IMF krevde ekstrem stengning av økonomien for å gi lån til Hviterussland

0
Sentrum i Minsk med regjeringsbygninga og parlamentet. Shutterstock

Verdensbanken og IMF er redskaper for USA og internasjonal finanskapital. Når de gir lån til sjølstendige land stiller de betingelser. Det er sjelden innbyggerne i landet får vite om disse betingelsene. Men Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko har offentliggjort noen svært spesielle krav som Verdensbanken og IMF stilte under forhandlingene i Minsk.

Banken kunne gi landet et lån på 940 millioner dollar som en hurtigfinansiering. Men da krevde IMF at Hviterussland skulle gjennomføre en ekstrem stengning av økonomien etter modell av Italia, sa Lukasjenko.

«Banken var klar for å finansiere oss med ti ganger så mye som det opprinnelige utkastet som en anerkjennelse av vår effektive kamp mot viruset, og Verdensbanken har til og med bedt helsedepartementet om å dele denne erfaringa. Imidlertid krever IMF av oss at vi skal gjennomføre karantenebestemmelser, isolering, portdorbud. Dette er sludder. Vi vil ikke danse etter noens pipe.»

Hviterussland har ifølge Johns Hopkins Coronavirus Resource Center 68.000 bekreftet smittede per 3. august 2020, men bare 567 dødsfall. Den hviterussiske nyhetskanalen Belta meldte 31. juli at landet innen da hadde registrert 67.808 smittede og at 62.444 av disse pasientene hadde blitt friskmeldte. Helsemyndighetene i landet hadde innen denne datoen registrert 559 døde med covid-19 som led av flere kroniske sjukdommer.

Hviterussland hadde en økonomisk nedgang i første kvartal 2020 på 0,3 prosent, noe som jo er svært mye mindre enn landets europeiske naboer. Nedgangen første halvår var på 1,7 prosent. Statsminister Roman Golovchenko sa 23. juli 2020 at landet hadde hatt en vekst på 0,1 prosent i juni og at han mente at Hviterussland ville unngå nedgang fra 2019 året sett under ett.

Hviterussland er medlem av Eurasian Economic Union (EAEU), og der har det vært en samlet nedgang, noe som i all hovedsak skyldes fall i oljesektoren på grunn av den internasjonale krisa. Industrisektoren har falt med bare 2 prosent og landbruket har økt med 1,3 prosent. Dermed mener myndighetene i Minsk at de er i god posisjon til å få økonomien på riktig kurs. Det meldes også om nye kinesiske investeringer i industriparken Great Stone 25 kilometer fra Minsk.


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.