Statue av slaverimotstanderen Hans Christian Heg revet

0
Hans Christan Heg. Skjermdump fra Twitter.

I Madison, Wisconsin ble statuen av oberst Hans Christian Heg revet av sokkelen og dumpet i elva. Det skjedde 24. juni som et av de nyeste tilfellene av utrensking av statuer og symboler i USA. Men hvem var Hans Christian Heg?

Heg var en norsk-amerikansk journalist, anti-slaveri-aktivist, politiker og soldat. Han var født i Lier i 1829. Han var best kjent for at han ledet det skandinaviske 15th Wisconsin Volunteer Regiment på unionistenes side i den amerikanske borgerkrigen. Som aktivist mot slaveriet ble han leder av Wisconsins Wide Awakes, en militant organisasjon som kjempet mot slavefangerne, altså de som ville fange rømte slaver og bringe dem tilbake i slaveriet.

Under borgerkrigen ble Heg utnevnt til oberst og leder for det skandinaviske regimentet. Han utmerket seg i flere slag inntil han han ble dødelig såret 18. september 1863 under slaget ved Chickamauga. Han døde av sårene to dager etterpå.

Hans Christian Heg var altså en helt i kampen mot slaveriet, en politisk aktivist som viet livet sitt til å bekjempet det og som til slutt ofret livet i kamp mot slaveeiernes militære styrker.

Og så drar Black Lives Matter-folkene ham av sokkelen og vanærer statuen. Her hjemme har det vært tilløp til å forsvare vår tids ikonoklaster – billedstormere – og si at dette er en kamp mot symboler på slaveriet og undertrykkinga av svarte i USA. Hva skal man da si når billedstormerne også river ned minnene om dem som ofret livet i kampen mot slaveriet?

Man kan naturligvis skylde på uvitenhet, og det er nok sånn at en god del av aktivistene ikke har så mye greie på historie. Men all erfaring viser at når man først lar billedstormerne få fritt spill, så ender det slik. Det begynner kanskje med at de ødelegger noen symboler som man kan forstå er provoserende. Men det ender med at de ødelegger all kultur. Det er Taliban eller IS.

Taliban sprengte Buddahstatuene i Bayam. Til høyre fjerning av en statue i Baltimore, USA

Slik som BLM-aktivisten Shaun King som vil rive ned alle statuer som framstiller Jesus som hvit.

Hvis han og hans folk hadde sluppet inn i Peterskirken, skulle de altså logisk sett ha gått løs på den mest berømte statuen av en slik hvit Kristus, Michelangelos Pietà.

Michelangelo: Pietà (1499). Shutterstock

King kan ikke en gang skylde på at han er uvitende. Han har college og er for tida «writer in residence» ved Harvard. Han er rasist, bare at hans rasisme retter seg mot hvite, akkurat som dem som rev ned statuen av Hans Christan Heg.

Sannhetsministeriet

I 1984 er det Sannhetsministeriet som har i oppgave til enhver tid å skrive om og forandre historien for å tjene den politikken Partiet til enhver tid måtte føre. Som Orwell skriver:

“Hver dokumentasjon er blitt ødelagt eller forfalsket, hver bok er skrevet om, hvert bilde er malt på nytt, hver statue og gatebygg har fått nytt navn, hver dato har blitt endret. Og prosessen fortsetter dag for dag og minutt for minutt. Historien har stoppet opp. Ingenting eksisterer bortsett fra en uendelig nåtid der partiet alltid har rett. ”

Det er dette dagens billedstormere bidrar til.


Les: Velkommen til bokbålenes og billedstormernes tid!

Taliban i USA


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.