– FHI innrømmer feil i rapport: Professor frykter alvorlige konsekvenser for unge

33
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

At regjeringen prioriterer barn og unge, høres ut som en 17. mai-tale uten innhold, sier professor Karen Helene Ulltveit Moe til avisa VG:

Sammen med UiO-rektor Svein Stølen og leder for Studentparlamentet Runa Fiske, går Karen Helene Ulltveit Moe hardt ut mot regjeringens behandling av unge under pandemien.

– Vi må anerkjenne at de unge bærer kostnadene av coronatiltakene, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

De mener også at FHIs rapport om tiltaksbyrde og effekt undergraver hvor hardt unge rammes.

En tabell i den første versjonen av rapporten viser hvordan tiltaksbyrden for de ulike gruppene i landet er vurdert. Restriksjoner for videregående skole, universitet og høgskole er merket som «liten» byrde for barn og unge.

Feil i FHI-rapport

Lørdag kveld opplyste FHI til VG at dette var feil og at de vurderer byrden som «stor» for barn og unge, ikke «liten» når det gjelder det området. Dette er nå oppdatert i rapporten.

– Det at regjeringen kan ha basert sine beslutninger om studentenes tilgang på campus på en rapport som inneholder en slik grov feil, tydeliggjør at kunnskapsgrunnlaget for beslutninger bør offentliggjøres før beslutninger tas, sier rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Professor Moe etterlyser også hva slags kunnskap rapporten er basert på.

– Vi som omgås unge, ser at coronatiltakene er en stor byrde for dem, sier hun til VG.

Kommentar: Vilkårlig koronaregime uten konsekvensanalyse

Siden 12. mars 2020 har regjeringa Solberg styrt Norge fra pressekonferanse til pressekonferanse og fra «tiltak» til «strengere tiltak». Det er en styringsmåte uten parallell i norsk historie, og den er fullstendig uhørt i norsk statsskikk. Noen form for konsekvensanalyse av alle dekretene og tiltakene må man lete lenge etter. Regjeringa har påført landet enorme skader, og blant dem som vil måtte leve med konsekvensene av dette i mange tiår framover er dagens barn og unge.

Fagfolk har lenge advart mot dette, men de er stort sett tiet ihjel i mediene. Men nå begynner det å bli vanskelig å holde lokket på.

«Nedstengning av samfunn kan føre til uakseptabel skade, store økonomiske og helsemessige ulemper. Det kan føre til sykdom, uhelse og økte ulikheter.«

Dette skrev åtte forskere i en kronikk på NRK.no.

Norge har nå vært i en unntakstilstand i 11 måneder. Sentrale prinsipper i Grunnloven og menneskerettighetene er satt til side. Bedrifter, samfunnet og ansatte er påført tap i hundremilliardklassen. Barn og ungdom er fratatt mye av et skoleår og har blitt påført traumer som vi ennå ikke aner rekkevidden av. Dette er gjort ut fra en situasjonsbeskrivelse som virker fullstendig overdramatisert. (Idet dette skrives er det 94 innlagte for korona, i hele landet!) Regjeringa sier at den gjør dette for at ikke helsevesenet skal sprenges, men likevel har den samme regjeringa ikke opprettet en eneste intensivplass på sjukehus i denne perioden. Og i hele denne perioden har vi ikke sett snurten av noen konsekvensutredning fra myndighetenes side.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for prettyplz prettyplz says:

  Studenter lider under dette.
  Nå stenger de igjen i Trondheim med 4 innlagte…
  bilde bilde

  Merkelige uttalelser om villsmitte😂
  Hvor får de disse «spøkelsene» fra

 2. Avatar for prettyplz prettyplz says:

  Mållinja skyves hele tiden
  150 dager? Ja 5 måneder da

  Eller 2025 som Verdensbanken har sagt allerede i fjor

  :lying_face:

 3. Avatar for Slangen Slangen says:

  Det norske folk er så desinformert av media og så hjernevaska at det kan gå til grunne i det lange løp.
  Ca eit dusin tilfeldige personar i Oslo styrer landet diktatorisk med bruk av smittevernlova som fristar med fascistisk styresett.

