To kilo månestein på vei mot Jorda

0
En presentasjon av sammenkoplinga til Chang'e i bane rundt månen.

Den kinesiske romfartøyet Chang’e 5 har lykkes med å grave fram to kilo stein fra månen, laste det over i returfartøyet som også har lykkes med å kople seg sammen med den delen av fartøyet som har gått i bane rundt månen i mellomtida. China National Space Administration har vist video av sammenkopling i bane rundt månen.

Og her er et bilde fra måneoverflaten tatt fra fartøyet:

Romfartshistorie og starten på noe nytt

Dette er romfartshistorie fordi det er 44 år siden stein eller støv fra månen er blitt brakt tilbake fra månen. I alt ble 400 kilo månestoff hentet til jorda av USAs Apollo-ekspedisjoner og Sovjetunionens Luna-ekspedisjoner. Dette stoffet ble hentet fra noen av de geologisk eldtse delene av månen, mer enn tre milliarder år gamle. Kineserne rettet seg derimot inn på de yngre, vulkanske delene av måneoverflaten, som er rundt 1,2 milliarder år gamle, skriver BBC i en informativ artikkel om ekspedisjonen. Chang’e plantet forresten et kinesisk flagg på måneoverflaten.

Ikke bare er det historisk, men det er også et varsel om en helt ny epoke. Det varer ikke 44 år til neste gang, det varer knapt tre-fire år, for Chang’e 6 skal sannsynligvis skytes opp i 2023. Kina står i spissen for et kappløp om å utnytte ressursene på månen, og flere stormakter vil følge etter dem. Det er i først rekke snakk om robotiserte testbaser som til dels skal 3d-printes på stedet. Men det er igjen antakelig bare forstadiet til bemannede romstasjoner som kan bli en realitet tidlig på 2030-tallet. Kina har alt bygd en prototyp til en slik stasjon, Yuegong-1 eller Lunar Palace 1.

I 2024 planlegger USA en bemannet ferd til månen i sitt såkalte Artemis-program. Deres mål er å etablere en Artemis base camp på månen innen utgangen av dette tiåret, så kappløpet tetner til.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.