Det demokratiske partiet og slaveriet i USA

1
Krypten på Capitol. Flere utrenskninger på gang? Foto: Shutterstock

Billedstormerne fortsetter sine utrenskninger i USA, men når man begynner å tukle med historien, kan man risikere å møte seg sjøl i døra. Dette fikk speaker i Representantenes hus Nancy Pelosi erfare da hun tok initiativet til å fjerne fire statuer i kongressbygningen.

Argumentet var at de personene de representerte hadde deltatt i De Konfødererte styrker under den amerikanske borgerkrigen. Og så trakk hun forbindelsen til slaveriet. Men det er farlig grunn for et medlem av Det demokratiske partiet i USA. Partiets historie på dette punktet er nemlig mer enn problematisk. Faktisk ble andre systempartiet i USA, Republikanerne, grunnlag av demokrater som brøt ut av partiet fordi de var mostandere av slaveriet.

Det konservative representanten Louie Gohment fra Republikanerne var da heller ikke sein med å gripe sjansen når Pelosi serverte en slik lissepasning. Han pekte på følgende:

 • Det demokratiske partiets program fra 1840, 1844, 1848, 1852 og 1856, der de slår fast at å avskaffe slaveriet ville gjøre befolkningen mindre lykkelige og utsette både stabiliteten i Unionen og Unionens fortsettelse for fare. 
 •  Programmet fra 1856 erklærer at statene som er medlemmer av Unionen er frie til å praktisere slaveri og kan inkludere dette i sine grunnlover. 
 •  Programmet fra 1860 beskriver partiets holdning til stater som går inn for frigivning av slavene men som nekter å arrestere rømte slaver som undergravende og revolusjonære. 
 •  Det 14. grunnlovstillegget som ga de frigjorte slavene fullt statsborgerskap ble godkjent i 1868 med 94 prosents tilslutning av Det republikanske partiets kongress, mot 0 prosent i Det demokratiske partiet. 
 •  Det 15. grunnlovstillegget som ga de frigjorte slavene stemmerett ble godkjent i 1870 av 100 prosent av Det republikanske partiets kongress, mot 0 prosent i Det demokratiske partiet. 
 •  I 1902 vedtok Det demokratiske partiet i Virginia å fjerne stemmeretten for mer enn 90 prosent av afro-amerikanerne. 
 •  President Woodrow Wilson (Demokratene) innførte rasistisk regresjon for ansatte i den føderale regjeringen, og begynte å forlange fotografier sammen med jobbsøknader. 
 •  Den nasjonale demokratiske partiets kongress i 1924 som ble avholdt i Madison Square Garden i New York ble kalt «Klan-Bake» på grunn av Ku Klux Klans innflytelse innen partiet. 
 •  I 1964 forsinket Demokratens kongress debatten med 75 dager fordi de ville blokkere godkjennelsen av Civil Rights-loven som skulle gjøre slutt på rasistisk regresjon.

(Punktene er oversatt av Ingunn Kvil Gamst, Derimot.no.)

Gohment konkluderte med å foreslå at «enhver politisk organisasjon og ethvert politisk parti som noen gang offentlig har støttet slaveriet eller Konføderasjonen skal enten forandre navn eller bli nektet å delta i Representantenes hus.»

Eller for å si det i klartekst: et forslag om å forby Det demokratiske partiet.

Det er kanskje ikke så lurt å drive historierevisjon på denne måten. Det kan ramle flere skjeletter ut av skapet enn det man hadde regnet med. George Orwell hadde skjønt dette problemet, så i romanen 1984 hadde han utstyrt Storebror med et Sannhetsministerium med sin egen avdeling Minitrue RecDep som hadde i oppgave å til enhver tid å bringe historien i samsvar med dagens gjeldende politikk. Kanskje noe å tenke på for Pelosi og andre?


Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er kajsabredde-1024x233.jpg

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  " With Akhenaten’s death, the Aten cult he had founded fell out of favor: at first gradually, and then with decisive finality. Tutankhaten changed his name to Tutankhamun in Year 2 of his reign (c. 1332 BC) and abandoned the city of Akhetaten.[155] Their successors then attempted to erase Akhenaten and his family from the historical record. During the reign of Horemheb, the last pharaoh of the Eighteenth Dynasty and the first pharaoh after Akhenaten who was not related to Akhenaten’s family, Egyptians started to destroy temples to the Aten and reuse the building blocks in new construction projects, including in temples for the newly restored god Amun. Horemheb’s successor continued in this effort. Seti Irestored monuments to Amun and had the god’s name re-carved on inscriptions where it was removed by Akhenaten. Seti I also ordered that Akhenaten, Smenkhkare, Neferneferuaten, Tutankhamun, and Ay be excised from official lists of pharaohs to make it appear that Amenhotep III was immediately succeeded by Horemheb. Under the Ramessides, who succeeded Seti I, Akhetaten was gradually destroyed and the building material reused across the country, such as in constructions at Hermopolis. The negative attitudes toward Akhenaten were illustrated by, for example, inscriptions in the tomb of scribe Mose (or Mes), where Akhenaten’s reign is referred to as “the time of the enemy of Akhet-Aten.”[156][157][158]"

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere