Libanons president: – Eksplosjonen kan ha blitt utløst av rakett eller bombe

0
Beirut havn før og etter eksplosjonen. Shutterstock.

Tallet på døde etter den enorme eksplosjonen i Beirut er steget til 154 og tallet på sårede er over 5000. Samtidig sier Libanons president Michel Aoun:

«Årsaken er ikke blitt klarlagt ennå. Det er mulig at det har vært en ekstern påvirkning i form av en rakett, bombe, eller en annen handling.»

Dette skriver Reuters fra Beirut. USA har heller ikke utelukket at det kan ha vært et angrep av noe slag. Donald Trump sa helt til å begynne med at USAs «store generaler» hadde sagt til ham at det «kanskje var et angrep». Han ble motsagt av forsvarsminister Mark Esper. Men Trump har gjentatt påstanden etter Espers uttalelse. I en pressebriefing i Det hvite hus 5. august 2020 sa han at det «kanskje var et angrep». Trumps stabssjef i Det hvite hus, Mark Meadows, gikk i rette med Esper og forsvarte presidenten. Ifølge Meadows gikk de umiddelbare rapportene til presidenten ut på at det kunne ha vært et angrep, og han sa at USA «fortsatt ikke har utelukket det». Det burde være mulig for nøytrale eksperter å fastslå hva som var årsaken når de får gjort de nødvendige undersøkelsene på stedet.

Libanons regjering har lovt full etterforskning av katastrofen. Det statlige nyhetsbyrået sier at 16 mennesker er arrestert mistenkt for unsvarlighet og vanskjøtsel av sine plikter.

Ekplosjonen var som en liten atombombe eller et jordskjelv, og foreløpig har man beregnet de økonomiske tapene til rundt 15 milliarder dollar.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelSteinar J. Olsen og det sorte hullet i Auschwitz
Neste artikkelUSA: Tre av fire ønsker soldatene hjem fra Irak og Afghanistan