Houthiene angriper mål i Riyadh. Saudi-styrkene lider nye nederlag i Jemen.

3
Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Foto: Shutterstock

Sent 10. september 2020 kom den saudiske hovedstaden i Riyadh under et rakett- og droneangrep fra Ansar Allah-bevegelsen (bedre kjent som Houthi-geriljaen). Det er Southfront som melder dette.

De jemenitiske rakett- og luftstyrkene, lojale mot Houthi-regjeringen, kunngjorde at de traff et “mål med stor verdi” i Riyadh med en Zulfiqar-ballistisk rakett og tre Samad-3-selvmordsdroner.


«Angrepene er et svar på fiendens permanente opptrapping og den fortsatte blokkeringen mot vårt land,» brigadegeneral Yahya Sari, en talsmann for Houthi-regjeringens væpnede styrker, sa i en uttalelse som lovet flere angrep på Saudi-Arabia hvis kongeriket «fortsetter sin aggresjon og beleiring» mot Jemen.

Samad-3-kampdronen skal ha en rekkevidde på opptil 1500 km. Når det gjelder Zulfiqar ballistiske missiler, er det våpen er mye brukt av Houthis mot mål i Saudi-Arabia.

Tidligere samme uke gjennomførte Houthiene en serie droneangrep mot Abha internasjonale lufthavn i den sørvestlige Saudi-regionen Asir. Angrepene foregikk tre dager på rad.

I Jemen fortsetter saudiarabiske styrker å trekke seg tilbake på grunn av houthienes framrykking. Nylig kuttet Houthi-styrker motorveien mellom provinshovedstaden i Marib-provinsen og den viktige Maas-basen til saudiene. Man regner med at Maas-basen vil falle og at det vil markere sammenbruddet til de saudiske styrkene i denne delen av provinsen.

Den vestligstøttede saudi-koalisjonen har ført krig mot det fattige Jemen siden mars 2015 og drept langt over 100.000 mennesker. De har ødelagt så mye infrastruktur, så mye vannforsyning og matvarelagre og sivil infrastruktur at millioner av mennesker er på randen av en humanitær katastrofe. Men det er likevel ingen protester av betydning i vestlige land og svært få demonstrasjoner for å få stoppet denne vanvittige krigen.

Seniorrådgiver Alvhild Strømme fra Redd barna skrev en kronikk i Aftenposten 1. august 2020 der hun konkluderte:

«Norge har nå fått sete i FNs sikkerhetsråd. Norske myndigheter må på vegne av barna i Jemen insistere på at krigen må ta slutt. Det haster å finne en fredelig løsning på konflikten, for det er kun et spørsmål om tid før den humanitære katastrofen i Jemen blir landets undergang.»

Men er det noen i regjeringa som gidder å høre etter?

steigan.no er antakelig det mediet i Norge som har hatt en mest langvarig, systematisk og regelmessig dekning av krigen i Jemen. Les mer her.


KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. tjatta says:

  «Norge har nå fått sete i FNs sikkerhetsråd.
  Norge fikk ikke denne plassen fordi vi sto opp mot USAs verdenshegemoni. Så at vi skal bruke denne til å motsette oss den virker noe i overkant naivt.

 2. Norge har ikke fått noe som helst, Diktatoren Erna i Solbergregimet kjøpte denne plassen med folkets penger, penger som folket trodde skulle gå til syke, barn, eldre osv.

  Agendaen er å omgjøre FNs sikkerhetstråd til et diktatur med å fjerne veto reglen så de kan bombe frie nasjoner i kjent Hitler stil uten at Kina eller Russland kan legge ned veto.

 3. tjatta says:

  Hun mener nå dettte.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere