Kina klare for å bryte med USA-dominert banktjeneste

0
Illustrasjon: Shutterstock

«Et godt slag mot motstanderen kan spare deg for hundre slag fra dine fiender,» skriver sjeføkonom Guan Tao i Bank of China i en rapport der han oppfordrer kinesiske banker til å forberede seg på et brudd med den USA-dominerte banktjenesten SWIFT. «Vi må sørge for å være forberedt mentalt og praktisk,» understreket han. Dette skriver Reuters 29. juli 2020.

SWIFT (Society for Worldwide Interbanking Financial Telecommunications) er et internasjonalt betalingsnettverk for overføring av penger mellom banker som ikke er i samme land. SWIFT ble grunnlagt i Brussel i 1973. Dette er blitt industristandarden for finansielle overføringer over landegrensene. SWIFT er i virkeligheten kontrollert av USA og brukes som et politisk våpen mot land USA betrakter som sine fiender, slik det skjedde da USA i 2012 ekskluderte Iran fra SWIFT-samarbeidet. (EU gjorde naturligvis nøyaktig slik USA forlangte.)

Allerede i 2017 truet USAs finansminister Steven Mnuchin Kina med at landet kan bli blokkert fra det internasjonale bankoverføringssystemet SWIFT.

Nicolas Véron, som er seniorforsker ved Peterson Institute for International Economics sa i 2018 at et forsøk på å militarisere SWIFT vil være en trussel mot hele systemet. SWIFT eies av 2400 banker og det er dette systemet som gjør effektive globale betalingssystemer mulige. Det brukes av 11.000 banker over hele verden daglig og utfører i gjennomsnitt over 28 millioner transaksjoner per dag.

Russland har skjønt at for å bevare sin uavhengighet må de kunne operere utenfor SWIFT, så landet opprettet i 2017 sitt System for Transfer of Financial Messages (SPFS) til det formålet.

Kina har også for lengst innsett hvor farlig det kan være å være avhengig av SWIFT, så de har opprettet systemet CIPS er allerede innarbeidet og det er konstruert slik at det samarbeider sømløst med SWIFT, men også slik at det kan fungere like bra uten SWIFT. Det russiske og det kinesiske systemet kommuniserer allerede med hverandre.

I 2019 håndterte CIPS ifølge egne opplysninger 135,7 milliarder yuan (19,4 milliarder dollar) hver dag i 2019 og betjente 96 land og områder.

Fem av de ti største bankene i verden er kinesiske, og bare to USA-banker er inne på topp ti. Hvis de kinesiske bankene kutter ut SWIFT vil det være et veldig hardt slag mot det USA-dominerte økonomiske verdenssystemet.

Kina og Russland har innsett at de må ut av dollardominansen så fort som mulig. Det har vært snakk om dette i mange år. Men nå skjer det. For fire år siden foregikk 90 prosent av samhandelen mellom to to landene i dollar. Ifølge avsia Istvestija hadde andelen falt til 46 prosent i 2019, skriver Jonny Tickle på RT. Utenriksminister Sergeij Lavrov sier at det er Russlands politikk å gjennomføre en gradvis frigjøring fra dollaren. Det skyldes uforutsigbarheten i USAs økonomiske politikk og USAs misbruk av dollaren som reservevaluta.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times skriver at avdollariseringa er i full sving. Dollarens andel av utenlandsvaluta blant medlemmene av IMF har falt fra 72 prosent i 2000 til 62 prosent i første kvartal 2020. USAs andel av verdens gullreserver har falt fra 23,6 prosent i juni 2019 til 15,5 prosent i juni 2020.

Markedsandelen til SWIFT falt fra mars 2020 til mai fra 44,1 prosent til 40,9 prosent.

Ken Hoffman, som er seniorekspert i McKinsey, sier at verden prøver å komme vekk fra dollar, og Bank of America ser for seg en gullpris på over 3000 dollar per unse i et 18 måneders perspektiv. I slutten av juli 2020 ligger gullprisen på 1967 dollar per unse. Da Bretton Woods-systemet ble etablert i sin tid var gullprisen definert til 35 dollar per unse.

Så lenge dollaren er verdens reservevaluta kan The Fed i USA ganske risikofritt betale gjeld og redde bankene gjennom å «trykke penger», slik de har gjort i rekordstor grad i 2020. Det er fordi alle land er avhengige av å bruke dollar i sin samhandel. Men hvis etterspørselen etter dollar kollapser, vil verdien av «the greenback» falle til noe nær null – og forresten ta Oljefondet med seg i avgrunnen.

Med sin vilkårlige og ekstreme sanksjonspolitikk tvinger USA sine konkurrenter til å forlate dollaren, så de økonomiske skadene for USAs del er sjølforskyldte. Seniorforsker ved Yale Univerity og tidligere sjef for Morgan Stanley Asia, Stephen Roach, sier til MarketWatch at på grunn av koronakrisa kan ting skje uhyre fort. Han brukte uttrykket «warp speed», som er et uttrykk lånt fra sci-fi serien Star Trek, og som kan oversettes med «høyest mulige hastighet».

En annen sammenlikning som kan beskrive situasjonen er det som skjer ved jordskred. I det ene øyeblikket ser terrenget fint og fast ut, men når løsmassene er vannmettet nok omdannes landskapet til flytende leiresuppe som bare raser ut.

Les: Det synkende imperiet


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEn gammel kjenning sørger for at vi skal mene det riktige om covid-19
Neste artikkelBritiske MI5 og MI6 trener toppspioner for Saudi-Arabia, Emiratene og Egypt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).