Goldman Sachs: – Dollarens status er i fare

0
Foto: Shutterstock

Den internasjonale finansbanken Goldman Sachs varsler at den har «alvorlige bekymringer» for dollarens ststus som global reservevaluta samtidig som USA sliter med raskt økende gjeld og stor politisk og sosial usikkerhet. Dette skriver avisa The Times. Artikkelen finne også her utenfor brannmur.

Dollarens svakheter viser seg i den raskt økende gullprisen. For å takle krisa i økonomien som har fulgt i kjølvannet av koronakrisa har The Fed pumpet opp sine regnskaper med 2.800 milliarder dollar hittil i år. Så lenge det er internasjonal tillit til dollaren kan slik pengetrykking foregå ganske uten store konsekvenser for USA.

Problemet er at USAs økonomi har store underliggende svakheter og at tilliten til dollaren er kraftig svekket. Det viser seg i form av at investorene selger dollar og kjøper gull. Gullprisen har vært i nærheten av en «all time high» på 2000 dollar per unse (31 gram) i juli 2020. Barry Dawes, toppsjef i Martin Place Securities mener gullprisen kan nå 3.500 dollar om to år, ifølge CNBC.

Gullfeber: den hvite kurven viser utviklinga av gullprisen målt i dollar.

Det har vært snakket om dollarens undergang i årevis, men det har ikke skjedd store endringer. Men den økende konflikten mellom USA og Kina og EUs forsøk på å løse sine egne kriser har ført til to ting: Kina dumper dollar og EU styrker sin euro mot dollar.

Det har vært en markant styrking av euroen overfor dollar under koronakrisa.

Kina har økt sine gullbeholdninger markant. Og landet har redusert sin bruk av dollar i utenlandshandel med varer og tjenester med 20 prosent i 2020. Det betyr en ganske rask undergraving av dollarens posisjon:

Guo Shuqing, som er kommisær for Kinas Kommunistiske Parti i People’s Bank of China, advarte USA på denne måten:

«Some people say, ‘Domestic debt is not debt, but external debt is debt. For the United States, even external debt is not debt.’ This seems to have been the case for quite some time in the past, but can it really last for a long time in the future?»

Hvor lenge kan USA fortsette å handle som om ekstern gjeld ikke er gjeld? Og hva har Kina tenkt å gjøre med de 1.100 milliarder dollar landet har i amerikanske obligasjoner?

Et tegn på svakhetene i USAs økonomi gjenspeiles i ei boligkrise som kanskje er uten sidestykke. Over 40 prosent av dem som leier bolig i USA står i fare for å bli kastet ut i år.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelUSA-baser i Irak angrepet med raketter
Neste artikkelNoen fakta om USAs økonomi