To kilo månestein på vei mot Jorda

0
En presentasjon av sammenkoplinga til Chang'e i bane rundt månen.

Den kinesiske romfartøyet Chang’e 5 har lykkes med å grave fram to kilo stein fra månen, laste det over i returfartøyet som også har lykkes med å kople seg sammen med den delen av fartøyet som har gått i bane rundt månen i mellomtida. China National Space Administration har vist video av sammenkopling i bane rundt månen.

Og her er et bilde fra måneoverflaten tatt fra fartøyet:

Romfartshistorie og starten på noe nytt

Dette er romfartshistorie fordi det er 44 år siden stein eller støv fra månen er blitt brakt tilbake fra månen. I alt ble 400 kilo månestoff hentet til jorda av USAs Apollo-ekspedisjoner og Sovjetunionens Luna-ekspedisjoner. Dette stoffet ble hentet fra noen av de geologisk eldtse delene av månen, mer enn tre milliarder år gamle. Kineserne rettet seg derimot inn på de yngre, vulkanske delene av måneoverflaten, som er rundt 1,2 milliarder år gamle, skriver BBC i en informativ artikkel om ekspedisjonen. Chang’e plantet forresten et kinesisk flagg på måneoverflaten.

Ikke bare er det historisk, men det er også et varsel om en helt ny epoke. Det varer ikke 44 år til neste gang, det varer knapt tre-fire år, for Chang’e 6 skal sannsynligvis skytes opp i 2023. Kina står i spissen for et kappløp om å utnytte ressursene på månen, og flere stormakter vil følge etter dem. Det er i først rekke snakk om robotiserte testbaser som til dels skal 3d-printes på stedet. Men det er igjen antakelig bare forstadiet til bemannede romstasjoner som kan bli en realitet tidlig på 2030-tallet. Kina har alt bygd en prototyp til en slik stasjon, Yuegong-1 eller Lunar Palace 1.

I 2024 planlegger USA en bemannet ferd til månen i sitt såkalte Artemis-program. Deres mål er å etablere en Artemis base camp på månen innen utgangen av dette tiåret, så kappløpet tetner til.

Forrige artikkelPropagandaen for risikable vaksiner er i gang
Neste artikkelCanada: – De som nekter å ta vaksinen kan bli møtt med begrensninger
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).