Dommeren vedtok å ikke utlevere Julian Assange av helsegrunner – men trusselen mot ytringsfriheten består

19
Foto: assangecourt.report

Overraskende – dommer Vanessa Baraitser vedtok å ikke utlevere Julian Assange til USA av helsemessige grunner. I dommen sa hun at:

«Jeg finner ut at den mentale tilstanden til Mr. Assange er slik at det ville være undertrykkende å utlevere ham til USA.»

Terje Alnes i Antikrigsinitiativet sier i en kommentar til dommen:

Dommen i dag er svært gledelig, men saken er ikke over siden den kan ankes. For Antikrigs-initiativet og fredsbevegelsen er Assange-saken en kampsak. Avsløringene av krigsforbrytelser og menneskerettsbrudd som følge av den såkalte «krigen mot terror», som WikiLeaks har gjort kjent, viser hvor viktig det er å stå opp mot disse krigene.

Rune Ottosen i Norsk Pen skriver på Facebook:

Fantastisk nyhet! Assange blir ikke utlevert. Dommeren brukte rent medisinske grunner og fare for selvmord. Det er ingen grunn til å hvile på laurbær. Ifølge referat fra retten fulgt dommeren langt på vei USAs argumentasjon i de prinsipielle spørsmålene. USA har anket og det er fortsatt usikkert om han blir løslatt mot kausjon. Beredskap må opprettholdes

Det er god grunn til å juble over denne delseieren, Men gleden kan bli kortvarig. PEN International skriver:

Dommeren gjorde det nemlig klart at etter hennes syn på at det ellers er grunnlag for utleveringsbegjæringen. Trusselen mot mediefriheten og den gravende journalistikken gjenstår derfor. Den amerikanske regjeringa har 14 dager på seg til å anke domstolens kjennelse, og Assange vil forbli fengslet i det minste til hans kausjonsforhandling er planlagt til 6. januar. PEN International ber om at den amerikanske regjeringa trekker tilbake utleveringsbegjæringa mot Julian Assange. Det oppfordrer også de britiske domstolene til ikke å imøtekomme kravet om å utlevere Assange når det gjelder anke. I mellomtida bør Julian Assange få løslatelse fra fengsel som en hastesak.

Antikrigsinitativet skriver:

«Assange og WikiLeaks publiserte i 2010 titusenvis av klassifiserte dokumenter fra USA, kjent som Afghan War Diaries og Iraq War Logs. Papirene dokumenterte mer enn 100.000 drap på sivile som følge av okkupasjonene. En rekke kompromitterende lekkasjer gjort kjent gjennom WikiLeaks viser at statsmakter operer utenfor internasjonal lov og opptrer som om de befinner seg i et rom der internasjonal jurisdiksjon ikke kan nå dem. Uten Assange og WikiLeaks virksomhet hadde disse forholdene med stor sannsynlighet forblitt ukjente.

Dessverre bekrefter Assange-saken at varslere forfølges, mens krigsforbrytere går fri. Rett før jul benådet President Trump fire leiesoldater fra firmaet Blackwater som ble dømt for massedrap i Irak. Men krigsforbrytelsene som Julian Assange og WikiLeaks avslørte har ikke tatt slutt, de pågår fremdeles. Det kommer stadig meldinger om massakrer på sivile, utført av folk som Norge er alliert med.Vi må snakke om norske politikeres rolle i Assange-saken: Norske politikere har gått i dekning med munnkurv når det gjelder Assange. Hvor er støttekomiteen for Assange på Stortinget? Vi har bare registrert en håndfull representanter som har tatt ham i forsvar og gått mot utlevering.»

steigan.no har støttet Julian Assange fra starten av. Han er omtalt i rundt 180 artikler hos oss og ved hjelp av en stor dugnadsaksjon fra noen raske og dyktige oversettere klarte vi og Derimot.no å følge rattssaka dag for dag gjennom referatene til Craig Murray, De startet her: Din mann på galleriet i saken mot Assange

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg forstår hvorfor de vestlige sikkerhetsstater vil gjøre et eksempel av Assange, så ingen andre begynner med noe lignende, men personlig tror jeg ikke at type Wikileaks er så viktig lengre.

