To kilo månestein på vei mot Jorda

5
En presentasjon av sammenkoplinga til Chang'e i bane rundt månen.

Den kinesiske romfartøyet Chang’e 5 har lykkes med å grave fram to kilo stein fra månen, laste det over i returfartøyet som også har lykkes med å kople seg sammen med den delen av fartøyet som har gått i bane rundt månen i mellomtida. China National Space Administration har vist video av sammenkopling i bane rundt månen.

Og her er et bilde fra måneoverflaten tatt fra fartøyet:

Romfartshistorie og starten på noe nytt

Dette er romfartshistorie fordi det er 44 år siden stein eller støv fra månen er blitt brakt tilbake fra månen. I alt ble 400 kilo månestoff hentet til jorda av USAs Apollo-ekspedisjoner og Sovjetunionens Luna-ekspedisjoner. Dette stoffet ble hentet fra noen av de geologisk eldtse delene av månen, mer enn tre milliarder år gamle. Kineserne rettet seg derimot inn på de yngre, vulkanske delene av måneoverflaten, som er rundt 1,2 milliarder år gamle, skriver BBC i en informativ artikkel om ekspedisjonen. Chang’e plantet forresten et kinesisk flagg på måneoverflaten.

Ikke bare er det historisk, men det er også et varsel om en helt ny epoke. Det varer ikke 44 år til neste gang, det varer knapt tre-fire år, for Chang’e 6 skal sannsynligvis skytes opp i 2023. Kina står i spissen for et kappløp om å utnytte ressursene på månen, og flere stormakter vil følge etter dem. Det er i først rekke snakk om robotiserte testbaser som til dels skal 3d-printes på stedet. Men det er igjen antakelig bare forstadiet til bemannede romstasjoner som kan bli en realitet tidlig på 2030-tallet. Kina har alt bygd en prototyp til en slik stasjon, Yuegong-1 eller Lunar Palace 1.

I 2024 planlegger USA en bemannet ferd til månen i sitt såkalte Artemis-program. Deres mål er å etablere en Artemis base camp på månen innen utgangen av dette tiåret, så kappløpet tetner til.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  La oss håpe den er av en bedre kvalitet enn den som Rjiksmuseet i Amsterdam oppbevarer.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Skog på månen. En sensasjon. Var det klimaendringer som utryddet den?

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg tror det nok er så enkelt at den forsteinede trebiten ble funnet på isen i Antarktis, da USA lette etter månemeteoritter der for å få informasjon om måneoverflaten, og at ikke alt de fant stammet fra månen, men kom fra kontinentets egen overflate.

  At man gir bort noe man tror stammer fra månen, er nok mer sannsynlig enn at man gjør en type svindel med en veldig stor risiko for å bli oppdaget.

  Når det gjelder USAs månelanding, så er jeg tvilsom til at den ble gjennomført, men jeg har ikke orket å ofre nok tid til å kunne være sikker.

 4. Avatar for Slangen Slangen says:

  For femti år sidan, to ganger om året, i tre år, spaserte amerikanske menn på månen, no problem? Ikkje eit einaste prov, forsvunne arkiv og videotape er ‘viska ut for gjenbruk’. Romstasjonen 408 km, månen ca 380000 km. No chanse.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere