Det demokratiske partiet og slaveriet i USA

0
Krypten på Capitol. Flere utrenskninger på gang? Foto: Shutterstock

Billedstormerne fortsetter sine utrenskninger i USA, men når man begynner å tukle med historien, kan man risikere å møte seg sjøl i døra. Dette fikk speaker i Representantenes hus Nancy Pelosi erfare da hun tok initiativet til å fjerne fire statuer i kongressbygningen.

Argumentet var at de personene de representerte hadde deltatt i De Konfødererte styrker under den amerikanske borgerkrigen. Og så trakk hun forbindelsen til slaveriet. Men det er farlig grunn for et medlem av Det demokratiske partiet i USA. Partiets historie på dette punktet er nemlig mer enn problematisk. Faktisk ble andre systempartiet i USA, Republikanerne, grunnlag av demokrater som brøt ut av partiet fordi de var mostandere av slaveriet.

Det konservative representanten Louie Gohment fra Republikanerne var da heller ikke sein med å gripe sjansen når Pelosi serverte en slik lissepasning. Han pekte på følgende:

  • Det demokratiske partiets program fra 1840, 1844, 1848, 1852 og 1856, der de slår fast at å avskaffe slaveriet ville gjøre befolkningen mindre lykkelige og utsette både stabiliteten i Unionen og Unionens fortsettelse for fare. 
  •  Programmet fra 1856 erklærer at statene som er medlemmer av Unionen er frie til å praktisere slaveri og kan inkludere dette i sine grunnlover. 
  •  Programmet fra 1860 beskriver partiets holdning til stater som går inn for frigivning av slavene men som nekter å arrestere rømte slaver som undergravende og revolusjonære. 
  •  Det 14. grunnlovstillegget som ga de frigjorte slavene fullt statsborgerskap ble godkjent i 1868 med 94 prosents tilslutning av Det republikanske partiets kongress, mot 0 prosent i Det demokratiske partiet. 
  •  Det 15. grunnlovstillegget som ga de frigjorte slavene stemmerett ble godkjent i 1870 av 100 prosent av Det republikanske partiets kongress, mot 0 prosent i Det demokratiske partiet. 
  •  I 1902 vedtok Det demokratiske partiet i Virginia å fjerne stemmeretten for mer enn 90 prosent av afro-amerikanerne. 
  •  President Woodrow Wilson (Demokratene) innførte rasistisk regresjon for ansatte i den føderale regjeringen, og begynte å forlange fotografier sammen med jobbsøknader. 
  •  Den nasjonale demokratiske partiets kongress i 1924 som ble avholdt i Madison Square Garden i New York ble kalt «Klan-Bake» på grunn av Ku Klux Klans innflytelse innen partiet. 
  •  I 1964 forsinket Demokratens kongress debatten med 75 dager fordi de ville blokkere godkjennelsen av Civil Rights-loven som skulle gjøre slutt på rasistisk regresjon.

(Punktene er oversatt av Ingunn Kvil Gamst, Derimot.no.)

Gohment konkluderte med å foreslå at «enhver politisk organisasjon og ethvert politisk parti som noen gang offentlig har støttet slaveriet eller Konføderasjonen skal enten forandre navn eller bli nektet å delta i Representantenes hus.»

Eller for å si det i klartekst: et forslag om å forby Det demokratiske partiet.

Det er kanskje ikke så lurt å drive historierevisjon på denne måten. Det kan ramle flere skjeletter ut av skapet enn det man hadde regnet med. George Orwell hadde skjønt dette problemet, så i romanen 1984 hadde han utstyrt Storebror med et Sannhetsministerium med sin egen avdeling Minitrue RecDep som hadde i oppgave å til enhver tid å bringe historien i samsvar med dagens gjeldende politikk. Kanskje noe å tenke på for Pelosi og andre?


Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er kajsabredde-1024x233.jpg

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.