Hvor lenge vil Erna Solberg rope ulv?

0
Erna Solberg trives godt med å styre ved dekret og holde bakgrunnen for politikken hemmelig. Foto: Shutterstock

Vi får høre fra Erna Solberg og Bent Høie at «vi må må vente med ytterligere lettelser» av koronareglene. Vi får meldinger om «lokale utbrudd» og regjeringa vil fortsatt «vente med å åpne for mer enn 200 personer på arrangementer, og å åpne for breddeidretten for voksne.» Regjeringa vil også fortsette med å anbefale bruk av «munnbind på buss, trikk og bane i Oslo og til og fra Oslo når det ikke er mulig å holde én meters avstand.«

Dette høres jo utvilsomt dramatisk ut. Men hva sier tallene? Hva er faktagrunnlaget for denne politikken?

Nye tilfeller

Det er utvilsomt registrert nye tilfeller av koronasmitte. Grafen fra Worldometer svarer til tallene fra regjeringa, og ser slik ut fram til 2. september 2020, og det kan jo se ut som en bølge:

Innlagte på sjukehus

Her ser det jo virkelig ut som om det er en alvorlig nye bølge på vei. Men hvor farlig er denne «bølgen»? La oss se på innlagte på sjukehus, på intensiv og i respirator, som burde være kriterier på alvorlighetsgraden:

Kilde: VGs koronasider

3. september var det 13 innlagte på sjukehus, 0 på intensiv og 0 på respirator. På det meste var det 340 innlagte på sjukehus, mens det i influensasesongen 2017–18 var 470 på det meste ifølge FHI.

Dødsfall

Og hvor mange dør av «koronarelaterte årsaker» som det heter nå?

Ifølge Worldometer er det dødd 9 mennesker av «koronarelaterte årsaker» i Norge fra 1. august til 3. september.

Ifølge dødsårsakregisteret som vedlikeholdes av FHI dør det omtrent 2900 mennesker av ulike sjukdommer i august hvert år. De døde av «koronarelaterte sjuksommer» i august 2020 utgjør altså ca. 3 promille av alle som har dødd av sjukdom i august i år.

Da gjenstår spørsmålet: Er dette virkelig å betrakte som en bølge? Er dette virkelig god nok grunn til å opprettholde et unntaksregime, der grunnlovfestede rettigheter settes til side og man kveler norsk økonomi, kultur og samfunnsliv?

Og hvis 13 innlagte på sjukehus og 9 døde i løpet av en måned er tilstrekkelig til å opprettholde dette unntaksregimet, vil vi da noen gang komme tilbake til normalen?

NB: Alle data i denne artikkelen er hentet fra de samme kildene som regjeringa bruker når den fatter sine beslutninger og gir sine direktiver.


Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFiolett er det nye hvitt
Neste artikkelBritpop-helt synger om legenden Victor Jara
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).