FN innrømmer at polio-vaksine har ført til utbrudd av polio

0
Vaksinering av barn med dråper. Foto: Shutterstock

Verdens helseorganisasjon WHO har sendt ut varsel om at de har oppdaget spredning av poliomyelitt som stammer fra vaksiner som angivelig skulle bekjempe polio. Vaksinen er pusjet av Global Polio Eradication Initiative (GPEI), et konsortium som er støttet og finansiert av Bill & Melinda Gates Foundation.

Dette skriver 21st Century Wire. WHO melder om at de nylig har funnet 13 tilfeller av poliomyelitt som de kaller vaccine-derived poliovirus type 2 (cVDPV2), altså et poliovirus som kommer av vaksinen. Dette vaksineskapte viruset er påvist i Sudan, Tsjad og Kamerun og WHO anser at faren for videre spredning av viruset er høy. Dette viruset er påvist i 172 tilfeller i 14 land i løpet av 2020.

Den vaksinen det er snakk om er en type som blir gitt til barn ved hjelp av en væske som dryppes i munnen. Den er utviklet og finansiert ved hjelp av Bill & Melinda Gates Foundation, og de er kjent med problemet. På nettsidene til Global Polio Eradication Initiative er det et eget oppslag om Vaccine-Derived Polioviruses, altså vaksineskapte polioviruser. Om dem heter det:

Vaksineavledede poliovirus (VDPVs) er sjeldne stammer av poliovirus som har genetisk mutert fra stammen i den orale polio-vaksinen. Den orale polio-vaksinen inneholder et levende, dempet (svekket) vaksine-virus. Når et barn blir vaksinert, replikerer det svekkede vaksineviruset seg i tarmen og går inn i blodstrømmen, og utløser en beskyttende immunrespons hos barnet. Som vilt poliovirus, utskiller barnet vaksineviruset i en periode på seks til åtte uker. Det er viktig at når det skilles ut, kan det hende at noe av vaksineviruset ikke lenger er det samme som det opprinnelige vaksineviruset, da det har endret seg genetisk under replikasjonen. Dette kalles en VDPV. (Vår uth. red)

Det er brukt 16 milliarder dollar i 30 år for å utrydde polio, og da må det kalles både et voldsomt tilbakeslag og en stor skandale at en av de vaksinene som brukes på barn sjøl utvikler et dødelig poliovirus.

Og dette er ikke første gang. I juli 2019 skrev vitenskapstidsskriftet Science om nye utbrudd av polio:

«Det globale initiativet for å utrydde polio sitter dårlig i det, og kjemper mot viruset på to fronter. Nye tall viser at det ville polioviruset har bitt seg fast i Afghanistan og i Pakistan, dets andre kjerneområde, der antall tilfeller øker. I Afrika skaper vaksinen i seg selv virulente stammer. Lederne for verdens største folkehelseprogram innrømmer nå at suksessen ikke er rett rundt hjørnet – og diskuterer intensivt hvordan man kan bryte ut av denne klemma.«

I Pakistan blir foreldre satt i fengsel hvis de nekter å la barna sin vaksineres, så der har motstanden gått under jorda, skriver Science, som også publiserer dette kartet som viser hvor det vaksineutviklede polioviruset er påvist:

Og her er oversikten fra Global Polio Eradication Initiative som blant annet viser i hvilke land de har påvist vaksineutviklet poliovirus. GPEI er altså kjent med at de vaksinene de gir i noen tilfeller kan føre til spredning av virus som kommer fra vaksinen, men de argumenterer med at de bare har påvist 800 slike tilfeller blant de 10 milliardene doser de har gitt.

Det er imidlertid ikke godt nok for alle. I mai 2019 bestemte helsemyndighetene i Etiopia at 57.193 doser av denne vaksinen skulle destrueres. I India har minst 400 barn fått polio av poliovaksinen de siste fem årene skriver The New Indian Express basert på vitenskapelige studier. Siden 2011 har ikke India påvist vilt poliovirus, men derimot har man altså hatt et urovekkende antall tilfeller av vaksineskapt poliovirus.

Det er barnelegen T Jacob John, som tidligere var rådgiver for WHO, som har gjennomført studiene sammen med barnelegen Dhanya Dharmpalan, og studien ble publisert i Indian Journal of Ethical Issues. I studien skriver de at de siste fem årene er det påvist flere tilfeller av polio som er vaksineskapte enn de som kommer fra ville polioviruser.

Utprøving av Covid-19-vaksine i Afrika

Sommeren 2020 startet vaksinealliansen Gavi, som er støttet av Bill & Melinda Gates Foundation og Norge utprøving av en vaksine mot Covid-19. De første testene ble gjort i Sør-Afrika, og det har utløst en kritikk om «uetisk utprøving av vaksiner i Afrika», skriver Gavi sjøl. De viser til en artikkel om uetisk eksperimentering på befolkninga i Afrika med tittelen Clinical trials in Africa: an exploitative relationship’. Der heter det blant annet at:

«Forskning som er utført det siste tiåret har avslørt en serie brudd på etiske prinsipper fra alle de store farmasøytiske bedriftene.» (Vår uth. red.)

Gavi viser også til den skandaløse eksperimenteringa på afroamerikanere som ble gjennomført fra 1932, men som ble avslørt i sin fulle bredde i 2019, det såkalte Tuskegee Experiment.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus har fordømt antydningene om uetisk eksperimentering på afrikanere på det skarpeste, men Gavi skriver at at flere afrikanske land har reist spørsmålet om etikken bak disse eksperimentene.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFinansoligarkiet og sjokkdoktrinen. Koronakrisa i et klasseperspektiv.
Neste artikkelDagens Arbeiderpartiet representerer ikke folk flest
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).