Sluttføring av NordStream 2 er et spørsmål om europeisk uavhengighet

0
Illustrasjon: Shutterstock

Fra Global Politics, Sverige.

Nord Stream 2-projektet omfattar byggandet av en gasledning med en kapacitet på 55 miljarder kubikmeter per år från den ryska kusten genom Östersjön till Tyskland för direkt gasförsörjning till Europa. EU-länderna stöder projektet och deltar i genomförandet. USA, Baltikum, Ukraina och Polen är emot. Gazprom hoppas kunna färdigsställa rörledningen i slutet av detta är eller i början av 2021.

Den 26 juli ökade USA pressen på europeiska företag som är involverade i byggandet av Nord Stream 2-gasledningen. Den 24 juli godkände den amerikanska senaten sin version av Pentagons budget för det nya budgetåret, som börjar 1 oktober. Det amerikanska försvarsdepartementet kommer att få cirka 740,5 miljarder dollar, inklusive sanktioner mot Nord Stream 2.

Chefen för det österrikiska olje- och gasföretaget OMV, Rainer Seele, anser att ett “politiskt svar” bör ges mot hotet om en eventuell påföljd av sanktioner från Förenta staterna mot de företag som är inblandade i byggandet av Nord Stream 2-gasledningen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev om detta onsdagen den 29 juli. Rainer Seele sa “Som ett europeiskt företag förväntar vi oss att åtgärder kommer att vidtas på politisk nivå för att se till att Europa inte förlorar sin attraktivitet som plats för investeringar,”.

I slutändan handlar tvisten om i vilken utsträckning Europa kommer att stå upp för sin suveränitet och oberoende, särskilt i kontinentens energiförsörjning, sa VD för den österrikiska energikoncernen OMV, Rainer Seele på tisdagen i Wien.

Det politiska initiativet från Washington behöver ett politiskt svar. Det är inte upp till företagen. Seele tillade: “Som ett europeiskt företag förväntar vi oss dock att politikerna ska se till att Europa som investeringsplats inte förlorar sin attraktionskraft.” Hanteringen av projektet är också kontroversiell i EU , kommissionen avvisar det eftersom finansiering och transport inte är i bör vara från ena handen.

Med Wintershall Dea, Uniper, Shell och Engie är OMV en av de västeuropeiska investerare som samfinansierar byggandet och driften av linjen, organiserad av det ryska statliga företaget Gazprom. Du kommer att bära hälften av kostnaderna för det nästan 10 miljarder euro-projektet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade förra veckan att Östersjöledningen för att transportera gas från Ryssland till Tyskland nu skulle omfattas av en lag som tillåter straffåtgärder, bland annat mot företag som handlar med Ryssland eller länder som Iran och Nordkorea. Den federala regeringen säger därefter igen att den avvisar extraterritoriella sanktioner eftersom de är ”i strid med internationell rätt”.

Den tyska ekonomin hade märkt hoten som en “otrolig låg punkt i transatlantiska förbindelser”. Seele sade att sanktionerna som OMV skulle följa gick långt utöver gasledningsprojektet. De straffåtgärder som Trump-administrationen hotade med, som också stöds av senatorer från oppositionsdemokraterna, ifrågasatte snarare säkerheten för investeringar i Europa som helhet. “Om ​​miljarder investeras i ett projekt som är i överensstämmelse med alla lagar och förordningar i Europa, måste vi verkligen fråga oss själva, om vi vill påverkan inflytandet av tredje land ?” Den tidigare verkställande direktören med BASF-associerade olja och Gasgruppen Wintershall Dea ställer frågan: “I vilken utsträckning kan investerare vara övertygade om att investera i på en sådan affärsplats i Europa”?

Frankfurter Allgemeiner: Företag kräver hjälp mot USA: s hot om sanktioner

Europa uppmanade att svara på USA: s sanktioner mot Nord Stream 2


Denne artikkelen ble først publisert på GlobalPolitics.


Forrige artikkelDavos-milliardærene vil ha «Covid-pass»
Neste artikkelOm haukene Grande og Tetzschner