Japan – stagnasjon og krise

2
Illustrasjon: Shutterstock

I andre kvartal 2020 falt Japans nasjonalprodukt med 7,8% sammenlignet med nivået i første kvartal, eller et årlig fall på 27,8%, et kvartalsfall mer enn 60% større enn på det verste under den store resesjonen i 2009. Dette skriver økonomen Michael Roberts på sine nettsider.

Japans statsminister Shinzo Abe, som er den lengstsittende statsministeren i japansk historie, erklærte i 2020 at han ville trekke seg av helsemessige grunner. Helsa til japanske økonomi, den såkalte Abenomics, er heller ikke den beste. Dessuten er Abe rammet av en rekke korrupsjonsskandaler som har gjort at populariteten hans har rast nedover.

Japans økonomi var allerede i resesjon før koronakrisa, men da den slo til, var det nesten fritt fall. Abenomics har vært et forsøk på å kombinere neoklassisk og ny-keynesiansk økonomisk tenkning i en og samme modell, og den har fått mye ros fra begge hold. Nå er også denne modellen i krise.

Da Abe tok over hadde Japan et BNP på 495 trillioner yen. Hans erklærte mål var å få den opp i 600 trillioner yen. Det lyktes han ikke med, men det sprakk ikke for alvor før i 2019. Et alvorlig underliggende problem for Japan er at landets demografi stadig blir mindre gunstig. I 15 år har det dødd flere enn det er blitt født. Landet har en aldrende befolkning og en krympende andel unge.

Sysselsettinga har økt under Abe, men reallønningene har gått ned. Arbeidsproduktiviteten er også lav, så vidt over halvparten av hva den er i Norge og midt på treet i OECD-sammenheng. Abe har kuttet ned skattene på profitt, så kapitaleierne er på et vis fornøyde. Men profitabiliteten i japansk økonomi holder seg nede:

I et forsøk på å løse disse problemene har Abe satset tungt på å selge statsobligasjoner, altså låne i obligasjonsmarkedet. Det har ført til at avhengiheten av obligasjonssalg nå er 45 prosent mot 30 prosent i 2000. På grunn av koronakrisa er den nå på vei opp mot 50 prosent.

Kina passerte Japan i 2005 når det gjelder BNP. Siden da har avstanden bare økt. Japan var en gang USAs økonomiske hovedutfordrer. Det er det ikke lenger. Den rollen er for lengst overtatt av Kina.


Klikk på annonsen og vær med du også.

Vipps: 116916.

Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. ABC says:

  “ny-keynesiansk økonomisk tenkning” :grinning:

  Japan har hatt økonomiske problemer lenge og sedelpressen og lån har vart medisinen og det er jo en mindre bra måte å løse ekonomiske utfordringer på. Men de er ikke alene. Screenshot_20200829_211911_com.duckduckgo.mobile.android

  Screenshot_20200904_075547_com.huawei.browser

  Screenshot_20200904_085146_com.huawei.browser

  M3 eksempelvis men det er yen. M0 samt M1 kanskje er det mest interessante.:grinning:

  Norge som kuriosa :grin::grinning::smiley::smiley:
  Screenshot_20200904_191138_com.duckduckgo.mobile.android

 2. FMD says:

  Verdens rike har lenge hatt tilgang på gratis penger fra Japans banker, mens vanlige folk har måttet betale for lånene sine.
  Max Keiser har kommet med den passende beskrivelsen “rente-apartheid” på dette fenomenet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere