Kreft, slag og fosterskader – Irak saksøker USA for bruk av utarmet uran

0

Irak vil reise en sak mot USA for europeiske domstoler for Washingtons bruk av DU-våpen, altså ammunisjon med utarmet uran, har Iraks al-Maalomah News Agency rapportert, med henvisning til Hatif al-Rikabi, en rådgiver for det irakiske parlamentets utenrikskomite.

I en samtale med nyhetsbyrået 13. desember 2020, sa al-Rikabi at han ville reise saka ved domstoler i Sverige og Tyskland på grunn av store amerikanske forbrytelser, inkludert bruk av ammunisjon med utarmet uran.

«Hundrevis av kreftsaker registreres hver måned, og tallet er et tydelig bevis på hvor stor skade de amerikanske styrkene har gjort,» sier al-Rikabi. Han oppfordret også Iraks helsemyndigheter til å «offentliggjøre fakta og tall om tap forårsaket av amerikanske bombekampanjer.»

Offisiell statistikk fra den irakiske regjeringen viser at andelen krefttilfeller i Irak før utbruddet av den første Golfkrigen i 1991 var 40 / 100.000. I 1995 hadde antallet økt til 800 personer / 100.000. Innen 2005 hadde dataene doblet seg til minst 1600 personer / 100.000 mennesker. Gjeldende statistikk viser at veksttrenden fortsetter.

Ifølge rapporten mistenkes uranbomforurensning og annen militær forurensning for å være ansvarlig for den kraftige økninga i medfødte skader, krefttilfeller og andre sykdommer hos folket i store deler av Irak.

Mange leger og forskere hevder at den nye framveksten av tidligere ikke-eksisterende sykdommer i Irak, som nye sykdommer i nyrene, lungene og leveren, og en fullstendig kollaps av immunforsvaret, er knyttet til gift fra USAs våpen.

Utarmet uran kan også være være årsaken til den store økninga i leukemi, nyresykdom og anemi, spesielt hos barn. I tillegg har abort og for tidlig fødsel også økt kraftig, spesielt i områder der et stort antall amerikanske militære operasjoner har funnet sted, slik som i Fallujah. I 2004 brukte det amerikanske militæret store mengder utarmet uran og hvitt fosfor til å utføre to store militære angrep på den irakiske byen Fallujah.

Europaparlamentet har vedtatt flere resolusjoner mot bruk av utarmet uran, slik som denne. USA har motsatt seg alle krav om å forby bruk av utarmet uran. I 2014 støttet 150 av FNs medlemsland en resolusjon mot slike våpen. USA har innrømt at de har brukt slike våpen.

Les: Pentagon: USA använder utarmat uran i Syrien och Irak

Forrige artikkelEn vitenskaps vippepunkt
Neste artikkelEquinors utenlandsskandale: – Riksrevisjonen skjermer sine egne