  Vi har en ny kald krig nå, så da vil det bli mulig å slippe informasjon på russisk og kinesisk-støttede nettsteder. Å bedrive slik forfølging som Vesten har holdt på med ovenfor Assange, vil også bli vanskeligere I en kald krig, da Vesten vil måtte sette handlinger bak ordene om at de er de rette forsvarerne av demokrati og ytringsfrihet.

  Slik ståa er dag, så har man mer ytringsfrihet i Russland enn i Vesten, og selv i Kina, er det bare myndighetene som det er forbudt å kritisere, mens man i Vesten har et helt spekter av ting man ikke skal snakke om man ønsker å beholde jobben.

 2. Avatar for Olaf Olaf says:

  Har Steigan.no egentlig interesse for personvern og ytringsfrihet?
  Saken har versert på bloggen i lang tid. Det er prisverdig at man setter søkelys på menneskers ytringsfrihet. Men Assange-saken dreier seg vel mer om hvorvidt metodene for å fremskaffe militær informasjon er juridisk akseptable eller ikke, hvilket jeg ikke har kunnskap om.
  Men i hausingen av denne saken, slår det meg at bloggen aldri tar opp brudd på menneskerettigheter og ytringsfrihet i land hvor straffemetodene er barbariske og lovverket kontinuerlig strammes inn for å hindre mennesker i å si sin mening om regimet. Artikkelen i Moscow Times belyser lovverket og straffemetodene til det ny-fascistiske regimet i Russland, hvor FSB eksempelvis gjør NGO’en som omhandler beskyttelse av kvinner mot vold, til fremmede agenter, og fengsler medlemmene, utelukkende på grunn av den mest harmløse kritikk mot regimet.

  [https://www.themoscowtimes.com/2021/01/05/the-kremlin-tightens-the-screws-on-public-dissent-a72542]

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det handler om at regimekritisk media i Vesten nektes finansiering på forskjellige vis. Deplatforming, sensur, tap av bankkontoer og reklamenekt er alle ting som blir brukt i Vesten for å holde unskede borte fra det offentlige ordskiftet.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Olaf vet og støtter dette. Steigan.no hadde ikke eksistert om han hadde hatt mulighet til å avgjøre.

 5. Mikhail Gorbachev quotes:

  “In October 1917, we parted with the old world, rejecting it once and for all. We are moving toward a new world, a world of Communism. We shall never turn off that road.”

  “Gentlemen, comrades, do not be concerned about all you hear about Glasnost and Perestroika and democracy in the coming years. They are primarily for outward consumption.

  There will be no significant internal changes in the Soviet Union, other than for cosmetic purposes. Our purpose is to disarm the Americans and let them fall asleep.”

  “Those who hope that we shall move away from the socialist path will be greatly disappointed. Every part of our program of perestroika … is fully based on the principle of more socialism and more democracy. … I would like to be clearly understood … we, the Soviet people, are for socialism. … We want more socialism and, therefore, more democracy. … More socialism means more democracy, openness and collectivism in everyday life. … We will proceed toward better socialism rather than away from it.

  We are saying this honestly, without trying to fool our own people or the world. Any hopes that we will begin to build a different, non-socialist society and go over to the other camp are unrealistic and futile.

  Those in the West who expect us to give up socialism will be disappointed. … It’s my conviction that the human race has entered a stage where we are all dependent on each other. No other country or nation should be regarded in total separation from another, let alone pitted against another. That’s what our communist vocabulary calls internationalism and it means promoting universal human values.”

  “In our discussions here at the forum there was no trace of the futile debate about what is better, capitalism or socialism…We should seek a synthesis of ideas and values that have proven their viability…”

  “Further global progress is now possible only through a quest for universal consensus in the movement towards a new world order.”

  “I am a Communist, a convinced Communist! For some that may be a fantasy. But to me it is my main goal.”

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det er noe rart når han linker til Atlantic Council, Soros etc og er sjokkert over at folk ikke blir overbevist.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Mest i Sverige, Tyskland og USA, og at du ikke vet det sier en god del om at nettstedene du leser ikke anses som farlige av jøder, venstreekstreme eller noen med makt.

  Det fleste “høyreekstreme nettstedene” i USA i dag må bruke bitcoin, og jeg vil tippe at norske banker allerede har begynt med det, uten at jeg følger med så mye.

 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nistad har skrevet noe på Resett. Her trengs nok dine kommentarer.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

11 flere kommentarer

Deltakere