Streik for lønn og trygghet – busstreiken trappes opp

35
Streikemøte på Youngstorget i Oslo. Skjermdump fra video

Nå streiker omlag 8500 bussjåfører i hele landet for trygghet i trafikken og økt lønn. Bussjåfører har svært krevende arbeidstidsordninger, lønna er lav og de er bekymret for framtida til dette viktige yrket.

Streeiken ble utvidet fra 26. septeember 2020. Her er sjåførens krav:

Bedre arbeidstidsordninger

En bussjåfør kan fort være opptatt på jobb i opp mot 70 timer pr uke, men får kanskje betalt for halvparten. Dette kalles delt skift, hvor du må ta fri uten lønn midt på dagen.

Jobben blir tilnærmet umulig å kombinere med familieliv.

Sjåførene blir veldig slitne av å jobbe på denne måten.Vi vil ha en arbeidsdag som gjør det mulig å leve et vanlig liv og som ivaretar sikkerheten på norske veier.

Arbeidsgiver må holde løftet om lønn

For 13 år siden ble arbeidsgivere og arbeidstakere i bussbransjen enige om at lønna skulle nærme seg lønna i industrien.

Det motsatte har skjedd. Lønnsforskjellen mellom bussjåførene og industrien øker. De siste tre årene har lønnsforskjellen økt med over 16 000 kroner.

Vi vil ha lønna vi er lovet.

Vi kjemper for framtida

Om samfunnets kollektivsatsing skal lykkes må vi ha en fremtidsrettet utvikling av tariffavtalene.

Fellesforbundet vil ha avtaler som utvikler kompetansen hos bussjåførene. Unge søker seg ikke til en bransje der man ikke satses på folk. Uten rekruttering svikter kvaliteten. Det kan vi rett og slett ikke godta.

Samfunnet trenger 1000 nye bussjåfører hvert år framover. Det målet er vi ikke i nærheten av å nå.

Vi vil ha en bransje som satser på de ansatte.

Videeo fra streikedemonstrasjon her.

Les: 3.800 bussjåfører i streik – klare til opptrapping

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Mener du at lønna går ned fordi NAV bidrar til å høyne folks kvalifikasjoner? Foretrekker du at NAV ikke bidrar til å øke folks kompetanse? Jeg trodde lønn ble fastsatt ved forhandlinger og konflikt lik 1998 og nå? Fagforeningens styrke har selvfølgelig da betydning. Tenker du at bussjåfører ala 1960 besto av overkvalifiserte leger og doktorgradinnehavere?

 2. Din kommentar blir noe underlig når busssjåførene vel er de eneste yrkesgruppen som hittil i år har gått ut i streik og der lønn er en av hovedpunktene.
  Nettopp etterspørselen for busssjåfører gjør NAVs bidrag til busssertifikat til et effektivt tiltak.

 3. Tolker jeg deg riktig at du mener det hadde vært bedre at NAV ikke bidro til å heve folks kompetanse slik a dett kun er de som selv har råd til å ta busssertifikat som kan få jobbe som busssjåfør?
  I såfall er jeg uenig, jeg er sterk tilhenger av at folk skal gis muligheter til å utvikle sine evner uavhengig av hvilken økonomi de har. Mange bransjer er helt avhengig av at folk er villig til å ta skiftarbeid med de ulemper dette medfører i deres liv.

 4. Jeg tror ikke han tok poenget.

  Tolkning :
  “If diversity is so wonderful, why is it only imposed on white countries?”

 5. Avatar for ABC ABC says:

  Jeg er rimelig sikker på at vi går mot en situasjon om litt der man er med eller uten jobb. Automatiseringer, ny konkurranse situasjon med globalisering og digitalisering. Tilbudet på kompetanse kommer ikke vare så relevant lengre for å stille det på spiss. Og i den situasjonen kommer de som har jobb alltid vilje ha mer lønn. Den menneskelige naturen med humor. Men full støtte for bussjåførerne men litt dårlig timing for å streike nå. Full økonomisk krakk og coronaviruset gir at det er dumt å skrike høyre lønn nå.

 6. Avatar for ABC ABC says:

  Det Sverige jeg vokste opp i er borte eksempelvis. Men i Sverige har det vart en hinsides stor immigration uten en demokratisk forankring. Det gjør meg sur. Mer demokrati💪

  Kul i sammenhengen er at Sveits har hatt flere folkeavstemninger kontra emnet innvandring og folkeavstemning om pengersystemet også. Og da har de i flere demokratiske besluttsprosseser tatt det felles besluttet at de vil ha en immigration og fiat ponzi penger som betalingssystem uansett de økonomiske konsekvenserne med mer. Dvs da skal de bare kjøre face the music og gjøre det beste av det. :+1:

  Screenshot_20200927_164909_com.huawei.browser

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og når fasiten nå kommer, så får vi servert at “ingen kunne visst”, eller at “vi har vært naive”


  NB Det er somaliere, syrere og afghanere som kjemper narkotikamarkedet, ikke svensker.
 8. Eøs-avtalen har medført at mange fra EU har kommet til Norge for å jobbe de siste 20 årene.
  Dette i kombinasjon med innleie gjennom vikarbyråer har svekket flere bransjer.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

27 flere kommentarer

Deltakere