Forholdet mellom Russland og EU på frysepunktet

0
EUs Josep Borrell framstod som en dårlig forberedt skolegutt da han skulle lekse opp for Russlands Sergeij Lavrov. Foto: Shutterstock.

EUs utenrikssjef Josep Borrell var i Moskva 5. februar 2021 for å prøve å få til et bedre forhold til Russland. Det er stor enighet om at han mislykket kapitalt. Hans motpart Sergeij Lavrov er kjent for å være direkte, men i dette tilfellet gikk han enda lenger, og fikk sin motpart til å framstå som en mann uten ære, skriver flere kommentatorer, blant annet denne i Die Welt. Det sies at Borrell framstod som dårlig forberedt og at da han skulle lekse opp for Lavrov om den angivelige forgiftninga av Navalnyj fikk han svar så ørene hang, mener Moon of Alabama. Politico skriver:

Borrell sa at han hadde formidlet EUs misnøye med fengslingen av Navalnyj. «Jeg har formidlet vår dype bekymring til minister Lavrov og gjentok vår appel for hans løslatelse og lanseringen av en upartisk etterforskning av forgiftning av ham,» sa han.

Politico mener at Borrells opptreden var «katastrofal». Og det er vel sånn i diplomatiet at dersom du skal sitte for åpen mikrofon og anklage din motpart for å forgifte sine borgere, burde du helst ha gjort hjemmeleksa di. Borrell kom ikke med noen dokumentasjon av påstandene, og han undergravde dem gjennom heller ikke å gå inn for nye sanksjoner mot Russland. Og skal du møte en tungvekter som Lavrov, er det lurt å være proff. Det er derfor ikke noe overraskende at Lavrov svarte med å kritisere EU for å være en upålitelig partner:

«Vi er blitt vant til at EU prøver å innføre ensidige restriksjoner, ulovlige restriksjoner, og vårt utgangspunkt på dette stadiet er at EU er en upålitelig partner,» sa Lavrov. «Jeg håper at den strategiske gjennomgangen som vil finne sted snart, vil fokusere på EUs nøkkelinteresser, og at disse samtalene vil bidra til å gjøre kontaktene våre mer konstruktive.»

Her viste Lavrov til det kommende toppmøtet i EU som skal diskutere unionens strategi.

Borrell virket også helt uforberedt da en journalist spurte om EUs forhold til Cuba. Faktum er jo at EU har et ganske nært forhold til Cuba, mens deres allierte USA stadig skjerper sanksjonene mot landet. Lavrov utnyttet naturligvis muligheten til å peke på splittelsen mellom EU og USA i dette spørsmålet og inkonsekvensen i EUs egen politikk.

Observatører fra Brussel var ikke glade over opptredenen til deres mann. En seniordiplomat fra EU sa:

«Som ventet spilte Lavrov Borrell ut over sidelinja.» «I fotballterminologi skåret Lavrov mål etter mål mens Borrell bommet på mål hele tida. Ikke noe angrep, ikke noe forsvar.»

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.