USA øker plyndringa av Syrias olje

7
En kolonne tankbiler under USAs beskyttelse stjeler syrisk olje. Foto: Sana

Meldinger fra Syria sier at USA har trappet opp plyndringa av Syrias olje. Ifølge kildene har USA sendt en konvoi med flere titalls tankbiler til de oljerike områdene i Hasaka i Nordøst-Syria for å stjele landets olje. Syrias offisielle nyhetsbyrå Sana siterer lokale kilder som sier at en konvoi med 50 tankbiler passerte grenseovergangen ved Waleed og inn i Jazeera-regionen, som denne delen av landet heter. De samme kildene sier at konvoien seinere vendte tilbake til irakisk territorium.

USAs okkupasjon av Nordøst-Syria er ulovlig etter all internasjonal lov. Plyndringa av Syrias olje er også et brudd mot alle relevante internasjonale konvensjoner.

Da hun fortsatt var presidentkandidat i Det demokratiske partiet i USA sa Tulsi Gabbard fra Hawaii at Donald Trumps beslutning om å bruke USAs tropper til å kontrollere Syria oljekilder betyr å «stjele olje som tilhører folket i Syria.» Hun tilføyde:

«Det syriske folket blir fratatt en av sine viktigste ressurser og energi som de trenger for å overleve og begynne å bygge et nytt liv.»

Gabbard foreslo en resolusjon for Representantenes hus som, dersom den blir vedtatt, vil pålegge presidenten å trekke tilbake alle USAs styrker fra Syria. Teksten sier eksplisitt at:

«Kongressen har ikke erklært krig og har ikke autorisert bruk av USAs militære styrker i noen form for aktivitet som går ut på å sikre, vokte, eie, profitere på eller utvikle oljefeltene i det nordlige Syria. Alle disse handlingene er ukonstitusjonelle.»

Resolusonsforslaget sier også at Trumps plan om å forbli i Syria for «sikre oljen» er uten forankring i Kongressen. Teksten sier:

«Olje, naturressurser og land i Syria tilhører det syriske folket, ikke USA.»

Men Donald Trump, som lovte å trekke alle USAs styrker ut av Syria, fortsetter å lede en politikk som går ut på det motsatte.

Midtøsten-eksperten Joshua Landis sier i et intervju at USAs okkupasjon av oljefeltene i Syria ikke handler om IS i det hele tatt. Det handler om å skade Syrias regjering og å sikre USA et verktøy for å beholde innflytelse i Syria.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Per1 Per1 says:

  Hvorfor støtter Nato-landede, herunder Danmark og Norge, op bag USA´s plyndring af Syrien´s strategiske ressourcer? Kan de da ikke gennemskue, hvad USA´s besættelse af Nord-øst Syrien går ud på? Er de for dumme til at vide, at de støtter USA´s, Saudi-Arabiens og Tyrkiets regime-change terrorister, inklusiv ISIL, som tilmed er deres mest effektive redskab i Syrien. Kan de virkelig være uvidende herom?
  Og hvor er opinions-kritikken henne? Opinionen må da snart vågne op, og være i stand til at lægge 2+2 sammen. Eller vågner den nogensinde op?
  Og hvor er den anti-imperialistiske venstrefløj og fagbevægelsen henne?
  Kina lurepasser som sædvanlig.
  Rusland ser ud til at være ene om at støtte Syrien.
  USA/Saudi-Arabien bakket op af Nato (herunder altså den danske og norske regering) satser tydeligvis på gennem sanktioner og lav verdenspris på olien at udmatte den russiske økonomi for derved at tvinge Rusland ud af Syrien - En gentagelse af USA´s strategi i Afghanistan, hvor Sovjet trak sig tilbage i 1987, hvorefter Afghanistan som bekendt siden har været overladt til fanden, islamisme, terrorisme og evig krig. Rusland kan ikke være uvidende om USA`s/Nato´s kopiering af deres Afghanistan-strategi i Syrien.
  Og USA kontrollerer jo verdensøkonomien via dollaren som verdens suveræne reservevaluta, og er nok stadig klart den stærkeste militærmagt, selvom Rusland på nogle områder godt kan matche USA.
  Så hvad er perspektivet i Syrien?

