Hver fjerde unge voksne i USA har vurdert sjølmord under pandemien

0
Illustrasjon: Shutterstock

Én av fire unge voksne i USA mellom 18 og 24 år sier de har vurdert sjølmord den siste måneden på grunn av pandemien, ifølge nye data fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som tegner et dystert bilde av landets mentale helse under krisa.

Dataene synliggjør også en bølge av angst og rus, med mer enn 40 prosent av de spurte som sier at de opplevde en dårlig mental eller atferdsmessig helsetilstand knyttet til Covid-19-nødsituasjonen. Undersøkelsen ble offentliggjort 14. august 2020 her.

25,5 prosent av dem mellom 18 og 24 år sier altså at de har vurdert å ta sitt eget liv. Undersøkelsen viser også at dette har slått hardest ut i de laveste klassene i samfunnet. Det viser seg nemlig at hele 30,0 prosent av dem med mindre enn high school har seriøst vurdert å begå sjølmord. Dette samsvarer godt, hvis man kan si det slik, med at det er nettopp de med de dårligst betalte jobbene som har fått smake prisen på lockdown gjennom å miste jobben og inntektene.

Undersøkelsen viser altså også at rusmiddelforbruket har økt på grunn av koronakrisa.

Kommentar:

Regjeringene og helsesjefene har tatt uhyggelig lett på konsekvensene av lockdown-politikken. De har ikke tatt alvorlig på det at de langt på vei har smadret næringslivet i mange land, og de har slett ikke vurdert tiltakene sine opp mot andre hensyn. At lockdown kan skade folks mentale helse, sier Solberg og Høie ingenting om. At isolasjon og forbud mot sosiale utfoldelse kan oppleves som helt forferdelig av unge mennesker, bryr de seg heller ikke om. Solberg og Høie stengte skolene i strid med rådene fra Folkehelseinstituttet. Alt tyder på at dette var et panikktiltak det ikke var dekning for.

Også i Norge vil lockdownpolitikken føre til økt fattigdom og større mentale og sosiale problemer. Den har allerede skapt en massearbeidsløshet som kan komme til å bite seg fast, særlig hvis regjeringa insisterer på å gjennomføre enda en lockdown.

I fattige land har lockdownpolitikken allerede ført til en voldsom økning av tallet på malaria- og tuberkuloseofre. En analyse som er publisert av organisasjonen for å bekjempe tuberkulose, stoptb.org, anslår at tre måneders lockdown fulgt av ti måneders gradvis nornmalisering kan føre til 6,3 millioner flere TB-smittede og 1,4 millioner flere dødsfall. Analysen er gjort i samarbeid med Imperial College, Avenir Health, Johns Hopkins University og USAID. Det rapporteres om at 80 prosent av programmene mot malaria, TB og HIV globalt har møtt hindringer på grunn av lockdown.

Les også: – Det største monsteret reiser seg – og det er ikke koronaviruset

Det å reagere mot en epidemi med å stenge samfunnet har aldri vært gjort i stor målestokk noen gang eller noe sted. Det er et gigantisk eksperiment, og kostnadene med dette eksperimentet vil først bli synlige over tid. Men vi begynner å ane konturene av dem.


KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKjønn er biologi, det er kjønnsroller som må utfordres
Neste artikkelSiste sjanse til å stanse eksperimentelle GMO-vaksiner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).