Fattigfolks dugnad

3
Illustrasjon: CartoonStock.com

Denne høsten får vi se hva koronadugnad egentlig betyr.

«Noen uker ut i koronalockdownen, mens den ennå blei kalt en dugnad, omtrent på den tida politikerne våre lot seg fotografere mens de sto i hagen og klappa for sjukepleierne, sjåførene, butikkmedarbeiderne og alle de andre som risikerte liv og helse for at hjula skulle gå rundt, mens vi andre utforska forskjellene på «teams» og «zoom» som verktøy på hjemmekontoret, var det noen som trodde at dette markerte begynnelsen på ei ny tid hvor vi hadde muligheten til å gjøre samfunnet bedre.»

Slik innleder nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre en kommentar i Dagsavisen 28. august 2020. Myhre fortsetter:

Jeg tror det var den franske forfatteren Michel Houllebecq som var først ut med å si at han ikke trodde på dette. Tvert om sa han, tida etter koronaen vil bli akkurat som før, bare litt verre.

I høst vil vi få se at han hadde rett.

Myhre tror ikke noe på at det blir noen en dugnad til felles beste. Bare i Stavanger snakkes det om å kutte kommunebudsjettet med 123 millioner i oppvekstsektoren. Ikke fordi de rødgrønne partiene som har makta i byen, ønsker det, men fordi koronaen har redusert inntektene samtidig som alle de ekstraordinære tiltaka, dugnaden i vår, har kosta langt mer enn det staten har bidratt med.

«Det blir en dugnad de neste åra for å dekke opp disse kutta. Men det blir ikke en dugnad hvor vi alle er like, og bidrar like mye. Det blir ikke noe lønnsløft for dem som er aller mest nødvendige.

For når de økonomiske pilene går feil vei, og kommune og stat må kutte, er det de som i utgangspunktet har minst som har mest å tape. De lavtlønte jobbene får ikke høyere lønn, de får lavere.

Det er de med minst i inntekt som rammes hardest når det offentlige tilbudet må barberes, enten det er i skole, helse, kultur eller omsorg.»

Og Myhre konkluderer:

«Det blir sånn som det pleier. De som har minst, de som bar oss andre på ryggen gjennom krisa, kommer til å måtte betale regninga også.«

Kommentar:

Riksbibliotekar Myhre tar det på kornet. Regjeringa Solberg messer om denne angivelige dugnaden. Selv på buss, trikk og annen offentlig kommunikasjon heter det over høyttalerne: «Takk for at du er med på dugnaden!»

Men sannheten om denne dugnaden kommer nå – og i året som kommer. Dette er rå klassekamp der de fattigste blir fattigere og der kommuneøkonomien blir satt på sparebluss, men der de rikeste, pengeflytterne og finanskapitalistene vil sko seg. Bare vent og se!


Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Fattigfolk er i dugnad hele tiden, enten de vet det eller ikke.
  Og det er alltid noen som vet å sko seg, samma når. Det hadde vært bedre å bruke kreftene på å vise alternativer.
  Hva har de for eksempel gjort i Kina? Der må de vel ha gjort det rett? Eller???
  Skriv om det igjen - vær så snill!

  Eller er et vel ikke fattigfolk som har merket dette mest? Det er ikke de som frekventere resturanter og idrettsarrangement, holder store selskap eller drar på cruise.
  Det er heller ikke de som ikke kommer seg til syden. Noen grenseboere kan nok merke det, men så er det noen andre som tjener. Innomlands!
  De eneste fattige som taper, er de som alt var er slavebundet til dette systemet, og de har vel ikke noe mer å tape enn sine lenker?

 2. Avatar for FMD FMD says:

  Flott, jo mer de tar jo bedre er det. Finanskapitalen har forlatt realøkonomien, og samtidig har de gravd sin egen grav. Det heter ikke realøkonomi for ingenting.
  Skal samfunnet endre seg må flere folk rammes av galskapen, og viktigst av alt er det at middelklassen blir rammet.
  La dritten brenne.

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Det blir kanskje som de gjorde i Nederland og England, kutte pensjon og trygd for å få folk tilbake i arbeid etter parolen jobb eller eller sult.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere