Folkehelseinstituttet bommet på smittetall i romjulen

0
Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen på Statsministerens kontor 12. mars 2020. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor

Folkehelseinstituttet slo alarm om økt smitte og flere positive prøver romjulen. Nå viser det seg at tallene var helt feil, skriver Aftenposten. NTB skriver om dette:

Allerede 2. januar slo Folkehelseinstituttet (FHI) alarm om økt smitte i jule- og nyttårsferien.

Det ble innført skjenkestopp i hele Norge. Alle ungdomsskoler og videregående med 380.000 elever ble satt på rødt nivå på 14 timers varsel.

Ifølge FHI hadde andelen positive coronatester økt til 6,4 prosent, opp fra 2,2 prosent uken før. Nå i ettertid viser det seg at tallene var feil.

Langt flere ble testet og færre ble smittet. Andelen positive prøver var 3,5 prosent, viser FHIs egne, endelige tall.

– Vi har en lav terskel for å gå ut med ting, også når det er usikkerhet. I ettertid tenker jeg at det ikke var noe særlig poeng i å gå ut med det tallet, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Aftenposten.

De høye smittetallene ble brukt av helseminister Bent Høie (H) til å forsvare innføringen av strengere tiltak 3. januar.

Kommentar: Vilkårlighet og krisemaksimering

Igjen ser vi hvordan myndighetene både krisemaksimerer og driver vilkårlig styring av landet gjennom dekret. De høye smittetallene som helseministeren brukte for å innføre nye strenge tiltak, fantes ikke. Det gir Bent Høie blaffen i. Her skal det drives alarmistisk politikk og mest mulig stengning av landet for enhver pris. Ikke fordi vitenskapen sier det, ikke fordi erfaring tilsier en slik politikk, men fordi det står i det manuset han har fått utlevert.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.