IMF krevde ekstrem stengning av økonomien for å gi lån til Hviterussland

8
Sentrum i Minsk med regjeringsbygninga og parlamentet. Shutterstock

Verdensbanken og IMF er redskaper for USA og internasjonal finanskapital. Når de gir lån til sjølstendige land stiller de betingelser. Det er sjelden innbyggerne i landet får vite om disse betingelsene. Men Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko har offentliggjort noen svært spesielle krav som Verdensbanken og IMF stilte under forhandlingene i Minsk.

Banken kunne gi landet et lån på 940 millioner dollar som en hurtigfinansiering. Men da krevde IMF at Hviterussland skulle gjennomføre en ekstrem stengning av økonomien etter modell av Italia, sa Lukasjenko.

«Banken var klar for å finansiere oss med ti ganger så mye som det opprinnelige utkastet som en anerkjennelse av vår effektive kamp mot viruset, og Verdensbanken har til og med bedt helsedepartementet om å dele denne erfaringa. Imidlertid krever IMF av oss at vi skal gjennomføre karantenebestemmelser, isolering, portdorbud. Dette er sludder. Vi vil ikke danse etter noens pipe.»

Hviterussland har ifølge Johns Hopkins Coronavirus Resource Center 68.000 bekreftet smittede per 3. august 2020, men bare 567 dødsfall. Den hviterussiske nyhetskanalen Belta meldte 31. juli at landet innen da hadde registrert 67.808 smittede og at 62.444 av disse pasientene hadde blitt friskmeldte. Helsemyndighetene i landet hadde innen denne datoen registrert 559 døde med covid-19 som led av flere kroniske sjukdommer.

Hviterussland hadde en økonomisk nedgang i første kvartal 2020 på 0,3 prosent, noe som jo er svært mye mindre enn landets europeiske naboer. Nedgangen første halvår var på 1,7 prosent. Statsminister Roman Golovchenko sa 23. juli 2020 at landet hadde hatt en vekst på 0,1 prosent i juni og at han mente at Hviterussland ville unngå nedgang fra 2019 året sett under ett.

Hviterussland er medlem av Eurasian Economic Union (EAEU), og der har det vært en samlet nedgang, noe som i all hovedsak skyldes fall i oljesektoren på grunn av den internasjonale krisa. Industrisektoren har falt med bare 2 prosent og landbruket har økt med 1,3 prosent. Dermed mener myndighetene i Minsk at de er i god posisjon til å få økonomien på riktig kurs. Det meldes også om nye kinesiske investeringer i industriparken Great Stone 25 kilometer fra Minsk.


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Heia Lukasjenko :smiley: Om jeg har oppfattet det rett så er vel hele filosofien med IMF at de skal skaffe et “balletak” på nasjoner slik at de kan stille krav til hvordan de fører sin politikk.

 2. Det ultimate målet er vel å sette landet i bunnløs gjeld.
  Slik IMF har gjort tidligere med europeiske land.

 3. Ja og derfor kan man også snart forvente et usædvanlig stærkt opposition og betalte demonstranter når der snart er valg i Hviderusland, men en Ukraine bliver det ikke, der har rusland lært lektien.

 4. Rusland avgjør det ikke alene selvfølgelig men kan spille en afgørende rolle , Hviderusland grænser op til Rusland og spiller en stor rolle i militærstrategisk forstand for NATO i dens aggresionskamp mod Rusland. USA våde drøm er at lave en farverevolution iHviderusland som den i Ukraine og lade det blive et ødelagt vassalstat som Ukraine er nu. Rusland kan ikke risikere at have USA tropper så tæt på. CIA kan ikke lave farverevolutioner i lande som har et robust selvstændigt efterretningstjeneste som Rusland, Rusland vil bistår Hviderusland når USA kommer til at prøve på dette. Rusland vil stå hårdt mod hårdt hvis USA prøver på noget i Hviderusland, og USA undgår direkte militær konflikt med Rusland.Når det kommer til hårdt mod hårdt så er det altid USA som bakker ud. USA kan godt lide at spille poker på den måde, Rusland kommer aldrig med tomme trusler. De nyeste eksempler på det er Syrien , Ukraine,Tjetjenien. USA bruger andre til at kæmpe sine kampe og angriber kun lande som er forsvarsløse.Jeg mener Hviderusland er en rød streg som USA ikke kan krydse.

 5. Verdensbanken ville gi Ukraina et lån på en milliard dollar, men betingelsen var at “utenlandske investorer må kunne kjøpe ukrainsk matjord”. IMF ville gi Ukraina et lån på syv milliarder dollar, men betingelsen var at “Monsanto (nå Bayer) må få starte utplanting av genmodifiserte planter i ukrainsk jord”.

  Ingen av betingelsene har relevans til Ukrainas evne til å betale tilbake lånene. Dessverre gikk Ukraina med på betingelsene. Verdensbanken stilte som betingelse for et lån til El Salvador at de privatiserer sin offentlige skole.

  “Verdensbanken sikret så utvidelsen av School Based Management-retningslinjene ved å inkorporere dem i sine betingelser for lån, hvilket resulterte i at mer enn halvparten av de rurale offentlige skolene i El Salvador ble drevet etter SBM-retningslinjene”.

  “Milliardærer, vesentlige organisasjoner som Verdensbanken (WB), globale teknologiforetak, tankesmier og nasjonale myndigheter handler i fellesskap for å demontere den grunnleggende sosiale rettigheten til en universell, gratis, offentlig utdanning og for å pålegge et bruker-betaler-system”. Kilde.

  Den globale storkapitalens IMF og Verdensbanken har nå “hjulpet” mange land med lån som de vanskelig kan tilbakebetale i den konstruerte koronakrisen, og med det økt gjeldsbyrden i verden kolossalt, som gir storkapitalen politisk makt over landene og deres globalisme tar dermed store steg forover.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  “Frihet er ikke en kake noen putter inn i munnen din”
  Nikos Kazantsakis

 7. Avatar for ABC ABC says:

  John Adams 1826 — ‘There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by the sword. The other is by debt.’

  En høyaktuell “qoute”. Dvs i nådens år 2020 er det den samme melodien.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere