Hva er situasjonen i Sverige?

25
Solviksbadet i Stockholm 8. august 2020. Foto: Shutterstock

I Norge og mange andre land blir Sverige brukt som et negativt eksempel når det gjelder bekjempelsen av covid-19. Sverige har valgt en helt annen linje enn de fleste andre land og har blant annet ikke gjennomført noen stengning av samfunnet, men har tatt vanlige tiltak for å redusere smitte.

Det har utvilsomt dødd langt flere mennesker i Sverige enn i Norge under koronakrisa. Disse to grafene fra Euromomo viser det helt tydelig:

Denne grafen for Norge viser at influensasesongen 2017 hadde større dødelighet enn under koronakrisa 2020. Dødeligheten i 2020 er under normalen.

For Sveriges del derimot har dødeligheten vært vesentlig høyere enn i 2017 og en periode i vår over nomalen.

Hvor dramatisk?

Statistikmyndigheten SCB skriver at de får mange spørsmål om dødsfall i Sverige og hvordan årets tall avviker fra tidligere år. Derfor har de publisert statistikk som viser antall døde per dag i Sverige for alle år fra 2015 til i dag. Tallene for 2020 er naturligvis preliminære.

– Statistiken över dödsfall visar att antalet döda per år kan variera relativt mycket från år till år, säger Tomas Johansson på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd. År 2019 dog färre än 89 000 personer, vilket är det lägsta antalet döda under ett enskilt år sedan 1977. År 2018, då det bland annat dog ovanligt många i influensan, dog det över 92 000 svenskar.

Vi har sett på tabellen og lagd grafer av den. Selve tabellen ligger her.

Sverige har en ganske rask økning av folketallet, så for å få sammenliknbare tall må man se på antall døde per 100.000, og det ser slik ut (alle år fra 1. januar til 19. august):

Kilde: SCB 2020.

Her ser vi også at Tomas Johansson pekte på at 2019 skiller seg ut som et år med svært lav dødelighet, bare 545 per 100.000 innbyggere. Ellers har tallene ligget i området 577–602. Antallet i 2020 ligger bare hårfint over 2015, nemlig 602 mot 599.

SCBs egen graf for årets dødelighet per dag ser slik ut:

Denne grafen viser at Sverige hadde en markant overdødelighet i forhold til snittet for perioden 2015–2019 fra 22. mars til 22. mai. Siden da har ikke avviket vært stort. For Sverige, som for resten av Europa, er dødeligheten tilbake på normalen.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Overdødlighen er en indikatorer på coronavirus problematikken. New York Times har en artikkel som oppdateres løpende.

  207,000 Missing Deaths:
  Tracking the True Toll of the Coronavirus Outbreak

  Se gjerne på…
  How excess deaths compare with reported Covid-19 deaths

  Framover blir det ikke noen mer lock down. Det finnes ikke penger til det og da er det lurt om folk er forsiktige. Coronaviruset er ikke sesonginfluensaen. Sverige har kverkt eldre på en grusom måte og jeg håper at vi ikke gjør det samme.

 2. Avatar for Valgeir Valgeir says:

  New York Times er ikke bare mainstreammedia, de stiller fremst i køen av dem som skal gi deg giftig propaganda. En blomst i CIA.s nettverk. Så ikke kast bort tida med å bruke NYT som noe sannhetsvitne.

 3. Avatar for Enebak Enebak says:

  Du har hørt om statistikeren som drukna i et vann som var gjennomsnittlig 10 cm dypt?

  Statistikk kan bevise hva som helst og er et ypperlig redskap hvis du vil forvrenge virkeligheta. Kjører du enkel statistikk på med utgangspunkt i antallet mennesker som hittil har dødd av covid-19, er det enkelt å “bevise” at 1,8 millioner nordmenn er i “risikogruppa”, at viruset er samfunnsødeleggende og at titalls millioner vil dø i nær framtid.

  Virkeligheta er ikke sånn. Det renner inn med rapporter og studier som viser at under 0,5% av de som smittes av covid-19 dør. Den siste jeg har sett ble omtalt i Jyllands-Posten og sier at 0,5 til 0,2 prosent av de smittede i Danmark blir innlagt på intensivavdeling. Enda færre trenger respirator og færre enn det igjen dør. Det gir en dødelighet som er langt lavere enn en vanlig sesonginfluensa.


