Kreft, slag og fosterskader – Irak saksøker USA for bruk av utarmet uran

4

Irak vil reise en sak mot USA for europeiske domstoler for Washingtons bruk av DU-våpen, altså ammunisjon med utarmet uran, har Iraks al-Maalomah News Agency rapportert, med henvisning til Hatif al-Rikabi, en rådgiver for det irakiske parlamentets utenrikskomite.

I en samtale med nyhetsbyrået 13. desember 2020, sa al-Rikabi at han ville reise saka ved domstoler i Sverige og Tyskland på grunn av store amerikanske forbrytelser, inkludert bruk av ammunisjon med utarmet uran.

«Hundrevis av kreftsaker registreres hver måned, og tallet er et tydelig bevis på hvor stor skade de amerikanske styrkene har gjort,» sier al-Rikabi. Han oppfordret også Iraks helsemyndigheter til å «offentliggjøre fakta og tall om tap forårsaket av amerikanske bombekampanjer.»

Offisiell statistikk fra den irakiske regjeringen viser at andelen krefttilfeller i Irak før utbruddet av den første Golfkrigen i 1991 var 40 / 100.000. I 1995 hadde antallet økt til 800 personer / 100.000. Innen 2005 hadde dataene doblet seg til minst 1600 personer / 100.000 mennesker. Gjeldende statistikk viser at veksttrenden fortsetter.

Ifølge rapporten mistenkes uranbomforurensning og annen militær forurensning for å være ansvarlig for den kraftige økninga i medfødte skader, krefttilfeller og andre sykdommer hos folket i store deler av Irak.

Mange leger og forskere hevder at den nye framveksten av tidligere ikke-eksisterende sykdommer i Irak, som nye sykdommer i nyrene, lungene og leveren, og en fullstendig kollaps av immunforsvaret, er knyttet til gift fra USAs våpen.

Utarmet uran kan også være være årsaken til den store økninga i leukemi, nyresykdom og anemi, spesielt hos barn. I tillegg har abort og for tidlig fødsel også økt kraftig, spesielt i områder der et stort antall amerikanske militære operasjoner har funnet sted, slik som i Fallujah. I 2004 brukte det amerikanske militæret store mengder utarmet uran og hvitt fosfor til å utføre to store militære angrep på den irakiske byen Fallujah.

Europaparlamentet har vedtatt flere resolusjoner mot bruk av utarmet uran, slik som denne. USA har motsatt seg alle krav om å forby bruk av utarmet uran. I 2014 støttet 150 av FNs medlemsland en resolusjon mot slike våpen. USA har innrømt at de har brukt slike våpen.

Les: Pentagon: USA använder utarmat uran i Syrien och Irak

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. “Ifølge rapporten mistenkes uranbomforurensning og annen militær forurensning for å være ansvarlig for den kraftige økninga i medfødte skader, krefttilfeller og andre sykdommer hos folket i store deler av Irak. Mange leger og forskere hevder at den nye framveksten av tidligere ikke-eksisterende sykdommer i Irak, som nye sykdommer i nyrene, lungene og leveren, og en fullstendig kollaps av immunforsvaret, er knyttet til gift fra USAs våpen”.

  Irak skulle også ha saksøkt USA først og fremst for USAs overfallsangrep på Irak med konstruerte bevis om masseødeleggelses-våpen som påskudd, og som dermed var ulovlig, og for å på like ulovlig grunnlag ha stått med store styrker i landet siden.

  Styrkene har tjent Cheneys Halliburton og andre amerikanske selskaper, ved at selskapene har ført ut olje, gass og andre av Iraks landressurser ut av landet med USAs styrker som væpnet vakt. Irak har blitt og blir ranet under det amerikanske militærets bevoktning. Halliburton har tjent 40 milliarder dollar og andre selskaper 140 milliarder dollar.

  Irak krigen er akkurat det den privateide amerikanske krigsvåpen-industrien ønsker seg. En krig med store styrker stående i et militært svakere land i mange år, hvor kontraktørene tjener mange milliarder dollar hvert år de blir der, og det blir de så lenge det militær-industrielle komplekset vil.

  BlackRock er finansiell eier i krigsvåpen-industrien og i de store selskapene som tar ut Iraks landressurser, og i legemiddelselskapene som skal fremstille medisiner for å behandle de som har blitt syke og skadd av USAs krigføring i landet.

  Den globale storkapitalen bruker militær - og økonomisk krigføring for sin globalistiske agenda. Dette (finans)folket driver, for å låne et militært uttrykk, et fullt spektrum angrep på menneskeheten. Deres kriger stopper ikke før hele verden er globalisert, og det ikke er flere land å erobre.

 2. Avatar for smurfen52 smurfen52 says:

  Her var Steigan litt vel snill. selv MSN tar den langt lenger.
  Dette var før Norge bombet i filler alle Libyske byer med utarmet uran, det selv en milliardtedels gram er dødelig. UD har en halveringstid på 5 milliarder år. mao så vil folk dø av UD lenge etter at solen slokner.

  Store skader blant Fallujahs barn
  Ettervirkningene etter angrepet på Fallujah i Irak er verre enn hva de var i Hiroshima og Nagasaki etter 2. verdenskrig, ifølge ny rapport.

  De deformerte barna ligger på rekke og rad på avdelingen for misdannelser ved det nye sykehuset i Fallujah. Seks år etter det intense og langvarige angrepet på byen, fødes det nå et urovekkende antall barn med store skader.

  Antallet barn med leukemi er nå 17 ganger høyere i Fallujah enn normalt.

  Noen mangler armer eller bein. Andre fødes med ryggraden i en s-form eller med for mange fingre og tær.

  Et fotografi viser et barn som ble født med tre hoder.

  Nekter å bli gravide
  Under et besøk til avdelingen tidligere i år ble BBCs veteranjournalist John Simpson så rystet av det han så at han ba kameramannen la være å filme de verste tilfellene. Over hele byen traff han på små barn med ødelagte kropper.

  Historiene har versert i lang tid. Noe er galt i Fallujah. Antallet deformasjoner, dødfødsler og krefttilfeller øker kraftig.

  Mange kvinner skal være så redde for å føde at de nekter å bli gravide.

  Enorm barnedødelighet.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det finnes andre alternativer.

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Et samlet Storting står last og brast med USA og NATO, og ser frem til å bruke utarmet uran også i fremtidige kriger. “Fred og demokrati” må tross alt spres også i fremtiden, slik Norge har vært med på å spre det i bl.a. Irak, Libya og Afghanistan.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere