Joe Biden går inn for ‘modernisering’ av USAs forsvar for å stå opp mot Russland og Kina

0
Foto: Shutterstock

Biden advarer mot trusler i cyberspace etter SolarWinds-hacking

Av Dave DeCamp, Anti-War.

I en tale 28. desember 2020 trakk Joe Biden fram det økende behovet for å «modernisere» amerikanske forsvarskapasiteter i møte med trusler fra Kina og Russland. Biden tok også opp den nylig oppdagede hackingen av programvareselskapet SolarWinds som visstnok hadde rammet flere offentlige etater.

Biden sa at han hadde briefet et medlem av sitt overgangsteam om «de forskjellige strategiske utfordringene vi vil møte fra både Russland og Kina og reformene vi må ha for å sette oss i en sterkest mulig posisjon for å møte disse utfordringene.» Han sa at disse reformene inkluderer «modernisering av våre prioriterte forsvarsgrener for bedre å kunne avskrekke fremtidig aggresjon.»

«Vi må sette oss i stand til å innovere, det å forestille oss et forsvar mot økende trusler fra nye områder som cyberspace,» sa Biden. “Vi lærer fortsatt en hel del rundt omfanget av SolarWinds-hackingen og sårbarheten som har blitt avslørt. Som jeg også sa i forrige uke utgjør dette angrepet en alvorlig risiko for vår nasjonale sikkerhet.”

I utsagn fra forrige uke anklaget Biden president Trump for ikke å prioritere cybersikkerhet, og som mange andre har også han beskyldte Russland for SolarWinds-hackingen. Til tross for dette foreligger det mangel på bevis for at Moskva var involvert. Den tidligere visepresidenten har også lovet gjengjeldelse for SolarWinds-hackingen. Bidens stabssjef sa at den kommende administrasjonens svar ville inneholde mer enn «bare sanksjoner.»

Kilder i nærheten av overgangsteamet sa til Reuters at svarene som administrasjonen vurderer er økonomiske sanksjoner og hacking mot Russlands infrastruktur. De siste årene har USA trappet opp sine offensive operasjoner i cyberspace.

Etter presidentvalget i november sa Cyber Command-sjef, general Paul Nakasone, at USA hadde tatt affære mot «motstandere» for å forhindre innblanding i valget. I en senatshøring fra september, meddelte FBI-direktør Christopher Wray, at FBI hadde tillatt etterforskerne i Pentagon og andre etterretningsbyråer å utføre offensive cyberoperasjoner 

Kilder til Yahoo News meddelte allerede i juli at president Trump ga CIA nye mandater i 2018 som tillot byrået å eskalere nettangrep. Rapporten sa at CIA brukte de nye fullmaktene til å få gjennomført operasjoner mot Iran og andre såkalte «fiendtlige» nasjoner.

Oversatt av : J. Bjoerkmo for Derimot.no

Forrige artikkelLockdown går på hukommelsen løs
Neste artikkelDe nye dagarbeiderne