FN: Nesten et kvart million mennesker har dødd på grunn av krigen i Jemen

0
Barna i Jemen rammes spesielt hardt. Foto: © UNICEF/UN0276430/Almahbashi

I sin Global Humanitarian Review skriver FN at nesten en kvart million mennesker har dødd under krigen i Jemen siden den startet våren 2015.

«Krigen hadde allerede forårsaket anslagsvis 233.000 dødsfall, inkludert 131.000 fra indirekte årsaker som mangel på mat, helsetjenester og infrastruktur.»

FN skriver at av Jemens befolkning på 29,8 millioner er det 24,3 millioner som er i nød. Deres analyse sier at mens det i desember 2020 er 2 millioner mennesker som lever i akutt matvaremangel, les sult, vil tallet i løpet av kort tid øke til 3,2 millioner. Barn opplever alvorlig feilernæring og 100.000 barn står i fare for å dø på grunn av at de ikke får medisinsk behandling.

Krigen mot Jemen føres av en koalisjon ledet av Saudi-Arabia der USA og Israel er de to fremste støttespillerne, men der også hele Vesten og oljediktaturene i Midtøsten er med. Norge er de facto støttespiller for denne krigen, og norske politikere, som sjelden lar en anledning gå fra seg når det gjelder å vise hvor mye empati de har overfor folk i nød, har vist seg å være både døve, blinde og stumme når det gjelder Jemen.

Med noen få unntak, og faktisk VG som det fremste unntaket, har også norske medier vendt det blinde øyet til denne krigen. Med våre knappe ressurser gjør vi på steigan.no det beste vi kan for å opplyse om dette folkemordet som pågår akkurat nå, og det er med blandede følelser vi må konstatere at det har vært mer kritisk dekning av Jemen-krigen på steigan.no enn i resten av norske medier – tilsammen.

Les mer om krigen i Jemen her.

Forrige artikkelInternasjonalt søksmål mot vaksineindustrien
Neste artikkelTyskland stenger de moderne kullkraftverkene først
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).