Koronatiltakene verst for de svakeste

0
Barn og voksne i matvarekø i India. Shutterstock

Stenging av økonomien, såkalt lockdown, i fattige områder rammer særlig fattige barn veldig hardt skriver ei gruppe forskere i den kjente medisinske tidsskriftet The Lancet. De kaller konsekvensene av covid-19 epidemien en økonomisk og sosial krise uten sidestykke.

Forskerne skriver at stenginga av økonomien vil doble antallet mennesker som lever i ekstrem fattigdom til 265 millioner ved utgangen av 2020. Undersøkelsen deres viser at selv ganske kortvarig lockdown vil føre til en markant nedgang i BNP per innbygger i lavinntektslandene, i gjennomsnitt en minus på 7,9 prosent. Når skolene stenger, forsvinner også et avgjørende ledd i ernæringskjeden til spesielt utsatte barn.

De regner med at dette vil føre til en økning i underernæring blant barn med over 14 prosent. Det svarer til 6,7 millioner flere barn med underernæring.

Uten tilstrekkelig handling kan den dyptgripende effekten av COVID-19-pandemien på tidlig ernæring ha konsekvenser på en generasjon når det gjelder vekst og utvikling av barn og livslang innvirkning på utdanning, kronisk sykdomsrisiko og generell menneskelig kapitaldannelse.

Sjefen for FNs barnefond UNICEF, Henrietta Fore, sier i en kommentar til forskningsrapporten at virkningene av pandemien rammer barn mye hardere een sjølve sjukdommen.

«Husholdningenes fattigdom og matvareusikkerhet har økt. Grunnleggende ernæringstjenester og forsyningskjeder har blitt brutt. Matvareprisen skyter i været, og som et resultat av alt dette har kvaliteten på barns matinntak gått ned og underernæringa økt.»

CDC i USA: Flere selvmord og narkodødsfall enn covid-ofre

Sjefen for USAs Center for Disease Control (CDC) Robert Redfield sa under et webinar på Buck Institute at i USA har antallet selvmord og dødsfall av overdoser overgått antall som er døde av covid-19.

«Dessverre ser vi nå langt flere selvmord enn vi ser dødsfall fra COVID. Vi ser langt flere dødsfall som følge av overdosering av medikamenter enn vi ser dødsfallene fra COVID, ”

Redfield oppga ikke hvor disse tallene kommer fra, og han anga heller ikke noen eksakte opplysninger, men andre kilder indikerer at han kan ha rett. Chicago Sun Times skriver at antallet selvmord blant svarte i Cook county i første halvår 2020 allerede hadde nådd det totale antallet for 2019. I Queens i New York var det like mange selvmord fra 15. mars til 29. april 2020 som på årets første fire måneder i 2019.

En artikkel i Journal of the American Medical Association sier at det «helt uvanlige tiltaket med sosial distansering kan redusere antall nye smittede, men faren er at det fører til flere selvmord.»

New York Times melder om en markant økning i antall overdosedødsfall i 2020.

Stengning av samfunnet, lockdown, er en metode som aldri er tatt i bruk før som svar på en epidemi, og det vil ennå vare en stund før vi kan oppsummere de fullstendige virkningene av dette drastiske tiltaket. For de aller svakeste vil det da allerede være for seint.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.