Dommeren vedtok å ikke utlevere Julian Assange av helsegrunner – men trusselen mot ytringsfriheten består

0
Foto: assangecourt.report

Overraskende – dommer Vanessa Baraitser vedtok å ikke utlevere Julian Assange til USA av helsemessige grunner. I dommen sa hun at:

«Jeg finner ut at den mentale tilstanden til Mr. Assange er slik at det ville være undertrykkende å utlevere ham til USA.»

Terje Alnes i Antikrigsinitiativet sier i en kommentar til dommen:

Dommen i dag er svært gledelig, men saken er ikke over siden den kan ankes. For Antikrigs-initiativet og fredsbevegelsen er Assange-saken en kampsak. Avsløringene av krigsforbrytelser og menneskerettsbrudd som følge av den såkalte «krigen mot terror», som WikiLeaks har gjort kjent, viser hvor viktig det er å stå opp mot disse krigene.

Rune Ottosen i Norsk Pen skriver på Facebook:

Fantastisk nyhet! Assange blir ikke utlevert. Dommeren brukte rent medisinske grunner og fare for selvmord. Det er ingen grunn til å hvile på laurbær. Ifølge referat fra retten fulgt dommeren langt på vei USAs argumentasjon i de prinsipielle spørsmålene. USA har anket og det er fortsatt usikkert om han blir løslatt mot kausjon. Beredskap må opprettholdes

Det er god grunn til å juble over denne delseieren, Men gleden kan bli kortvarig. PEN International skriver:

Dommeren gjorde det nemlig klart at etter hennes syn på at det ellers er grunnlag for utleveringsbegjæringen. Trusselen mot mediefriheten og den gravende journalistikken gjenstår derfor. Den amerikanske regjeringa har 14 dager på seg til å anke domstolens kjennelse, og Assange vil forbli fengslet i det minste til hans kausjonsforhandling er planlagt til 6. januar. PEN International ber om at den amerikanske regjeringa trekker tilbake utleveringsbegjæringa mot Julian Assange. Det oppfordrer også de britiske domstolene til ikke å imøtekomme kravet om å utlevere Assange når det gjelder anke. I mellomtida bør Julian Assange få løslatelse fra fengsel som en hastesak.

Antikrigsinitativet skriver:

«Assange og WikiLeaks publiserte i 2010 titusenvis av klassifiserte dokumenter fra USA, kjent som Afghan War Diaries og Iraq War Logs. Papirene dokumenterte mer enn 100.000 drap på sivile som følge av okkupasjonene. En rekke kompromitterende lekkasjer gjort kjent gjennom WikiLeaks viser at statsmakter operer utenfor internasjonal lov og opptrer som om de befinner seg i et rom der internasjonal jurisdiksjon ikke kan nå dem. Uten Assange og WikiLeaks virksomhet hadde disse forholdene med stor sannsynlighet forblitt ukjente.

Dessverre bekrefter Assange-saken at varslere forfølges, mens krigsforbrytere går fri. Rett før jul benådet President Trump fire leiesoldater fra firmaet Blackwater som ble dømt for massedrap i Irak. Men krigsforbrytelsene som Julian Assange og WikiLeaks avslørte har ikke tatt slutt, de pågår fremdeles. Det kommer stadig meldinger om massakrer på sivile, utført av folk som Norge er alliert med.Vi må snakke om norske politikeres rolle i Assange-saken: Norske politikere har gått i dekning med munnkurv når det gjelder Assange. Hvor er støttekomiteen for Assange på Stortinget? Vi har bare registrert en håndfull representanter som har tatt ham i forsvar og gått mot utlevering.»

steigan.no har støttet Julian Assange fra starten av. Han er omtalt i rundt 180 artikler hos oss og ved hjelp av en stor dugnadsaksjon fra noen raske og dyktige oversettere klarte vi og Derimot.no å følge rattssaka dag for dag gjennom referatene til Craig Murray, De startet her: Din mann på galleriet i saken mot Assange

Forrige artikkelI år lager vi fortellingene selv
Neste artikkelTyskland vil trenge stadig mer norsk vindkraft