– Det største monsteret reiser seg – og det er ikke koronaviruset

0
Illustrasjon: Shutterstock

For første gang i verdenshistorien har en virusepidemi blitt møtt med stenging av land og regioner, såkalt lockdown. Blant de mange negative virkningene av dette er at det verste monsteret av dem alle, tuberkulosen, nå er på rask frammarsj. Lockdown har hindret pasienter i å komme til lege, stanset leveranser av medisiner og ødelagt leveransekjeder. Tuberkulosen dreper 1,5 millioner mennesker og nå vokser smitten. Dette skriver Apoorva Mandavilli i New York Times. Hun er helsejournalist for NYT og prisvinner i Medical Science Reporting.

I India der 27 prosent av tuberkuloseofrene finnes har koronastenginga ført til at diagnosearbeiet har falt med 75 prosent. Malariasesongen har satt inn i Vest-Afrika der 90 prosent av verdens malariadødsfall finner sted, men den vanligste måten å hindre spredning på, nemlig å dele ut insektnett som er behandlet med insektmiddel, har blitt hindret på grunn av lockdown. En analyse som er publisert av organisasjonen for å bekjempe tuberkulose, stoptb.org, anslår at tre måneders lockdown fulgt av ti måneders gradvis normalisering kan føre til 6,3 millioner flere TB-smittede og 1,4 millioner flere dødsfall.

«Koronarisikoen setter oss tjue år tilbake,» sier Dr. Pedro L. Alonso som er direktør for WHOs malariaprogram.

Det rapporteres om at 80 prosent av programmene mot malaria,TB og HIV globalt har møtt hindringer på grunn av lockdown. Dette fører til at pasienter ikke blir diagnostisert, ikke får behandling, ikke får medisiner. WHO sier at en seks måneders stans i leveransen av HIV-medisiner kan føre til en halv million flere døde av HIV-relaterte sjukdommer. I en annen studie anslo WHO at i verste fall kan antallet malariadødsfall dobles til rundt 770.000 på årsbasis på grunn av de hindringene som lockdown har skapt.

Kampen mot disse svært dødelige sjukdommene som dreper millioner er blitt satt enormt tilbake på grunn av stenging av land og transport. I verste fall kan det føre til et par millioner flere døde, og at det store monsteret tuberkulose er tilbake igjen i full styrke. Dette hører også med når man skal oppsummere erfaringene med det gigantiske eksperimentet «lockdown 2020».


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.