Kampanjen mot TikTok handler ikke om sikkerhet

3
Illustrasjon: Shutterstock

President Donald Trump sier at han vil «forby det kinesiskeide videodelingsfirmaet TikTok». «Når det gjelder TikTok vil vi forby dem å operere i USA,» sa presidenten i til journalistene ombord i presidentflyet Air Force One, skriver BBC.

TikTok er et sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videoer med sang-miming, humor, dansing. Nettverket eies av ByteDance, et selskap fra Beijing som ble startet i 2012 av Zhang Yiming. TikTok ble utgitt i 2017 for markedet utenfor Kina. 

Hva handler det om når Trump går så hardt ut mot selskapet?

Utenriksminister Mike Pompeo sa 6. juli 2020 at USAs regjering vurderte å forby TikTok, og det med følgende begrunnelse:

Amerikanere bør være veldig forsiktige med å bruke TikTok, med mindre de ønsker å gi sin private informasjon til Kinas Kommunistiske Parti.

Men handler dette om sikkerhet – eller om noe ganske annet?

ByteDance er blitt veldig verdifullt på markedet på grunn av selskapets suksess med apper. Verdien er anslått til 140 milliarder dollar og TikTok-delen til minst 50 milliarder dollar. 70 prosent av investorene utenfra er USA-baserte investeringsfond. På et eller annet tidspunkt har de bestemt seg for å raide selskapet og skaffe seg full kontroll over det.

Påstanden om at TikTok er et sikkerhetsrisiko er heller tvilsom. Appen samler ikke personlige data bortsett fra hva som trengs for å publisere og dele videoer. Brukerdataene lagres i USA og det er ikke sannsynliggjort at Kina eller KKP skulle ha noen som helst interesse av dem. Derimot er det mer enn sannsynlig at NSA har hatt full adgang til brukerdata lagret i USA.

De som derimot er svært interessert i å ta over kontrollen er investorer i USA. Når regjeringa gjør TikTok til et spørsmål om sikkerhet kan de tvinge ByteDance til å godta en full overtakelse og til en pris som er gunstigere for dem. Og det er tydelig at det er Microsoft som står først i køen for å ta over det svært profitable selskapet, slik det går fram av denne artikkelen i New York Times.

TikTok prøvde lenge å justere seg etter kritikken fra myndighetene i USA, men det er nå tydelig at de har gitt opp. De prøver ikke lenger å beholde en mindretallspost i selskapet, men vil selge alt.

Alt taler for at aksjonen mot TikTok ikke handler om sikkerhet i det hele tatt, men om et vellykket raid fra USAs monopolkapitalister der de har brukt «sikkerhet» for å få hjelp av Det hvite hus til å raide et utenlandsk selskap og slurpe i seg alle verdiene i selskapet til en røverpris. Det er mafiakapitalisme og lite annet. Kina vil helt sikkert trekke noen nødvendige lærdommer av dette.


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Kina må snart snart tag sig sammen og stoppe med at opføre sig så naivt, , Huwai CFO bliver fængslet,USA sælger billig våben til Taiwan ,sender en flåde lige op til hoveddøren til Kina , aktivt spreder løgne om Covid 19 stammer fra Kina. Det er på tide for kina bruger sin es og begynder at dumpe amerikansk gæld og smadrer dollaren , Kina er den største ejer af USA gæld, de er med til at finansere USA gæld, og den amerikanske krigsmaskinen. Det eneste USA forstår er rå magt. Hvor mange slag er Kina villig til at tag imod før de gør noget? Kina kommunistiske parti med 29 millioner medlemmer er verdens største parti, er det ikke på tide at kammeraterne diskutere hvornår de skal tag af fløjlshandskerne?

  2. Avatar for Slangen Slangen says:

    Kosher Nostra og jødiske investorgribber som har investert i presidenten vil ha betaling, men han får ‘overføringshonorar’ på nokre millionar dollars. Huawei og TicTok kan ikkje overvåkast av USA, slik alt anna kan.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere