NRK: propaganda forkledd som kritisk journalistikk

0
Skjermdump fra NRKs oppslag

Av Lars Birkelund.

Norske medier, norske journalister tror at kritisk journalistikk = kritikk av andre lands myndigheter, mens kritikk av Norges politikk overfor disse landene er tabu. Det de driver med i mange tilfeller er altså propaganda, ikke journalistikk og dessverre ser det ut til at de har lurt både seg sjøl og andre til å tro at det er slik det skal være.

15. november 2020 publiserte NRK en artikkel som viser at de ikke har gitt opp krigen mot Syria. Etter lang tids relativ taushet velger de nå å knytte Assad til nazister

Det at Norge siden 2014 har vært knyttet til nazister i Ukraina og islamofascister i Syria (siden 2012) tier NATO-kringkasteren NRK beleilig om. Artikkelen rommer kraftig kritikk av Syria og Russland, inkludert de falske mytene som ligger til grunn for krigen mot Syria, men uten kritikk av Norges destruktive og farlige politikk overfor disse landene. Slik skaper «journalister» seg en karriere i Norge, i dette tilfellet    

Christine Svendsen

. Flink pike, Christine. Hvis du fortsetter sånn kan du bli Thor Gjermund Eriksens etterfølger. Da kan du bli NRKs første kvinnelige «sjef». Politikken Norge og andre NATO-land, Israel, Qatar, Saudi m fl fører mot Syria har siden 2011 drept ca en halv million syrere og drevet mange millioner av dem på flukt, ca 30 000 til Norge. Politikken overfor Russland har ført til sanksjoner, opprustning og fiendskap.

Her et kritisk blikk på noen av Svendsens påstander: 

«At krigen i Syria ikke lenger er en krig bare mellom syrere har vært åpenbart i mange år».

Men det er feil Svendsen. For krigen har aldri vært kun mellom syrere, da den fra første øyeblikk ble støtta og oppmuntra av USA, UK, Tyrkia,. Saudi, Qatar og andre. Dette blant annet ved bruk av utenlandske leiesoldater, som Svendsen her beskylder Russland for. USA bestemte seg for krig mot Syria i 2001, førte sanksjoner mot landet fra 1979 og begikk sitt første statskupp der i 1949.

——————————

«Det startet som et opprør mot diktatoren og president Bashar Al Assad i 2011», påstår Svendsen videre.

Feil eller i alle fall svært misvisende av samme grunn som ovenfor.

———————

«De sivile lidelsene har vært enorme. Tønnebomber og giftgass har blitt symbolet på konfliktens råskap».

Her insinuerer Svendsen at Assad bruker giftgass/kjemiske våpen. Det er etter alt å dømme også feil, som det går fram av blant annet min nye bok «Norges krig mot Syria». Hvis Svendsen og NRK hadde vært kritiske hadde de heller undersøkt virkningene av de sanksjonene Norge og andre fører mot Syria. 

——————————–

«I 2014 var Russlands annektering av Krim-halvøya en stor hendelse. Til internasjonale protester tok Russland kontroll over halvøya ved å bruke militære styrker».

Her «glemmer» sjølsagt NRK det statskuppet som USA/NATO/EU og Norge støtta og som forårsaket blant annet «annekteringen». NRK «glemmer» også at gjenforeningen/annekteringen fulgte etter en folkeavstemning der over 90 % av beboerne på Krim stemte for. Eller NRK vet ikke bedre.

———————–

«På samme tid som Petrovskiy kriget i Ukraina var Syrias president i ferd med å tape borgerkrigen».

Igjen det villedende begrepet borgerkrig om en krig der 100 land var engasjert mot Syria på det meste. Det var først etter fire og et halvt år at Russland gikk inn i krigen.

—————————–

«Russland så på krigen som en mulighet til å styrke sin posisjon i Midtøsten».

Nok en vrang fortolkning. Ja, det er riktig at Russland har styrka sin posisjon i Syria/Midtøsten. Men Russlands motivasjon for å gå inn i krigen var først og fremst å bevare det de hadde hatt i Syria siden 60-tallet: en flåtebase, en av svært få russiske baser utenfor eget territorium. Det at Russland har blitt styrket i Midtøsten er altså en følge av Norge og andre lands feilslåtte og forbudte krig mot Syria.

———————————

«Vi tok kontakt med den amerikanske gruppa Digital Forensic Research Lab. DFRLab er basert i Washington DC. Tenketanken Atlantic Council finansierer dem».

Helt typisk at NRKs «journalister» ber sånne om råd.

————————————

«Det at høyreekstreme finner veien til Syria forundrer meg ikke, sier forfatter John Færseth».

Helt typisk at NATOs «journalister» ber ekstremister som Færseth om råd, da de alltid konkluderer slik USA/NATO/EU ønsker. Ja, Færseth oppfordra meg til sprenge meg sjøl som sjølmordsbomber, så jeg tør trygt si at han er ekstrem. 

—————————————-

«Da Assads styrker klarte å gjenerobre Palmyra høsten 2016 ble det regnet som et vendepunkt i krigen».

Det skjedde våren 2016, ikke høsten 2016.

——————————

«Men de syriske bakkestyrkene var ikke gode nok til å ta byen tilbake på egen hånd».

Nok et typisk propagandaknep mot et land som i fire og et halvt år hadde klart seg nesten aleine mot 100 land.

——————————–

«Flyktningene vil fortsette å komme så lenge Assad ikke vinner krigen», hevder Færseth.

Sannheten er at ca en million har vendt hjem de siste åra.

Den eneste av «ekspertene» som Svendsen spurte som var noenlunde nøktern, realistisk og upartisk var FFI-forsker Tor Bukkvoll som tror høyreekstreme først og fremst er motivert av voldsbruk.

«Høyreekstreme har det med å oppsøke situasjoner der de kan krige og bruke vold. Vi så det i Ukraina og vi har sett det i Syria, sier han. Han tror ikke russiske myndigheter ønsker å ha høyreekstreme i Syria. Når de likevel finnes, kan det være greit å bruke dem.

– De kan ha tenkt slik om de høyreekstreme som slåss i Ukraina: «Vi vil ikke vil ha dem tilbake i Russland. De er en risiko for vårt regime, men siden de er villige til å slåss så det kan være lurt å sende dem til Syria. Der er de ikke en fare for oss. Samtidig har de kamperfaring og kan gjøre en militær forskjell», resonnerer Bukkvoll».

Svendsen og NRK vil naturligvis blånekte for at det er propaganda de bedriver. Men det er som sagt fordi de har misforstått hva kritisk journalistikk er.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.