 4. Det som er skremmende er hvordan politikere messer ut sine dekret uten å bry seg om oss folket.
  Vi må aldri glemme Stanford Prison Experiment. https://no.m.wikipedia.org/wiki/Stanford_Prison_Experiment

  Det er nærliggende å tenke at de som står over oss, fort kan få de samme tankene. Vår nye adel, politikerne, står over oss- i følge dem selv.
  De har aldri brydd seg om egen befolkning og det er åpenbart at de definitivt ikke gjør det nå.

  Og har de noen gang svart på hvem som ga dem ordren om å stenge landet og å la det forbli stengt?
  Hvorfor stiller ingen dem det spørsmålet?
  Hva skjer om vi blåser i det politikerne sier og selv åpner samfunnet? Ingen dør av corona lenger.
  bilde

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Joda. Steigan her feks. Og vi skal få vite det om hundre år. Jeg kan avsløre det nå. Det var Bill Gates.

 6. Vi får håpe at noen tar oss på ordet å formidler kravet på en måte som også vekker de som utelukkende får sin informasjon fra MSM.

  Folk er lei. Politikerne er ikke lei, ikke engang opposisjonen sier noe som helst om €rnas diktatur. Riktignok er nesten samtlige globalister, men jeg trodde faktisk opposisjonen var en reell opposisjon.
  Hvor er de røde fanene? De likhetene som var i samfunnet blir visket ut for hver dag som går. Barn lider og mange blir skadet for resten av livet. Snart kommer portforbudet og da sitter vi der med voksne som drikker, ruser seg og blir voldelige og barn og psykisk syke som ikke kan unnslippe. Hvor er logikken for å holde verden stengt for noe som sluttet å være farlig for 0,5 år siden?
  Og spør noen seg om testene?
  Vi vet at testene er leketester. De kan teste alt i alt og du får det resultatet du vil, sa utvikleren. Men om vi nå sier de kan fange opp corona. Corona har eksistert i tusenvis av år og vi har alle hatt det som enten influensa eller vanlig forkjølelse- flere ganger i livet. Med ca 2,5 kg virus og bakterier i kroppen, hvordan klarer man å finne akkurat den bitte lille partikkelen? Og enda mer imponerende. Hvordan klarer man å teste og finne de muterte? Jeg har ikke lest noe om at millioner av nytt testutstyr er kjøpt inn. Det blir som om jeg skal skrive en brukermanual til noe som enda ikke er funnet opp?
  Så mye informasjon, men så få som faktisk tør å spørre de riktige spørsmålene.
  Ikke minst
  Hvorfor skal vi stenge når faren er over?

 7. Avatar for pcwh pcwh says:

  Har en sønn på 9 som har hanglet seg gjennom året. Stadige avbrudd i trening sliter på motivasjonen når PlayStation er rett foran ansiktet, og små grupper og lite plass på skolen fører til mye bråk og slåssing. Det går likevel greit med mye oppfølging.

  Datter på 16 går på videregående i Oslo, og det er en annen historie. Karakterene har rast etter tre måneder med mest hjemmeskole, og hun ser ikke mening i verken liv eller skole. Jeg tar bil til jobb 800 m unna bare for å rekke å hente henne i lunsjen for en matbit og litt luft hver dag.
  Vi har oppfordret henne til å invitere til fest fordi vi gir faen i «maks 5 eller 10», men de andre foreldrene er så lydige at det ikke har blitt noe av.

  Så nå har forventningene falt til bare å bestå, så får vi heller betale for privatistfag etter videregående. Anekdote, helt klart, men galskapen vil få enorme følger for den generasjonen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

25 flere kommentarer

Deltakere