Eksmuslimer i Norge er en glemt og dobbelt utsatt minoritet

11
Cemal Knudsen Yucel kjemper for ytringsfrihet i møte med troen han forlot. Fotomontasje: Ex-muslims Norway

Venstresidens «beskyttere» av minoriteter svikter eksmuslimer totalt.

Hedda Mulholland

Av Hedda Mulholland. Adferdsbiolog, aktivist og medlem i Rødt.

Jeg reagerer som de fleste sterkt på den hatefulle rasismen til Stopp islamiseringen av Norge (Sian). NRK Debatten skal ha ære for å sikre ytringsfrihet også til dem som misbruker den til å spre hat.

Jeg reagerte imidlertid også på hvordan Cemal Knudsen Yucel i Ex-Muslims of Norway ble besvart av Antirasistisk Senter under Debatten. Hans situasjon som eksmuslim fremsto uinteressant for lederen Rune Berglund Steen.

Eksmuslimer i Norge er utsatt for rasisme fra deler av majoritetsbefolkningen og negativ sosial kontroll fra en del av «sine egne» på bakgrunn av frafall og kritikk av religion. Disse fryses også ut av toneangivende venstreside og antirasistisk bevegelse i Norge i dag.

Grove eksempler

At Knudsen Yucel blir kalt «rasist» og «brun ryggslikker» av kritikere, og at leder for Senter for Sekulær Integrering (SSI) Shakeel Rehman blir omtalt som «klovn», «Sian-venn» og «husneger», er eksempler på negativ sosial kontroll. Dette er grove eksempler for å belyse hva som er tonen overfor eks-muslimenes representanter i uformelle debattfora for venstresiden og i kommentarfelter hos kjente samfunnsaktører på venstresiden.

Jeg tror mange deltar i denne nedsnakkingen i forskjellig grad også ubevisst. Det har form av en «massesuggesjon». For mange på venstresiden sitter det «i ryggmargen» å være oppmerksom på hatpratet til ytre høyre. Og mennesker er sosiale flokkdyr. Sosial kontroll er naturlig for oss. Derfor må vi være ekstra oppmerksomme på hvordan det kan føre til urettferdig og skadelig behandling av individer og minoriteter.

Men det hjelper ikke bare å forstå, når «massesuggesjonen» resulterer i at eksmuslimer og deres talspersoner blir stilnet. Jeg regner med at toneangivende antirasister og venstresiden ikke mener eller ønsker å formidle at «en god eksmuslim er en musestille eksmuslim»?

Rune Berglund Steen sa selv i Debatten at antirasisme handler om å beskytte minoriteter. Venstresiden bør snarest ta eierskap til kritikken av religion og adressere den dårlige behandlingen av eksmuslimer. Det er på høy tid.

Denne artikkelen ble først publisert som leserinnlegg i Aftenposten


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  “Rune Berglund Steen sa selv i Debatten at antirasisme handler om å beskytte minoriteter”.
  ARS arbeider utrettelig for en verden uten grenser for andre enn Israel. I dette globale konseptet er det viktig at ikke nordmenn definerer seg som en truet minoritet. Men en undertrykkende majoritet av innvandrere fra MENA. Da blir nødvendigvis en ateistisk araber en femtekolonnist til denne strategien. Som adferdsaktivist og medlem av Rødt burde du skjønne såpass.

  “-Statsminister Erna Solberg, du røpet en liten lekkasje, dere vil bevilge ti millioner ekstra for å bekjempe hat mot muslimer. Hva skal det gå til?”.

  https://www.nettavisen.no/nyheter/handlingsplan-politiet-skal-registrere-hatkriminalitet-mot-muslimer/3424022775.html

  Edit; Nrk radio melder nå at det skal inn i pensum at islam er en “fredens religion”.
  Edit 2; Bushra Isaq melder nå at muslimske kvinner har høyere utdannelse enn norske kvinner, men blir tvunget til å jobbe som drosjesjåfører??

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Skritt en var alltid å få makta til å benekte at hvitt folkemord er en villet politikk, så gratulerer til oss.
  replacement migration UN

 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  Ja, venstresiden svikter også arbeiderklassen til fordel for en identitetspolitikk importert fra USA. Identitetspolitikken støttes av den rike eliten i USA, og brukes til å så splid i befolkningen (splitt og hersk), og til å knuse arbeiderklassen.

  • Rødt arbeider veldig hardt for å innskrenke ytringsfriheten for alle som er imot Islam, en religion der kvinner er født til å være mannens eiendom og slave!

  • Rødt arbeider veldig hardt for å innskrenke ytringsfriheten for alle som er imot Islam, en religion der der 9 års gamle jenter giftes bort til en voksen mann, av en imam, slik at den voksne mannen kan «glede seg» seksuelt med den lille jenta i noen timer, med Allahs velsignelse, og etter at hyrdestunden eller gledesekteskapet er over, blir “ekteparet” skilt.

  • Nordmenn som reagerer på grusomhetene i Islam stemples av Rødt som Islam-hatere, muslim-hatere, ultra-nasjonalister, rasister, nazister osv. Rødt har blitt et parti som sprer hat mot nordmenn som stiller seg kritisk til identitetspolitikken, og Rødt må ta sin del av ansvaret for volden som blomstrer opp i vårt før så fredelige samfunn.

 4. Avatar for Johnny Johnny says:

  Kjenner ikke til Sian, derfor har jeg gått til nettsiden deres for å se hva de står for, og der skriver de motsatte av det Hedda Mulholland hevder, Sian hevder selv at de er imot rasisme.

  Sian

 5. Avatar for Johnny Johnny says:

  Steven Weinberg (amerikansk fysiker) sa: Religion er en fornærmelse mot menneskeverdet, og uten religion ville gode mennesker gjøre gode ting, og onde mennesker onde ting. Men, det kreves religion for å få gode mennesker til å gjøre onde ting!

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Virker det omvendt også?

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  “I am in politics because of the conflict between good and evil, and I believe that in the end good will triumph”.
  Margaret Thatcher

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere