USA øker plyndringa av Syrias olje

0
En kolonne tankbiler under USAs beskyttelse stjeler syrisk olje. Foto: Sana

Meldinger fra Syria sier at USA har trappet opp plyndringa av Syrias olje. Ifølge kildene har USA sendt en konvoi med flere titalls tankbiler til de oljerike områdene i Hasaka i Nordøst-Syria for å stjele landets olje. Syrias offisielle nyhetsbyrå Sana siterer lokale kilder som sier at en konvoi med 50 tankbiler passerte grenseovergangen ved Waleed og inn i Jazeera-regionen, som denne delen av landet heter. De samme kildene sier at konvoien seinere vendte tilbake til irakisk territorium.

USAs okkupasjon av Nordøst-Syria er ulovlig etter all internasjonal lov. Plyndringa av Syrias olje er også et brudd mot alle relevante internasjonale konvensjoner.

Da hun fortsatt var presidentkandidat i Det demokratiske partiet i USA sa Tulsi Gabbard fra Hawaii at Donald Trumps beslutning om å bruke USAs tropper til å kontrollere Syria oljekilder betyr å «stjele olje som tilhører folket i Syria.» Hun tilføyde:

«Det syriske folket blir fratatt en av sine viktigste ressurser og energi som de trenger for å overleve og begynne å bygge et nytt liv.»

Gabbard foreslo en resolusjon for Representantenes hus som, dersom den blir vedtatt, vil pålegge presidenten å trekke tilbake alle USAs styrker fra Syria. Teksten sier eksplisitt at:

«Kongressen har ikke erklært krig og har ikke autorisert bruk av USAs militære styrker i noen form for aktivitet som går ut på å sikre, vokte, eie, profitere på eller utvikle oljefeltene i det nordlige Syria. Alle disse handlingene er ukonstitusjonelle.»

Resolusonsforslaget sier også at Trumps plan om å forbli i Syria for «sikre oljen» er uten forankring i Kongressen. Teksten sier:

«Olje, naturressurser og land i Syria tilhører det syriske folket, ikke USA.»

Men Donald Trump, som lovte å trekke alle USAs styrker ut av Syria, fortsetter å lede en politikk som går ut på det motsatte.

Midtøsten-eksperten Joshua Landis sier i et intervju at USAs okkupasjon av oljefeltene i Syria ikke handler om IS i det hele tatt. Det handler om å skade Syrias regjering og å sikre USA et verktøy for å beholde innflytelse i Syria.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMed makt og politiaksjoner skal landet øydast
Neste artikkelInfo på autopilot