Statens vegvesen kan kollapse

0
Bakgrunnsbilde fra nettsidene til Statens vegvesen.

Siw Tyldum sitter på innsiden av Statens Vegvesen og advarer mot at selskapet kan kollapse. Hun får full støtte av leder Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes forbund. Dette skriver avisa VG som fortsetter:

Ingeniørorgansisasjonen NITOs hovedtillitsvalgt i Statens vegvesen, Siw Tyldum, sier hun er nødt til å slå alarm om Statens vegvesen.

– Vi frykter at Statens vegvesens fagmiljø skal kollapse. Vi ser en massiv kompetanseflukt og at de ikke lenger har nok ressurser til å gjennomføre samfunnskritiske oppgaver, sier Tyldum til VG.

Hun sier det er flere årsaker til denne dramatiske utviklingen.les også

– I 2019 var Statens vegvesen gjenstand for to store reformer/omstillinger: Regionreformen og overgang fra geografiske regioner til landsdekkende divisjoner. Disse reformene har ført til at Vegvesenet har mistet mye verdifull kompetanse, sier hun:

– Rundt 1400 ansatte og deres oppgaver er overført til de nye fylkene, mens 1600 ansatte har sagt opp som følge av usikkerhet og uro. På kort tid har dermed Statens vegvesen gått fra 7500 ansatte til rundt 4500 ansatte.

Tyldum sier det spesielt er høykompetanse som forsvinner.

Det er regionreformen som har brakt Statens vegvesen til randen av kollaps. I 2018 advarte sjefen for Mesta om at splitting av vegvesenet vil koste samfunnet milliarder.

Siw Tyldum advarte allerede da om at Ansatte flykter fra Vegvesenet grunnet regionreformen.

Ingeniørorganisasjonens NITO kritiserte i 2019 at Statens vegvesen omorganiseres og fragmenteres, uten at man kjenner konsekvensene. President Trond Markussen i NITO etterlyste en grundig debatt om hvilke konsekvenser det har å omorganisere en vesentlig samfunnsfunksjon som Statens vegvesen. Og han sa:

Jeg har inntrykk av at regjeringens syn på privatisering ligger som et ideologisk bakteppe, uten at konsekvenser for trafikksikkerhet eller effektiv styring av samferdselsprosjekter er vurdert.

Kommentar:

Og det er vel nettopp det som er problemet. Regjeringa gjennomfører gigantiske reformer, ikke fordi de er rasjonelle eller samfunnsnyttige, men fordi den har et ideologisk syn om at slik skal det være, koste hva det koste vil. Vi har vel knapt noen gang sett ei norsk regjering som har drevet en så massiv sjølskading på samfunnet vårt.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Vi vil gjerne ha gjeninnført demokratiet i Danmark
Neste artikkelNå kommer protestene mot lockdownpolitikken i Italia