva som ikke er det. Jeg vil ikke gjenta disse punktene her.

I stedet er nøkkelpunktet mitt her, som ble reist av disse siste truslene fra demokrater i Kongressen, ofte oversett: Selv om det første grunnlovstillegget ikke gjelder frivillige valg fra et privat selskap om hvilket innhold som skal tillates eller forbys, hindrer det den amerikanske regjeringen i tvinge eller true slike selskaper til å sensurere. Med andre ord bryter Kongressen det første grunnlovstillegget når den prøver å tvinge private selskaper til å innføre meningsbaserte begrensninger i ytringsfriheten som regjeringen selv ville være konstitusjonelt utestengt fra å innføre.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Ja, det blir travle dager framover. Hvordan skal man klare å holde narrativene vedlike nå som det pipler ut fra stadig flere sprekker i demningen…? Nå er det jaggu om å gjøre å strupe ytringsfriheten med begge henda og få kontroll på kritiske røster. Eller “ytterliggående høyrekrefter” og “farlige konspirasjonsteorier” som de kaller det fra offisielt hold :wink:

  https://www.youtube.com/watch?v=8Nhm6VAIc90
 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det kommer nok til å rakne. Alt liv er infisert med et dødsvirus. Nå går sionistene til angrep på de troende og plassere dem i samme kategori som palestinerne i deres apartheidprosjekt. Så får vi se hvor det bringer dem.

  • De som har et slikt pass, vil fra søndag få adgang til treningssentre, kulturarrangementer, svømmebasseng, hoteller og synagoger

  https://www.youtube.com/watch?v=1plwmi770sY
 3. Avatar for Anki Anki says:

  Tja - for min del er jeg litt ferdig med de gamle boksene man putta folk i. Jeg foretrekker å kikke på hvor våkne folk er. Er de systemtro og rent faktisk trur på alt lame stream media pusher, eller er det en og annen bjelle som ringer ett sted? Hvilken del av det politiske landskapet de mener å tilhøre, evt. blir putta i, er litt sekundært nå, etter min mening. Det aner meg at The Great Awakening ikke er så opptatt av “partitilhørighet”. :slight_smile:

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Greit nok, men det vil fremdeles bli slik at arbeiderklassen i USA i hovedsak vil gjøre republikanerne til et populistisk arbeiderklasse parti, men demokratene blir de rikes, de høyt utdannedes, og minoritetenes parti.

  I Norge vil det bli SP og FrP som vanlige lønnsarbeidere vil stemme på da de klassiske venstresidepartiene ikke klarer å stenge de intelektuelle idiotene ute.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Enig. Det blir litt gårsdagen. For noen er dualisme det som funker i hverdagen. Om man ønsker å bygge allianser er det nok mer produktivt å finne ut av hva som kan samle.

 6. Avatar for Anki Anki says:

  Haha - du er deg selv lik. Mitt poeng var at jeg ikke er med på “stemme-leken”. Nå sier vel Carlin også dette; This country was bought and sold and paid for a long time ago.
  Forestillingen er vel fra midt på 90-tallet, hvis ikke før. Settingen er et stand up-show, ikke en politisk debatt. Høres ikke ut som publiken føler seg pissa på. Men dette var jo før snowflakes og pjuskefiddinger inntok arenaen :slight_smile:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere