Noen fakta om USAs økonomi

0

De offisielle tallene om tilstanden i USAs økonomi er illevarslende nok. Men de er sminket og pyntet på. En av dem som har jobbet i årevis med å korrigere de offisielle tallene tilbake til de måtene som tidligere ble brukt for å rapportere tilstanden i økonomien er John Williams. Han publiserer Shadow Government Statistics. Når det gjelder måten å beregne arbeidsløshet på, for eksempel, har han gått tilbake til beregningsmåten som ble brukt fram til 1994 da langtidsledige som hadde gitt opp å finne jobb, ble definert ut. Vi har valgt ut noen av grafene som viser både de offisielle tallene og de korrigerte tallene.

Pengetilgang (pengetrykking)

Denne grafen viser at pengetrykkinga i USA under koronakrisa allerede har stilt finanskrisa i 2008 fullstendig i skyggen.

Arbeidsløshet

Beregningene til Shadow Government Statistics viser altså at den reelle arbeidsløsheten i USA sommeren 2020 var oppe i 35 prosent, etter de beregningsmåtene man offiselt brukte for vel 25 år siden.

Bruttonasjonalprodukt

SGS-Alternate skriver at deres måte å beregne utvikling i BNP på er å trekke fra inflasjon og fjerne metoder som regjeringa har brukt for å pynte på resultatet. Dette er forresten ikke noe nytt med denne regjeringa. Grafen viser at US har hatt negativ vekst i lang tid.

Eksplosjon i gjelda

På toppen av dette skriver CNBC at den totale innenlandske gjelda har økt med 11,7 prosent i 2020 til 55.600 milliarder dollar.

Konfrontasjonene på gateplan i USA fyller medierapportene, og politisk er de alvorlige nok. Men de virkelige problemene ligger i den økonomiske djupstrukturen, og der ser vi hvordan verdens en gang så eneveldige økonomiske stormakt smuldrer opp i ganske stort tempo.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelGoldman Sachs: – Dollarens status er i fare
Neste artikkelEn gammel kjenning sørger for at vi skal mene det riktige om covid-19