Økt militær spenning mellom Taiwan og Folkerepublikken Kina

0
F-16 fly fra det taiwanesiske flyvåpenet. Foto: Shutterstock

Taiwans militære ledere sier at de har rett til motangrep mot kinesiske krigsfly.

Kinesiske militærfly har krysset skillelinja i Taiwanstredet inn i taiwanesisk luftrom. Dette er et ledd i den økte militære opptrappinga mellom USA og Kina. Militærfly fra Taiwan svarte med å avskjære flyene fra folkerepublikken og Taiwans president Tsai Ing-wen roste jagerpilotene som gjorde det, og kalte dem helter.

Taiwan har endret reglene for forsvaret og gitt det militære adgang til å skyte mot kinesiske fly i sjølforsvar:

«Stilt overfor hyppig trakassering og trusler fra fiendens krigsskip og krigsfly nylig … definerte militæret tydelig beredskapsforskriftene angående førsteslag som vår rett til selvforsvar og motangrep,» sa Taiwans forsvarsdepartement mandag 21 september 2020.

Departementet sa også at militæret vil følge retningslinjer for å forhindre «eskalering av konflikt» og «utløsende hendelser.»

Dave DeCamp i AntiWar skriver:

Det er ikke helt klart av uttalelsen om Taiwans militære nå kan skyte først på krigsfly på fastlandet, men kilder har antydet overfor Taiwans presse at dette er tilfelle.

Militære kilder fortalte den taiwanske avisen Liberty Times at det å definere den «førsteslag» som retten til «selvforsvar» og et «motangrep» betyr at Taiwans militære først kunne skyte hvis de mente fastlandsstyrkene hadde til hensikt å angripe.

Medianlinjen har fungert som en uoffisiell skillelinje mellom Taiwan og Kina som Beijing vanligvis unngår å krysse. Den offisielle Beijing-politikken er at denne linjen ikke eksisterer, og Taiwan er kinesisk territorium, som var det svaret de ga til Taipeis protester over den nylige overflygninga.

De kinesiske flyenes kryssing av medianlinja sammenfalt med besøket til den amerikanske visehandelsministeren Keith Krach, som er det andre besøket på høyt nivå fra USA i det siste. Ingen på dette nivået fra USA har ellers besøkt Taiwan siden USA brøt de formelle forbindelsene med Taiwan i 1979.

Rapporter fra USA sier at Trump-administrasjonen forbereder et omfattende salg av våpen til Taiwan. USA har også trappet opp sin militære aktivitet i Sør-Kinahavet og spionfly fra USA skal ha kamuflert seg som sivile fly og operert nær Kinas kyster, noe som setter den sivile lufttrafikken i fare.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times skriver at våpensalget bryter avtalene mellom USA og Kina og at Kina bør svare på dem med å innføre sanksjoner mot amerikanske selskaper. Men til tross for at Taiwan får mer avanserte våpen, vil ikke dette forrykke militærbalansen mellom folkerepublikken og Taiwan, skriver avisas militærkommentator.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.