Både USA og Russland styrker seg i det nordøstlige Syria

0
En russisk konvoi i Nordøst-Syria. Foto: Tass

USA-koalisjonen har sendt flere mekaniserte infanteristyrker inn i Syria. De er kommet med blant annet panservogner av typen M2A2 Bradley, ifølge oberst Wayne Marotto i Operation Inherent Resolve. Forsterkningene skal ha blitt fløyet inn fra USAs base i Kuwait.

Når USA-koalisjonen snakker om å «beskytte sine koalisjonspartnere», mener de det kurdiskdominerte SDF, som fungerer som koalisjonens bakkestyrker i Nordøst-Syria. Dette kommer umiddelbart etter at president Donald Trump fortalte pressa at «vi er ute av Syria».

Oberst Marotto snakket også om at styrkene er sendt inn for å «bekjempe Daesh», men i virkeligheten handler det om å motvirke Russland økte tilstedeværelse øst for Eufrat. USA har også utplassert Sentinel radarsystem, som opplagt er tenkt å skulle følge de russiske operasjonene.

I det siste har det vært en rekke episoder der styrker fra USA og Russland har kommet i konflikt med hverandre, naturligvis uten ildveksling. 16. september fløy to amerikanske Apache-helikoptre nær en konvoi med russisk militærpoliti. De ble avskåret av Mi-35 og Mi-8 helikoptre som fulgte den russiske konvoien. Slike episoder skal egentlig ikke inntreffe i henhold til den operasjonsavtalen som er inngått mellom de amerikanske og de russiske styrkene.

19. september sendte Russland inn en stor konvoi med militære forsyninger til styrkene som er utplassert ved al-Qamishli-flyplassen i nordøst. Dette kom bare vel ei uke etter at en annen russisk konvoi hadde kjørt inn store forsyninger til basen.

18. september angrep de kurdiskdominerte SDF-styrkene ei sivil ferge ved Eufrat. En kvinne skal ha blitt drept og fem andre såret. Dette førte til gjengjeldelse fra arabisk milits i området som støtter Syrias regjering. Det er uklart hvorfor SDF angrep ferga.

Det hersker ingen tvil om at USAs de facto okkupasjon av det nordøstlige Syria sammen med SDF er i strid med folkeretten. Russlands styrker er derimot i landet legalt siden de er invitert av Syrias lovlige regjering.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.