Japan – stagnasjon og krise

0
Illustrasjon: Shutterstock

I andre kvartal 2020 falt Japans nasjonalprodukt med 7,8% sammenlignet med nivået i første kvartal, eller et årlig fall på 27,8%, et kvartalsfall mer enn 60% større enn på det verste under den store resesjonen i 2009. Dette skriver økonomen Michael Roberts på sine nettsider.

Japans statsminister Shinzo Abe, som er den lengstsittende statsministeren i japansk historie, erklærte i 2020 at han ville trekke seg av helsemessige grunner. Helsa til japanske økonomi, den såkalte Abenomics, er heller ikke den beste. Dessuten er Abe rammet av en rekke korrupsjonsskandaler som har gjort at populariteten hans har rast nedover.

Japans økonomi var allerede i resesjon før koronakrisa, men da den slo til, var det nesten fritt fall. Abenomics har vært et forsøk på å kombinere neoklassisk og ny-keynesiansk økonomisk tenkning i en og samme modell, og den har fått mye ros fra begge hold. Nå er også denne modellen i krise.

Da Abe tok over hadde Japan et BNP på 495 trillioner yen. Hans erklærte mål var å få den opp i 600 trillioner yen. Det lyktes han ikke med, men det sprakk ikke for alvor før i 2019. Et alvorlig underliggende problem for Japan er at landets demografi stadig blir mindre gunstig. I 15 år har det dødd flere enn det er blitt født. Landet har en aldrende befolkning og en krympende andel unge.

Sysselsettinga har økt under Abe, men reallønningene har gått ned. Arbeidsproduktiviteten er også lav, så vidt over halvparten av hva den er i Norge og midt på treet i OECD-sammenheng. Abe har kuttet ned skattene på profitt, så kapitaleierne er på et vis fornøyde. Men profitabiliteten i japansk økonomi holder seg nede:

I et forsøk på å løse disse problemene har Abe satset tungt på å selge statsobligasjoner, altså låne i obligasjonsmarkedet. Det har ført til at avhengiheten av obligasjonssalg nå er 45 prosent mot 30 prosent i 2000. På grunn av koronakrisa er den nå på vei opp mot 50 prosent.

Kina passerte Japan i 2005 når det gjelder BNP. Siden da har avstanden bare økt. Japan var en gang USAs økonomiske hovedutfordrer. Det er det ikke lenger. Den rollen er for lengst overtatt av Kina.


Klikk på annonsen og vær med du også.

Vipps: 116916.

Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.