Aserbajdsjan vant krigen, men Russland tok siste stikk

15
Russisk militærfly på flyplassen i Jerevan med soldater og tunge våpen ombord.

Det oljerike Aserbajdsjan hadde brukt sitt store kapitaloverskudd til å ruste opp hæren og flyvåpenet med droner som viste seg svært effektive mot de armenske styrkene. Det var droner fra Israel og Tyrkia, og det var både spiondroner og angrepsdroner i ulike størrelser og med ulike funksjoner. Den armenske hæren led store tap fordi den ikke hadde noe forsvar mot disse våpnene.

Da det armenske forsvaret av den strategiske byen Shusha klappet sammen, var det ikke til å unngå: Armenia måtte gi seg for ikke å tape alt. I Aserbajdsjans hovedstad Baku feires dette naturligvis som en stor seier. Men det er malurt i begrene. Til tross for seieren oppnådde ikke Asrebajdsjan det som var målet med krigen, nemlig å ta kontroll over hele Nagorno-Karabakh. Det var det Russland som hindret. Og Aserbajdsjan ga Vladimir Putin det påskuddet han trengte da de skjøt ned et russisk militærhelikopter og drepte to russiske soldater. Da kom ordren fra Moskva umiddelbart, og i løpet av noen få timer var en stor russisk styrke på vei til Kaukasus for å ta kontroll over kontaktlinja mellom partene. Allerede om ettermiddagen 10. november hadde 20 russiske lastefly landet i Jerevan med de første 400 soldatene og tungt materiell ombord. I alt skal den russiske fredsbevarende styrken opp i 1960 soldater.

Russland kunne ikke la Armenia falle, men russerne hadde heller ingenting å takke Nikol Pashinyan for, siden han med sin anti-russiske og provestlige politikk hadde distansert seg så mye fra sin formelle allierte i nord. Putin ventet akkurat lenge nok til at Pashinyan falt for eget grep, og kan dermed fornye alliansen med Armenia, og det uten å ha kommet i konflikt med Aserbajdsjan.

Baku fikk en seier å feire, men ikke stort mer. Det er Russland som har regien nå. Tyrkia fikk heller ikke den seieren som var så nær for dem. De hadde overtaket sammen med Aserbajdsjan, men får ikke den innflytelsen i Kaukasus som de så ut til å skulle få. Det er også et takk for sist fra Putin til Erdogan. Tyrkia har i det siste tatt flere anti-russiske trekk, blant annet i Ukraina, og gjennom å fyre opp under ideen om at Tyrkia bør ha kontroll over Krim. Nå fikk de ikke sin korridor til Kaspihavet og den aserbajdsjanske oljen, og må se på at Russland vant den avgjørende runden.

NATO har ingen grunn til å juble. USA, som i prinsippet var Pashinyans padrone, stilte ikke opp da det gjaldt. Hans bønner i Washington møtte døve ører. EU, som også i prinsippet var en alliert med Jerevan, så en annen vei. Så ble det Russland som reddet Armenia, og det uten å tape mer enn to soldater. Det vil kanskje ta tid før de vestlige stabene egentlig skjønner hva som rammet dem.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Lars Lars says:

  Suveren analyse - igjen - av Steigan.

 2. Avatar for Slangen Slangen says:

  ja, dette er ei elegant oppsummering.

 3. Avatar for Olaf Olaf says:

  For å arrestere løgn nr. 1: Tyrkia har ikke ytret noe ønske om å kontrollere Krim. Det de har sagt er at de støtter Ukrainas legitime rett til Krim.
  Dernest - løgn nr. 2: hverken NATO eller EU har noen allianse med Armenia, og de har heller ikke ønsket eller sett det som riktig å blande seg inn i denne krigen. Og hadde de gjort det, vet vi jo godt hvem som hadde anklaget dem for krigsforbrytelser.
  Men Russland har gått inn i krigen (som “fredsdue”) for å sikre seg enda mer innflytelse gjennom å kontrollere Nagorno Karabakh, samt ytterligere legitimere sin militære tilstedeværelse i Yerevan. Dette er nok en gang et eksempel på imperialisme basert på militær makt, slik vi kjenner det igjen fra blant annet Transnistra, Syria, Venezuela og i den senere tid Libya og Sudan og andre Afrikanske republikker. Og bak Putin står oligarkene klare til å overta økonomiske interesser i regionen, slik de nå gjør blant annet i Belarus - som motytelse for å støtte Lukashenka.

  Imidlertid kan det allerede nå se ut til at konflikten i Kaukasus ikke er over, selv om Russland har kjørt 2000 soldater fra sine spesialtropper inn i Nagorno-Karabakh. Det vil nok en del frustrerte Armenere sørge for.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Dernest løgn nr 3; “Northern_Light: skulle gjerne svart deg på det du skriver, men med tanke på noen spesielle individer her på forumet, så velger jeg å ikke kommentere mer”.

 5. Avatar for Mari Mari says:
  1. https://www.unian.info/politics/statement-by-zelensky-and-erdogan-turkey-supports-ukraine-s-prospects-for-membership-in-nato-11184209.html
   a. https://www.cnsnews.com/index.php/article/international/dimitri-simes/turkeys-erdogan-offers-arm-ukraine-and-back-its-nato
  2. https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/neighbourhood/countries/armenia_en
   a. https://www.state.gov/u-s-relations-with-armenia/

  Angående din rant så henviser du til USA/NATO, som er styrt av oligarkene, sine forbrytelser mot suverene stater hvor Russland kom inn som reddende engel etter at demokratisk valgte ledere ba om hjelp.
  For all del, ikke la fakta komme i veien for din overbetalte plikt til å drive propaganda. Alle som ikke aner hvordan man kan fakta sjekke dine absurde påstander vil tro deg.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Han og hans likesinnede satser på at påstandene deres slukes ufordøyd og reagerer med furting når de blir tatt i faktafeil.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jeg syntes man burde kunne forlange bedre kvalitet på propagandaen. Steigan syntes å ha blitt en skrothaug for sekunda vare.

 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  La oss håpe. Det som serveres nå er under pari.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere