Normalisering av forholdet mellom Israel og Sudan?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Israels førstestatsminister Benjamin Netanyahu sa 18. august 2020 at det er forhandlinger i gang for å normalisere forholdet mellom Sudan og Israel. Dette skriver Jerusalem Post. Talmann for utenriksdepartementet i Sudans hovedstad Khartoum, Haidar Badawi Sadiq, sa til Sky News Arabia at det «ikke er noen grunn til at fiendskapen mellom de to landene skal fortsette», og at det er «samtaler i gang mellom de to landene.»

Men Sudans utenriksminister Omar Gamaledinne sier at «spørsmålet om normalisering har ikke vært drøftet av Sudans regjering». General Abdel Fattah al-Burhan, som leder overgangsrådet i Sudan møtte Netanyahu i februar 2020 for å drøfte nærmere forbindelser.

Disse forhandlingene, eller ryktene om forhandlinger, kommer som en følge av avtalen om normalisering av forholdet mellom Israel og De forente arabiske emiratene. Det palestinske PLO har fordømt denne avtalen, men har for liten innflytelse i de arabiske hovedstedene til å gjøre stort med den. Talsmenn for Israel sier at Bahrain og Oman snart kan følge emiratenes eksempel.

Det at regjeringa i Sudan sender ut doble signaler om sitt forhold til Israel er et uttrykk for de motsetningene som finnes i den arabiske verden om nettopp forholdet til Israel. Israel på sin side utnytter denne svakheten og Netanyahu har satset stort på å skaffe seg et fotfeste i Afrika.KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.