Den svenske underdødeligheten

85
Utelivet i Sverige har vært nesten som normalt sommeren 2020. Her en bar ved Hornstull i Stockholm. Shutterstock

De svenske statsepidemiologene Anders Tegnell og Johan Giesecke har fått mye pepper fordi de har stått for en annen måte å møte koronaviruset på enn de fleste andre land. Sverige har tatt smitteverntiltak, men landet har ikke gjennomført noen nedstengning, slik som for eksempel Italia eller til og med Norge.

Sverige rapporterte en høy dødelighet tidlig under koronaepidemien, og dette ble brukt som argument for at den valgte strategien var feil. Worldometer melder at Sverige per 20. september 2020 har hatt 5.865 koronarelaterte dødsfall. Norge derimot har hatt 267 dødsfall, riktignok med halvparten så mange innbyggere.

Slik sett kunne man tro at dette skulle avslutte diskusjonen. Men ser man bak tallene, ser man at dødeligheten i Sverige for de 250 første dagene i året er bare 2.490 over dødeligheten i 2018. Det er året 2019 som virkelig skiller seg ut. Da var det en underdødelighet i forhold til gjennomsnittet for 2015–19 på 2.800. Alle disse tallene kommer fra den offisielle databasen til Statistikmyndigheten SCB. En rimelig tolkning er at gamle mennesker som statistisk sett «skulle ha dødd» høsten 2019, døde våren 2020 i stedet da viruset kom. Fra 1. juli til 6. september har Sverige igjen hatt underdødelighet. I denne perioden har det dødd 14.961 folk i Sverige mot et gjennomsnitt for de foregående årene på 15.412. Det er det laveste dødstallet landet har hatt de seks siste årene, sjøl om folketallet har økt i samme periode.

Kilde: Statistikmyndigheten SCB

Det gjenstår å oppsummere året 2020 når det er slutt, men det skal mye til at denne trenden endres. Dødstallene i Sverige har, i likhet med de fleste europeiske land, vært lave i mange måneder, og det er ingen økning nå.

Det som også må komme med i oppsummeringene er de skandaløse forholda i eldreomsorgen i Sverige på grunn av privatisering og nedbemanning, noe som førte til at sårbare pasientgrupper på ingen måte ble skjermet i den tidlige fasen av epidemien.

Men det går an å begynne å se sammenlikne lockdown med ikke-lockdown for å se hvordan forskjellene mellom de to strategiene har slått ut. Da er det ikke urimelig å sammenlikne Sverige, som ikke har hatt lockdown, med Italia, som har hatt lockdown og portforbud i månedsvis, og slik ser grafene for dødstall ut (Worldometer 20/9-2020):

Italia

Sverige

Som en ser er det en litt slakere kurve i nedgangen for Sverige enn for Italia. Kurven flater ut rett over null ca. 1. juli i Italia, mens det samme skjer i Sverige ca. 1. august. På den andre sida startet epidemien 14 dager tidligere i Italia, så forskjellen i varighet er omtrent to uker.

Det som er slående ved de to kurvene er imidlertid ikke den lille forskjellen, men den store likheten. Forskjellen mellom utviklinga i dødeligheten mellom ekstrem lockdown og ingen lockdown er nesten ikke til å spore. Slik kan det se ut som om Italia har ødelagt økonomien sin til ingen nytte.

Dette er foreløpige konklusjoner. Det vil ta mange måneder før tåka endelig vil lette og man vil få alle nødvendige data til å gjøre en grundig oppsummering, men slik er det de offisielle dataene ser ut i dag.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det er uansett ikke helt rett frem å sammenligne land. En må ta hensyn til aldersfordeling, overvekt, diabetes, D-vitamin/hudpigmenter/sol, helsevesen, luftforuresning, resistente bakterier, osv. Hvor mye har tiltakene økt andre problemer?; selvmord, rus, vold, arbeidsledighet osv. Hvor mye har tiltakene går ut over friheten og livskvaliteten til folk? Det er enda tidlig å si hvem som kommer best ut samlet sett. Men jeg holder fortsatt med Sverige.

 2. Avatar for Enebak Enebak says:

  Å sammenligne land for å finne fellesnevnere for covid19 blir som å sammenligne epler og pærer.

  Hvis du derimot sammenligner de som har dødd av covid-19, finner du sammenhenger uavhengig av både geografi og demografi.

