– Ikke antirasist nok

0
Illustrasjon: Shutterstock

«Ingen er ikke antirasistisk nok. Ingen er antirasist på «feil måte». Det finnes ingen mal på hvordan denne kampen skal føres.» Dette skriver Ingrid A. Thommessen, tidligere styreleder i Annette Thommessens Minnefond i en kronikk i avisa VG. Vi tillater oss å gjengi noen utdrag av kronikken:

«Du beveger deg på kanten av rasisme», fikk jeg nylig høre da jeg på Facebook kritiserte tanken om at vi alle er rasister. Det er ikke første gang jeg registrerer denne typen stempling i diskusjoner som dreier seg om antirasisme. Det er like bekymringsfullt som det er nedslående at denne debatteknikken brer om seg. Enten er du med oss, eller du er imot.

Thommessen mener at enkeltes demagogi minner om AKP på sitt verste og etterlyser evne til nyansering.

Den skjulte så vel som den åpne rasismen er vi nødt til å stå sammen om å bekjempe. Å mistenkeliggjøre forsøk på nyansering, å gjenopprette et «dem» og «oss», er like farlig som det er kontraproduktivt. Det siste det antirasistiske arbeidet trenger er demagogisk skyttergravskrig, og verre, denne typen stempling bidrar til at mange ikke tør si hva de mener av frykt for hva de risikerer å bli omtalt som. Å få betegnelsen rasist, er en belastning for de fleste. Den knebler den enkelte, den ødelegger nødvendig debatt, den parkerer ethvert tilløp til engasjement på et felt som mest av alt behøver det motsatte.

Dette skader kampen mot rasismen, mener Thommessen.

Å utdefineres av offentlig debatt fører ikke kun til ytterligere polarisering, det fører i tillegg til noe langt mer destruktivt: likegyldighet.

Og hun konkluderer:

Antirasismen mister seg selv når den blir sekterisk. Den står i fare for å destrueres innefra når den blir autoritær, og den mister legitimitet når den blir demagogisk. Ingen er ikke antirasistisk nok. Ingen er antirasist på «feil måte».

Kronikken er så vidt vi kan bedømme svært godt i tråd med Annette Thommessens ånd.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEgeberg snakker Faktisk usant til Klassekampen
Neste artikkelEgypt og Tyrkia på randen av krig i Libya