  Hvorfor er det da flere som dør av covid-19 enn av influensa, spør folk. I Norge dør bare 900 i snitt av influensa, mens mange tusen uten tvil vil dø av covid-19 hvis smitten får spre seg uhindret.

  Svaret er selvsagt at stort sett hele risikogruppen er saftig gjennomvaksinert og immune mot influensa, mens hele risikogruppen er akkurat like sårbar for covid-19.

  900 influensadødsfall i året kan virke lavt. Regner du dødsstatistikk i forhold til det lille antallet ikkevaksinerte som hvert år faktisk blir smittet av sesonginfluensa, fremstår dødeligheten ved influensa plutselig som dramatisk og skremmende.

  Det er ikke tvil om at mange vil dø av covid-19 før situasjonen normaliserer seg. Likevel går det ikke an å si at SARS-COV-2 er mer dødelig enn influensa.

  Hvis vi legger bort statistikken og anekdotene med skrekk og gru fra MSM, trekker pusten dypt og ser oss om i virkeligheta, er det ikke noe som er rart her?

 4. Avatar for Poppel Poppel says:

  Det stemmer i hovedsak med min hypotese. I de land der det dør mye folk skylles det samfunnsstrukturer, særlig mangler ved velferd og helsevesen. Sverige har flere titalls år vært offer for privatisering, NPM og nedskjæringer i velferden. Det ser vi resultatet av nå. Politikerne holder lav profil fordi de veit at det er deres ansvar. Folkälsomyndigheten får i stedet kjeften for «strategien», noe direktøren også til slutt gikk ut media med når han syntes det gikk for langt. MSM er selvsagt ikke glade i å analysere dette heller, men noen stemmer trengersda igjennom. Hør feks geriatrilegen Yngve Gustafsson i SRs Sommar i P1 (kanskje mulig å høre i Norge også). Klassekampen hadde i helga et flott oppslag om svensk skolevesen som har gjennomgått det samme elende. Det burde gjøres om helsevesenet også, men dessverre er det ingen motkrefter av betydning i Sverige. Privatiseringstenkinga gjennomsyrer samfunnet totalt. Virkelig deprimerende!

 5. Avatar for Enebak Enebak says:

  Det er godt mulig, men medianalderen i Nepal er like fullt 26 år. Samme i Sverige er 41 år.
  Jeg har ikke svart belte i demografi, men skulle ikke det bety at Sverige muligens kan ha en litt større andel eldre enn Nepal?

 6. Det er ingen som har dødd av Covid i Norge, de som har daua og blitt Covid 1984 statistikk er folk som har dødd av kreft, drukning, bilulykker, slag, hjertestopp osv, men de hadde hatt viruset i seg og dermed blitt en del av de som har dødd med Covid, ikke av.
  Samme i resten av verden.

  En årlig influensa er 1000% farligere uten at noen bryr seg om det.

  Men siden de bruker sort magi til å sette folk i frykt så kobler hjernen helt ut og de klamrer seg til sine regimer.

  Her i kommunen var det 2 stk covis tilfeller, 2 som ble litt forkjøla, litt av en jævla pandemi.

  Rart at folk har glemt alle fadesene siste 11 årene som $vineviruset, Zika, Ebola osv.

  Alle virusene har patentnr, mao så er de skapt og ikke naturlige.

  Det morsomme er at folk tror at massemordere, psykopater, krigsforbrytere, pedofile monstre, satanister og andre djelveler i toppeliten tror at de er opptatt av akkurat deres helse. dtyrewywtwetwrtwet

 7. Avatar for Enebak Enebak says:

  OK. Men hvordan vil du tolke tallene fra Russland? Både barnedødelighet og medianalder er omtrent som i Sverige, mens forventet levealder i Russland er 70 år. Antall døde av covid-19 pr.1000 i Russland er bare 1/5 av tallet i Sverige.
  Kan det ha noe med forventet levealder å gjøre, eller bare underrapporterer russerne noe inn i hampen?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

17 flere kommentarer

Deltakere