Sludder fra Runar Døving

0
Runar Døving liker ikke at man snakker om muslimske land. Burde han ikke informere Konferansen for islamske land om dette?

Av Pål Steigan.

Runar Døving liker ikke begrepet «muslimske land» og skriver følgende i Klassekampen 21. august 2020:

«Begrepet «muslimske land» dukket opp på 90-tallet og brukes som kontrast til «demokratier» og «den vestlige verden», der man som Meyer revitaliserer noen historiske  hendelser og underkjenner andre. Googler man begrepet havner man ikke tilfeldig på document.no, hrs.no, resett.no og steigan.no. Retorikken er å vise at islam er en farlig fiende og at muslimer er patologisk annerledes enn andre mennesker.»

Dette er sludder fra ende til annen. Hvis Døving ikke bare brukte Google, men for eksempel Store norske leksikon, vil han finne 511 treff på «islamske land». At begrepet først kom i bruk på 90-tallet, er også sludder. Saudi-Arabia har vært et islamsk eneherskerdømme fra grunnleggelsen og styres etter sharialovene. Mauritania ble verdens første islamske republikk (al-Jumhuriyah al-Islamiyah al-Muritaniyah) i 1960. Komorene ble det i 1978. Iran heter offisielt jomhūrī-ye eslāmī, altså islamsk republikk. Saudi-Arabia, Jemen, Afghanistan, Pakistan og Oman er etter sine egne lover islamske stater. I tillegg er det mange land som har islam som offisiell statsreligion. Organisation of Islamic Cooperation (OIC) med 57 medlemsland regner seg offisielt som «den kollektive stemmen til den muslimske verden».

Alt dette kan Døving også sjekke opp i Wikipedia hvis han ønsker. Vi i steigan.no bruker begrepet nøytralt på samme måte som Store norske. Vi har aldri hevdet at «islam er en farlig fiende» eller at «muslimer er patologisk annerledes enn andre mennesker». Det kan godt hende at noen mener noe sånt, men det ligger milevis fra vår tenkning.

Runar Døving prater tull og burde vite at han gjør det.

Pål Steigan, sjefredaktør i steigan.no


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKoronakrisa og klassekampen
Neste artikkelHilsen til steigan.no fra Venezia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).