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Danmark risikerer å få sitt eget mini Syria på Grønland om USA bestemmer seg for å gå fullt inn for “regime change” der

 3. Per1: i Norge finnes det ikke noen antiimperialistisk venstrefløy. Der er man kun bekymret for om Nato/USA kommer oss til unnsetning når Russland angriper oss.
  Hver 14 dag omtrent angriper Israel Syria og dreper rundt et dusin mennesker. Du finner ikke informasjon om denne krigingen i norsk presse.
  Her leser vi idag at USA har sendt 3 hangarskip til oppstilling rundt SørKina havet og fyller luftrommet med B-1 og F-22 fly. Fullstendig uinteressant for venstresida i Norge som stadig er opptatt av former for identitetspolitikk.
  Det som kommer til å skje er at Norge - som i 1940 - kommer til å skrive om den aktuelle utviklingen av gigantkriger: “Vi ble tatt på senga”. Det var løgn i 1940 også da både Mot Dag og Norges Kommunistiske Parti meldte at vi vil bli tatt på senga,men disse har blitt skrevet ut av norsk historie.
  Alle som måtte beskjeftige seg mot militarisme og er anti-imperialister i Norge idag,er fremmedlegemer i den norske venstresida. Rødt satte rekord i siste krigsbudsjett med 122 millioner kroner over de øvrige imperialister. Russland angriper oss!

 4. USA okkuperer også Irak, etter en ulovlig angrepskrig med påskudd i fabrikkerte påstander om at Irak skulle ha masseødeleggelsesvåpen. Okkupasjonen har vært ulovlig ifølge folkeretten fra dag 1 og det var i 2003.

  Iraks olje og andre naturresurser har blitt ført ut av Irak av Dick Cheneys selskap og andre selskaper, og plyndringen har vært og er under bevoktning av amerikanske styrker. Halliburton har hatt en fortjeneste på 40 milliarder dollar, mens de andre selskapene har tjent 138 milliarder dollar. Dette er et pågående ran, og hadde vi hatt et MSM med NRK som drev kritisk journalistikk, skulle dette lede til jevnlige oppslag.

  Globalistene har til hensikt å styrte all regjeringer i land som ikke underlegger seg USA, og USAs krigsmaskin brukes geopolitisk, sammen med økonomisk krigføring med sanksjoner, spekulasjon mot svake lands valuta, overnasjonale avtaler, og til å lure svake stater til å ta lån i Verdensbanken og IMF de ikke kan betale tilbake for å underlegge seg alle land.

  Alt for globalistenes mål som er en verden uten landegrenser og nasjonal identitet, den skal bli som ett enkelt marked styrt av kapitallovene, og hvor alt eies av storkapitalen og ikke folket. Den globale storkapitalen som eier krigsmaskinen eier også MSM som fremstiller krigshandlingene som frigjørings-kriger.

  Som slukes rått av et heller politisk uinteressert norsk folk som mest er opptatt av forbruk, og er likegyldig til globaliseringen som også til slutt de selv blir offer for. For neo-liberal markedsøkonomi som blir resultatet av globaliseringen herjer ikke bare med arbeiderklassen og svake grupper, den utraderer også det meste av lavere middelklasse som vi kan se i de landene den er implementert.

 5. Folkerett - også kalt internasjonal lov - er de reglene stater har blitt enige om skal gjelde internasjonalt. FN fungerer både som en arena der folkerett blir laget, og som en aktør som passer på at folkeretten følges.

  Konvensjoner er ikke “lov”.
  Man formidler her at “lover” lages av FN.
  Ikke-spredning av atom-våpen er en frivillig konvensjon. Menneskerettigheter er en frivillig konvensjon.
  Det oversettes misvisende til “folkerett” i Norge

  https://snl.no/folkerett
  Her skjønner vi at det finnes ikke noe ord for “folkerett” på engelsk. “Internasjonal lov” blir noe annet.

 6. Avatar for Per1 Per1 says:

  Enig. Danmark har heller ingen anti-imperialistisk venstrefløj. Enhedslisten støttede som bekendt Nato´s ødelæggelse af Jugoslavien, Libyen og pt Syrien - i menneskerettighedernes og demokratiets/ anti-diktaturets navn.
  Fagbevægelsen tager her, 118 år efter Lenin´s "Hvad skal gøres,1902, stadig ikke stilling til politik, kun lønforhandlinger. Kommunistpartierne fokuserer ligeså på at arbejderklassens realløn under kapitalismen, og nedprioriterer anti-dialektisk arbejderklassens grundlæggende interesse i socialisme, og er i øvrigt - på linje med den i kapitalismen integrerede arbejderklassen - ret indifferent over for de materielt dårligst stillede i samfundet.

 7. De som tjener mest er de som satser på karriere i en storby. De som har mest utgifter er de som jobber i en storby. De som har mest stress er de som jobber i en storby. På landet er det mindre utgifter og mindre stress, og mindre behov for å betale regninger (halve husleia), og mindre jobbing.
  Hvem har det best?

  Se forskjellen mellom by og land her


  3:00 –


  En drøm eller et mareritt?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere