De rike flykter i hopetall fra New York

0
Illustrasjon: Shutterstock

Over 420.000 newyorkere forlot byen for å slå seg ned et annet sted. Denne massive utflyttinga fra The Big Apple skjedde i løpet av de to månedene fra 1. mars til 1. mai 2020 ifølge New York Times. Fem prosent av byens innbyggere forsvant fra byen på seksti dager. Det må være rekord.

Og det var ikke tilfeldig hvem flyktningene var. Det var de rike og de svært velstående som vendte byen ryggen. Det var folk fra Upper East Side, the West Village, SoHo og Brooklyn Heights. Der ble innbyggertallet redusert med 40 prosent på denne korte tida.

Med de rike forsvinner også en god del av byens skatteinntekter. New York er allerede i djup økonomisk krise. Helsebudsjettet ble nylig kuttet med 100 millioner dollar og søppelbergene tårner seg opp i byen.

Samtidig går kriminaliteten rett til værs. Antall skytinger i New York økte 177 prosent i juli 2020 i forhold til juli i 2019. Antall mord økte med 59 prosent og antall innbrudd økte med 31 prosent.

Tendensen er den samme i alle storbyene i USA. Imperiet knaker i sammenføyningene og byene degenererer til dystopier foran øynene våre.

Les: Det synkende imperiet


Det gjør vondt når imperier brister.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelPresidentkandidat Kamala Harris
Neste artikkel«Viktig melding, lytt til radio» – myter om medier og myndigheter.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).