Tilliten til politiet er satt hardt på prøve i møte med vindkraftmotstandere på Frøya

0
Sjermdump fra video av Petter Vidar Vågsvær. FFB Media

Jeg har behov for å stole på politiet.

Av Steven Crozier.

Det siste året har politiet forlenget oppholdsforbudet i midten av Frøya, pålagt av politimesteren etter mange anmeldelser fra utbygger. De fleste anmeldelsene er dog kommet fra vindkraftmotstandere, og er blitt henlagt eller ikke blitt besvart.  

3 personer er dømt i tingretten og anken føres i lagmannsretten i august. De er tiltalt for å ha brutt oppholdsforbudet der de tok vannprøver under utbygging, en oppgave ingen andre har tatt tak i.

De siste måneders begivenheter i fødebyen min Portland, Oregon der grensevakter og US Marshals er satt inn for å beskytte føderale bygninger, viser en desperat president som framprovoserer uro. Portland er i en helt annen liga enn det som foregår på Frøya. Jeg ser dog paralleller til hvordan tilliten til politiet svekkes her på Frøya.

På Frøya startet det den første uka i april 2019. Utbygger av Frøya Vindkraftverk – TrønderEnergi/Stadtwerke München (SWM) kom med en gravemaskin og to lass grus like før konsesjonsfristen utløp 7. april 2019.

Politiet frarådet utbygger å gå videre da området ikke var sikret og demonstranter – les lovlige demonstranter kunne komme til skade.

Fylkesmannen tolket det imidlertid at det var ulovlige demonstrasjoner som hadde hindret utbygger å holde fristen på konsesjonen.

KMD ministeren ble satt under press av Tysklands ambassadør om forutsigbarhet for økonomiske avtaler. SWM representant Christian Vogt uttalte i forkant av vedtaket at de ville starte bygging uavhengig av hva KMD konkluderte om konsesjonsfristen.   

16.11.2019 ble MOTVIND stiftet på Frøya. Under befaring i lunsjen ble det servert pølser i Nessadalen. To politibetjenter kom med blålys fra Orkanger og truet aksjonsleder Eskil Sandvik med arrestasjon om han hadde pølser oppi kokevannet der han stod i den forbudte Gule plassen. Pølsetrekkinga måtte foregå i veikanten mens laksetrailere fôr forbi. Senere trev politibetjentene pølsa ut av handa på folk og ville ha personalia fra flere av delegatene fra MOTVIND da de stod og spiste pølser på en flekk der det var oppholdsforbud etter dekret fra politimester Moe. Delegatene fra hele landet var sjokkert over oppførselen til de Trønderske politibetjentene.

Med hensyn til prioritering og ressursbruk hos politiet så tok det fem timer før politiet rykket ut til Klubben der det ble skutt mot grendahuset og folk som ordnet Havets festbord måtte bli forskanset i lokalet.

Politiets ressursbruk belyses ved følgende: På siste kommunestyremøte før jul, før Deilig Er Jorden skulle synges, sendte jeg en spøkefull SMS til en hissig utbyggingsleder der jeg roste hans innsats på å jage vindkraftmotstandere på veien. Nyoppnevnte OED minister Sylvi Listhaug ble utpekt som vår skytsengel og sitert på at vindmøller er noe svineri.

TrønderEnergi ved konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar, tidligere VG  hoffreporter og DN journalist har politiet i sin hule hånd når hen får lensmann Haugan til å sende bekymringsmelding om undertegnende til Fylkesmannen.

Jeg fikk ikke vite hva bekymringen var, kun at en melding var henlagt av Fylkesmannen. Lensmannen har ikke svart på min forespørsel om bekymringsmeldingen. Ved forespørsel til Fylkeslegen fikk jeg  vite hva den var:

«Det er meldt bekymring hvis det skulle skje noe med de ansatte som jobber på anlegge til Trønderenergi på Frøya vindpark og vakthavende lege/hvis Crozier må rykke ut.»

Og politiet klager over at de ikke har tid til å etterforske annen kriminalitet.    

