Hellas går til store våpenkjøp mens konflikten med Tyrkia øker

0
Det franske Rafale-flyet som Hellas skal kjøpe inn 18 stykker av. Foto: Shutterstock

Frankrike ser å til å tjene godt på konflikten mellom de to NATO-partnerne.

Politico skriver:

Til tross for den djupe lavkonjunkturen som skyldes koronakrisa og et økende budsjettunderskudd, har Aten bestemt at det er på tide å handle. Jagerfly, fregatter, torpedoer og helikoptre er alle på statsminister Kyriakos Mitsotakis’ handleliste.

Frankrike, som har gitt Aten politisk og militær støtte i deres konfrontasjon med Ankara, vil tjene stort på denne etterspørselen. En avtale mellom de to landene var på agendaen da Mitsotakis møtte den franske presidenten Emmanuel Macron på Korsika foran et toppmøte med middelhavsledere torsdag (10. september 2020).

Men andre viktige allierte vil sannsynligvis også dra nytte av planene om å øke militærutgiftene med rundt 10 milliarder euro i løpet av de neste ti årene, ifølge greske tjenestemenn. Det vil utgjøre en økning på omtrent en tredjedel fra dagens nivå.

Rundt 1,5 milliarder euro vil bli brukt på våpen og utstyr de neste månedene, og det meste kommer fra en 10-årig obligasjonsemisjon som nylig ble iverksatt.

Greske kilder sier at våpenkjøpet vil bli fulgt opp av en gjensidig forsvarsavtale mellom Frankrike og Hellas. Men hvis to NATO-land oppretter en slik avtale rettet mot et tredje NATO-land, hvor mye er da NATOs berømte «artikkel 5» verdt? Artikkel 5 i NATO-pakten sier som kjent at et angrep på ett medlem er et angrep på alle.

Hellas, som allerede har en svært skakkjørt økonomi, vil bli nødt til å skjære enda mer i de sivile budsjettene for å tilfredsstille krigsindustrien.

Og hvor står Norge i dette? Og NATO? Ligger løsningen i fjerde akt av Peer Gynt der herrene diskuterer konflikten mellom Tyrkia og Hellas i første halvdel av 1800-tallet og den franske Monsieur Ballon spør Peer og Peer svarer:

MONSIEUR BALLON Hvorledes? Går ej Deres vej
til Grækerne med skib og penge -? 
PEER GYNT(blæser)
Nej, mange tak! Jeg støtter styrken
og låner pengene til Tyrken.

France 24 skriver at Hellas skal kjøpe 18 nye franskbygde Rafale kampfly, fire marinehelikoptre og fire nye fregatter av Frankrike. Grekerne skal også kjøpe nye anti-tankvåpen, nye torpedoer og nye styrbare missiler.


Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er stottsteiganbannerMklikk.jpg
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.