Astra Zeneca overrasket over bivirkningene av vaksinen deres

0
Shutterstock

To regioner i Sverige bestemte seg for midlertidig å stanse bruken av Astra Zenecas vaksine på grunn av de meldte bivirkningene av vaksinen. Dette melder SVT:

På fredagen tryckte Region Sörmland på stoppknappen. Dagen innan vaccinerades totalt 400 sjukhusanställda med Astra Zeneca-vaccinet – 100 rapporterades sedan ha fått misstänkta biverkningar som till exempel feber.

– Vi stoppar dels för att vi ska utreda men också för att vi inte ska få en för ansträngd personalsituation, säger Magnus Johansson, medicinansvarig i regionen, till SVT Nyheter.

Även Region Gävleborg har beslutat om att tillfälligt pausa användningen av vaccinet och dessutom larmar Region Jönköpings län om överraskande många misstänkta biverkningar efter en större vaccinationsinsats på drygt 500 personer.

”Inte bra”

Andreas Heddini, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden, beklagar personalbortfallet i regionerna.

– Nej, det är inte bra. Det verkar ha varit en större andel med biverkningar än vad som är förväntat. I studier har vi sett att någonstans runt 10 procent av de som vaccineras förväntas få biverkningar av det här slaget, säger han.

Dødsfall og bivirkninger knyttet til vaksinene i Norge

I Norge følger Statens legemiddelverk med på meldingene om mistenkte bivirkninger av vaksinene her til lands. Rapportene utgis hver torsdag. Her er en tabell fra rapporten for 9. februar 2021:

Sveits har nektet å ta i bruk vaksinen fra Astra Zeneca inntil nye studier er gjennomført. Også i Sverige, Tyskland og Frankrike meldes det om alvorlige bekymringer.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.