24. januar 2020 brant det i en utrangert gravemaskin og lenger unna i sprengningsmatter i anleggsområdet til Frøya Vindkraftverk. Pressen fikk ikke komme nær og ta bilder, samtidig som et tyvetalls arbeidere fra entreprenøren Søbstad jobbet videre i området.  En politietterforsker spurte samme kveld en av de profilerte vindkraftmotstanderne om hen var villig til å avgi en DNA test. Dette benektet senere lensmann Haugan med å svare at de ikke tok noen DNA tester- ikke at det var blitt spurt om det.

11.mars ble Geir og Karl Olav Nekstad arrestert og varetektsfengslet i to døgn mens deres hus, telefoner og datautstyr ble ransaket. De er nå 4.5 måneder etter arrestasjonen fortsatt siktet, men ikke tiltalt for brannen. Flere uker etter arrestasjonen ringte politiet til datter/søsters arbeidskolleger og spurte hva slags personer de siktede var.  Hjemme sier vi : «They don’t have shit on them».  Statsadvokaten i Trøndelag er bedt om å bistå politiet med etterforskningen og enten tiltale eller henlegge siktelsen mot far og sønn.   

«Cui Bono»- er latin for «hvem tjener på det.» I hvert fall ikke vindkraftmotstanden på Frøya eller i landet, så lenge siktelsene opprettholdes. Siktelsene kan settes på bakerste plate og henlegges når vindkraftverket er ferdigbygget. Det holder trykket mot vindkraftmotstandere oppe.  Cui Bono etter Riksdagsbrannen, Berlin i februar 1933?

27.7.20 fikk Gabriëla Lukassen svar fra lensmann Haugan:

«Transportoppdrag-Vindmøller-Frøya-Forespørsel vedrørende bruk av hundepatrulje.»

«Viser til din forespørsel om politiet bruker hundepatrulje til ledsagelse av vindmølletransportene på Frøya. Politiet bruker ikke hundepatrulje til det oppdraget.»

Jeg og andre observerte flere netter ved transport av vindturbindeler syv politibiler der den ene hadde påskriften «HUNDEPATRULJE». Inni bilen var det hundeglam og det kom neppe fra en app. På spørsmål fra en demonstrant svarte sjåføren av hundepatruljen at hundene kun skulle brukes om demonstrantene angrep politiet.

Lensmann Haugan lyver ikke slik han svarer. Vindturbindelene trenger ikke ledsagelse av hundepatruljen. Men lovlige demonstranter som gikk-sakte kunne tenkes å angripe politiet?

Det oppleves utrolig provoserende for oss demonstranter og meg som lege å bli demonisert. Det er som at man vil ha en brannbil stående utenfor kontoret i tilfelle noen ikke liker deg og vil tenne på.

Vi må erkjenne at det muligens er blitt slik at politimester Moe føler seg misforstått og mislikt på Frøya etter oppholdsforbudet 19.8.19 som han fortløpende har forlenget.

Tenker han at vi demonstranter ville finne på å angripe hans konstabler mens de gir oss pålegg og varsel om arrest ved å gå-sakte i veibanen?

Gå-sakte aksjoner er forøvrig en lovlig demonstrasjonsform. Det er ikke sivil ulydighet som innsatsleder Bach kalte det flere ganger under den første transporten av vindturbindeler. Han snakket sågar om samfunnsøkonomien ved å gå sakte, on file. Vi demonstranter forstår godt at våre gå-sakte aksjoner ikke vil stoppe vindturbinene som begynner å trone over Frøya. Vi utøver kun vår Grunnlovsfestede rett i § 101 fra 2014 med å forsinke vindturbinene med å gå-sakte. 

Politiet har oppdrag å sørge for sikker transport av vindturbindelene. Utbygger betaler politiet for dette oppdraget som blir fordyret ved gå-sakte aksjoner. Politiet har uavhengig av hva oppdragsgiver må betale, en såkalt negativ plikt til å sørge for at vi får gå-sakte i fred og sikkerhet.   

Min meksikanske svigersønn trøster oss med at vi vindkraftmotstandere i hvert fall ikke blir torturert og brent slik som i Mexico. 

Om vi ikke tar opp politiets framferd på Frøya kan vi fort miste en stor del av vårt demokrati.     

Steven Crozier

Fastlege Frøya siste 35 år og vindkraftmotstander siste 2 år.

2. representant for Rødt Frøya 2019. 

 


Les mer om vindkraft på steigan.no her.


Klikk på bildet for å bli støttespiller du også.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.