Pompeo: – Tyskland, Frankrike og Storbritannia tar stilling for ayatollahene

0
Fra pressekonferansen med Mike Pompeo. Skjermdump

USA tapte i FNs sikkerhetsråd da de prøvde å få gjeninnført våpenembargo mot Iran. USA gir seg imidlertid ikke og fortsetter å legge press på FN og sine europeiske allierte for å få til nye sanksjoner. Men Tyskland, Frankrike og Storbritannia, som er underskrivere av den såkalte Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA, nekter å følge direktivene fra Washington.

Les: USA fikk ingen allierte med på utvidet våpenembargo av Iran

JCPOA ble undertegnet i 2015 av alle de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland og EU, men USA har siden trukket seg fra avtalen. USA har prøvd å få sine europeiske allierte til også å trekke seg fra avtalen og godta nye sanksjoner mot Iran. Men de tre landene har svart at de ikke har noen planer om å gjøre som USA sier. Tvert om sier de i en fellesuttalelse at siden USA har trukket seg fra avtalen har de ingenting de skulle ha sagt.

Dette fikk USAs utenriksminister Mike Pompeo til åpent å fordømme sine allierte. På en pressekonferanse i New York 20. august 2020 sa Pompeo:

«Ingen land bortsett fra USA hadde mot og overbevisning til å legge frem en resolusjon. I stedet valgte de å gå sammen med ayatollahene. Handlingene deres utsetter folket i Irak, Yemen, Libanon, Syria for fare – og faktisk også deres egne borgere.«

Pompeo fornærmet sine europeiske partnere ytterligere da han kalte Iran-avtalen «tåpelig». Derimot roste han Gulf-statene Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia og Emiratene fordi de de har bedt FN om nye sanksjoner mot Iran.

Dette bekrefter igjen det vi har pekt på en stund, nemlig at splittelsen mellom USA og deres europeiske «allierte» øker fra måned til måned. Det gjør også at den såkalte «enheten» og «solidariteten» i NATO ikke lenger er noen realitet.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.