USA innfører sanksjoner mot Den internasjonale straffedomstolen

0
Foto: Shutterstock

I en bredside mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC) godkjente Donald Trump 11 juni 2020 en lov som innfører økonomiske sanksjoner og reiserestriksjoner mot medlemmer ICC.

ICC har etterforsket og etterforsker mulige krigsforbrytelser som er begått av USAs og allierte lands tropper. Dette omfatter Israel. Det var i mars 2020 at ICCs dommere godkjente at denne etterforskninga skal gjennomføres.

Men allerede i 2016 hadde ICC materiale som gjorde at anklagerne allerede da vurderte å reise tiltale mot USA og CIA for krigsforbrytelser i Afghanistan.

Sjefsanklager Fatou Bensoudas kontor sa at:

Members of US armed forces appear to have subjected at least 61 detained persons to torture, cruel treatment, outrages upon personal dignity on the territory of Afghanistan between 1 May 2003 and 31 December 2014.

Rapporten sier at CIA-agenter kan ha utsatt minst 27 fanger for totur, grusom behandling, overgrep mot personlig verdighet og / eller voldtekt mellom desember 2002 og mars 2008. Dette skal ha skjedd i Afghanistan, Polen, Romania og Litauen.

Utenriksminister Mike Pompeo, som har innrømt at da han var sjef for CIA, så løy, stjal og svindlet de, tok kraftig avstand fra ICC. Han sa at USA «ikke kan tillate at medlemmer av ICC eller deres familier kan få komme til USA og nyte godt av av USAs friheter samtidig som de vil tiltale dem som forsvarer disse frihetene.»

Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu har fordømt ICC fordi domstolen har vedtatt å etterforske israelske og palestinske krigsforbrytelser i Gaza, i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Under Donald Trump har USA trukket seg fra flere internasjonale avtaler, fra FNs menneskerettsråd og UNESCO, samt truet med å bryte med Den internasjonale postunionen og WHO. USA har aldri vært medlem av ICC, men har til en viss grad samarbeidet med den.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkel95% av covid-19 dødsfallene i Storbritannia hadde minst en underliggende alvorlig sykdom
Neste artikkelAdvokat: – Påstandene fra Faktisk.no mot steigan.no uholdbare