Både USA og Russland styrker seg i det nordøstlige Syria

4
En russisk konvoi i Nordøst-Syria. Foto: Tass

USA-koalisjonen har sendt flere mekaniserte infanteristyrker inn i Syria. De er kommet med blant annet panservogner av typen M2A2 Bradley, ifølge oberst Wayne Marotto i Operation Inherent Resolve. Forsterkningene skal ha blitt fløyet inn fra USAs base i Kuwait.

Når USA-koalisjonen snakker om å «beskytte sine koalisjonspartnere», mener de det kurdiskdominerte SDF, som fungerer som koalisjonens bakkestyrker i Nordøst-Syria. Dette kommer umiddelbart etter at president Donald Trump fortalte pressa at «vi er ute av Syria».

Oberst Marotto snakket også om at styrkene er sendt inn for å «bekjempe Daesh», men i virkeligheten handler det om å motvirke Russland økte tilstedeværelse øst for Eufrat. USA har også utplassert Sentinel radarsystem, som opplagt er tenkt å skulle følge de russiske operasjonene.

I det siste har det vært en rekke episoder der styrker fra USA og Russland har kommet i konflikt med hverandre, naturligvis uten ildveksling. 16. september fløy to amerikanske Apache-helikoptre nær en konvoi med russisk militærpoliti. De ble avskåret av Mi-35 og Mi-8 helikoptre som fulgte den russiske konvoien. Slike episoder skal egentlig ikke inntreffe i henhold til den operasjonsavtalen som er inngått mellom de amerikanske og de russiske styrkene.

19. september sendte Russland inn en stor konvoi med militære forsyninger til styrkene som er utplassert ved al-Qamishli-flyplassen i nordøst. Dette kom bare vel ei uke etter at en annen russisk konvoi hadde kjørt inn store forsyninger til basen.

18. september angrep de kurdiskdominerte SDF-styrkene ei sivil ferge ved Eufrat. En kvinne skal ha blitt drept og fem andre såret. Dette førte til gjengjeldelse fra arabisk milits i området som støtter Syrias regjering. Det er uklart hvorfor SDF angrep ferga.

Det hersker ingen tvil om at USAs de facto okkupasjon av det nordøstlige Syria sammen med SDF er i strid med folkeretten. Russlands styrker er derimot i landet legalt siden de er invitert av Syrias lovlige regjering.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det som gjør lesningen av Sun Zis Krigføringens Kunst til noe av en nytelse er all den klokskapen som ligger innebakt i boka. Det er ikke en militærteknisk bok,men et filosofiverk.
  USA holder seg med en rekke webber for militær informasjon og militære synspunkter som svært få i det offisielle Norge leser for der tror man at USA handler som Trump sier.
  Det som kjennetegner denne amerikanske webbene er oppfatningen av at KRIG er et Teknisk spørsmål som dreier seg om nye laservåpen,undervannsbåter og lydvåpen,etc Bare man har en overlegen militær teknologi så er krigen mot Kina allerede vunnet. Det er tenkningen der.
  Men i forhold til Kina var Japan en militærteknologisk supermakt da de angrep Kina i sin tid. Allikevel tapte Japan så det suste.
  Sun Zi skriver at en skal ikke føre krig utenlands når folket lider nød og blir fattige.
  De militære i USA enser ikke slik klokskap. Hvis man bare tar Kurdistan velter USA inn penger til sine bakkestyrker som nå er kurdiske Peshmergas. 20 millioner dollar i måneden skriver Rudaw. Og forleden 250 millioner dollar i nye våpen.
  Det strategiske valget som Kurderne har gjort: å bli en NatoIsraelsk militærbase kan ikke føre til annet enn en katastrofe. Det var noe vi framholdt i polemikk mot Erling Folkvord for flere år siden. Han skrev som kjent artikler i Klassekampen om hvor briljant taktikk Kurderne sto for.
  Det skrives ikke lenger mye om de forbilledlige kurder-Peshmergas i Klassekampen.
  Men det var nå vi hadde trengt en ny artikkel av Folkvord hvor han redegjorde for det fine i den aktuelle utviklingen. Peshmergas som USAs nye bakkestyrker.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Hm. 13 år okkupasjon og fordrevet av Sovjet i 1945

  Her turister som hedrer minnet. "Make China great again"capser må til.
  https://www.youtube.com/watch?v=EHYWnoVr-RE
  https://www.youtube.com/watch?v=HN7y8Ya_cEM
  https://www.youtube.com/watch?v=Q2gvVEJemd8
 3. Avatar for FMD FMD says:

  Russland kontrollerer luftrommet, USA kan pøse på med så mye militært utstyr de bare makter det forandrer ikke dette faktumet.
  Å si at USA styrker seg i Syria blir bare feil, de er ingenting annet enn svake og redde.

  https://www.youtube.com/watch?v=cCwbGpsugCE
 4. Avatar for Mari Mari says:

  Bra! La fascistenes hær lide for at de driver å drepe uskyldige folk for elitens ambisjoner! Kanskje de til slutt rydder opp i eget land og sørger for at bermen havner der de hører hjemme, som er bak lås å slå!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere