Egypt og Tyrkia på randen av krig i Libya

0
Illustrasjon: Shutterstock

Tyrkias intervensjon til fordel for den Tripolibaserte GNA-regjeringa i Libya har fått Egypt til å true med å intervenere til fordel for Khalifa Haftars LNA-styrker. Egypt ser på GNA som et redskap for Det muslimske brorskapet, og derfor som en trussel mot Egypt. Den tidligere tyrkiske utenriksministeren Yasar Yakesh advarer i et intervju i den tyrkiske avisa Cumhuriyet mot noe som kan bli en krig mellom Tyrkia og Egypt i Libya.

Grensetraktene mellom Egypt og Libya er befolket av stammer som hører til på begge sider. Det ville gjøre en egyptisk intervensjon lettere for dem, sier Yakesh. I en tale til sine militære ledere sa Egypts president Abdel Fattah el-Sisi at Egypt er «forberedt på å føre en kamp som er uunngåelig og nødvendig under den rådende ustabiliteten og kaoset i vår region.» Dette skriver Borzou Daragahi, som er Midtøsten-korrespondent for The Independent. Fra Tripoli svarer GNA med å si at dette er en «krigserklæring» fra Egypts side.

Den GNA-vennlige avisa Libyan Express skriver at EU advarer mot ytterligere opptrapping av konflikten.

Havnebyen Sirte, Gaddafis hjemby, var i sin tid en perle ved Middelhavet. Den ble svært ødelagt under NATOs krig mot Libya i 2011 der Norge fungerte som de jihadistiske styrkenes flyvåpen. Byen kontrolleres nå av LNA, men med støtte av tyrkiske fly har GNA angrepet den nylig. Disse styrkene er imidlertid trukket noe tilbake, men blir byen angrepet i gjen kan det komme til å utløse en egyptisk intervensjon.

Havnebyen Sirte før og etter NATOs «frigjøring»

Kontroll over Sirte betyr også kontroll over en stor del av den strategisk viktige oljeeksporten.

LNA støttes i tillegg til av Egypt også av De forente arabiske emiratene, Saudi-Arabia, Frankrike, Hellas og Russland. Israel har også gitt LNA noe støtte. President Donald Trump har til nå ikke vært villig til å engasjere USA i striden i Libya.

Kartet viser det store rørledningsnettet som munner ut like øst for havnebyen Sirte. Kilde: EIA

Nyhetskanalen Al Arabiya skriver at Sirte er ei rød linje for Egypt. De hevder at Russland gjerne vil etablere en militærbase der. Tyrkia vil også gjerne kontrollere denne byen.

Tyrkia har NATOs nest største hær etter USA og har en styrke på nesten 500.000 soldater. Denne militærstyrken har også svært mye forholdsvis avanserte våpen. Egypt har en nesten like stor hær med ca 450.000 soldater, også de svært tungt væpnet. En krig mellom disse to landene ville være en krig mellom to av Midtøstens absolutte tungvektere. Egypt er dessuten Afrikas nest mest follkerike land med over 104 millioner innbyggere. Tyrkia har ca. 83 millioner.

Foreløpig er det ingen som tror at det vil komme til full krig mellom Tyrkia og Egypt, derimot er det en høyst reell fare for at de kan komme til å kjempe på hver sin side i Libya.

Vi må hele tida minne om at den kaotiske tilstanden i Libya er et direkte resultat av NATOs krig mot landet i 2011 der Norge, under ledelse av den rødgrønne regjeringa var det landet som bombet mest.


Les mer om Libya på steigan.no her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkel– Ikke antirasist nok
Neste artikkelJihadister drepte minst 38 i det nordlige Nigeria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).