– FHI innrømmer feil i rapport: Professor frykter alvorlige konsekvenser for unge

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

At regjeringen prioriterer barn og unge, høres ut som en 17. mai-tale uten innhold, sier professor Karen Helene Ulltveit Moe til avisa VG:

Sammen med UiO-rektor Svein Stølen og leder for Studentparlamentet Runa Fiske, går Karen Helene Ulltveit Moe hardt ut mot regjeringens behandling av unge under pandemien.

– Vi må anerkjenne at de unge bærer kostnadene av coronatiltakene, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

De mener også at FHIs rapport om tiltaksbyrde og effekt undergraver hvor hardt unge rammes.

En tabell i den første versjonen av rapporten viser hvordan tiltaksbyrden for de ulike gruppene i landet er vurdert. Restriksjoner for videregående skole, universitet og høgskole er merket som «liten» byrde for barn og unge.

Feil i FHI-rapport

Lørdag kveld opplyste FHI til VG at dette var feil og at de vurderer byrden som «stor» for barn og unge, ikke «liten» når det gjelder det området. Dette er nå oppdatert i rapporten.

– Det at regjeringen kan ha basert sine beslutninger om studentenes tilgang på campus på en rapport som inneholder en slik grov feil, tydeliggjør at kunnskapsgrunnlaget for beslutninger bør offentliggjøres før beslutninger tas, sier rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Professor Moe etterlyser også hva slags kunnskap rapporten er basert på.

– Vi som omgås unge, ser at coronatiltakene er en stor byrde for dem, sier hun til VG.

Kommentar: Vilkårlig koronaregime uten konsekvensanalyse

Siden 12. mars 2020 har regjeringa Solberg styrt Norge fra pressekonferanse til pressekonferanse og fra «tiltak» til «strengere tiltak». Det er en styringsmåte uten parallell i norsk historie, og den er fullstendig uhørt i norsk statsskikk. Noen form for konsekvensanalyse av alle dekretene og tiltakene må man lete lenge etter. Regjeringa har påført landet enorme skader, og blant dem som vil måtte leve med konsekvensene av dette i mange tiår framover er dagens barn og unge.

Fagfolk har lenge advart mot dette, men de er stort sett tiet ihjel i mediene. Men nå begynner det å bli vanskelig å holde lokket på.

«Nedstengning av samfunn kan føre til uakseptabel skade, store økonomiske og helsemessige ulemper. Det kan føre til sykdom, uhelse og økte ulikheter.«

Dette skrev åtte forskere i en kronikk på NRK.no.

Norge har nå vært i en unntakstilstand i 11 måneder. Sentrale prinsipper i Grunnloven og menneskerettighetene er satt til side. Bedrifter, samfunnet og ansatte er påført tap i hundremilliardklassen. Barn og ungdom er fratatt mye av et skoleår og har blitt påført traumer som vi ennå ikke aner rekkevidden av. Dette er gjort ut fra en situasjonsbeskrivelse som virker fullstendig overdramatisert. (Idet dette skrives er det 94 innlagte for korona, i hele landet!) Regjeringa sier at den gjør dette for at ikke helsevesenet skal sprenges, men likevel har den samme regjeringa ikke opprettet en eneste intensivplass på sjukehus i denne perioden. Og i hele denne perioden har vi ikke sett snurten av noen konsekvensutredning fra myndighetenes side.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.