  Så å si alle som har dødd av covid-19 tilhører grupper med høy andel D-vitaminmangel:

  • Mørkhudede. (Helsedirektoratet spesifiserer i en rapport fra 2006 denne risikogruppen så detaljert at de skriver “særlig pakistanere”)(side 63).
  • Eldre
  • Diabetikere
  • Overvektige

  Enten du leter i Italia, USA, Sverige eller Norge, finner du ut at de aller fleste som dør med covid-19 tilhører grupper med høy risiko for D-vitaminmangel.

  Dette er et faktum som er påpekt av leger og forskere i alle land i hele verden (også i Norge og Sverige), men myndigheter og medier nekter å forholde seg til dette og tviholder på at det ikke finnes bevis for at D-vitamin kurerer covid-19.

  Og de har helt rett: Det finnes ingen påvist sammenheng mellom Vitamin D og covid-19. Vitamin D kurerer ikke covid-19.

  Vitamin D setter derimot kroppen i stand til å bekjempe sykdommene folk dør av når de smittes av koronavirus. Det er D-vitaminMANGEL saken handler om.

  Poenget er at mangel på D-vitamin dreper folk som rammes av covid-19. Det vil ikke myndighetene ha noe fokus på.

 3. Her hjemme i Norge driver MSM med NRK i spissen og opprettholder panikken i befolkningen. NRK Nyhetsmorgen rapporterer daglig om “koronatilfeller”, omtrent som om de som bærer viruset er syke av det. 90% vet ikke engang at de har det.

  Ord-smedene i NRK nyhetsredaksjon kommer opp med stadig nye ord som skal skremme, “smittetrykk” er det siste, “der hvor smittetrykket er størst”. Tv-seeren skal få inntrykk av at folk må innlegges.

  Daglig innslag i Nyhetsmorgen er NRK journalist Hallvard Sandberg, som intervjues av programleder som også er journalist om “koronasituasjonen”. Journalister som intervjuer journalister. Eller alarmister, for vitenskapsfolk eller leger som er kritiske til tiltakene her og i utland slipper ikke til i NRK.
  image
  Bildekilde: NRK.no.

  Sandberg rapporterer fra sitt kontor eller hjemmekontor med barnetegninger av koronavirus på veggen. Smakløst av NRK.

  MSM gjør sitt oppdrag for storkapitalen, opprettholder panikken i befolkningene til de ukritisk aksepterer en vaksine 99,5% av befolkningen ikke trenger, viruset er bare farlig for 0,5% som er i risikogruppen. Vedtar storkapitalens politikere at milliarder skal tvangsvaksineres, vil de ultrarike som har investert stort i legemiddelgigantene som fremstiller vaksinen, tjene astronomiske summer.

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Det er en av holdningene vi har i Norge som jeg sliter med. Det at de som har tatt vare på oss gjennom livet plutselig blir satt inn i institusjoner med hvite vegger, hvite frakker og tak å stirre på. Helt glemt for alt de har gjort for oss. Det er for ubeleilig å huske hva kjærlighet er, antar jeg.

 5. Avatar for Enebak Enebak says:

  Jamen, de gamle får jo ikke lov til å dø lenger!

  De gamle må knaske kjemikalier og blir mekka på så det knapt er øyenbryna igjen før de får si seg ferdig med oppgaven og med god samvittighet kan legge seg ned og få fred.

  Jeg har kjent mennesker som har følt seg fortvila fordi de aldri fikk fred. Stolte mennesker som hata livet og følte seg nedverdiga hver gang de ble kjørt på sykehuset “for å trekke opp fjæra”, som en sa det.

  Er det kjærlighet å hindre folk i å dø? Eller kan det være egoisme?

 6. Avatar for Mari Mari says:

  Mitt poeng handler om at så lenge de lever skal de bli tatt vare på med kjærlighet og ikke bli forlatt til å dø ensom og glemt som om de var uvesentlige TING istedenfor kjærlige familiemedlemmer, din røver.

 7. Avatar for Johnny Johnny says:

  Trump visste at dette viruset var dødelig, noe dette lydbåndopptaket avslører, og han skjulte dette for befolkninga! Dette viser at regjeringer i mange land oppfattet viruset som en stor dødelig trussel, og at tiltakene ble gjennomført i beste mening. Konspirasjonsteoriene om at alt er planlagt faller fra hverandre, og er det bare jeg som stusser på det faktum at steigan.no ikke har nevnt dette lydbåndopptaket med et ord?

  https://www.youtube.com/watch?v=e1uQpTAXaNk

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

77 flere kommentarer

Deltakere