Hva skjer når Israel skal annektere Vestbredden?

10
Jødisk bosetning på Vestbredden. Shutterstock

Det er fortsatt uklart hva som kommer til å skje når Israel skal begynne anneksjonen av Vestbredden 1. juli 2020, slik Benjamin Netanyahus tidsplan tilsier. Den svenske avisa Proletären kommenterer.


Den 1 juli är datumet som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu satt som deadline för påbörjandet av annektering av Västbanken. Enligt den ”århundradets fredsplan”, som Donald Trump presenterade i januari i år, ska omkring 30 procent av det ockuperade Västbanken och samtliga illegala bosättningar annekteras.

Det är i skrivande stund oklart exakt vad som kommer att hända den 1 juli. Det diskuteras både i och mellan Washington och Jerusalem, och enligt den israeliska tidningen Haaretz är det möjligt att det blir en mer gradvis annektering, för att USA:s allierade i Mellanöstern ska kunna acceptera den.

Ny regering i Israel ska genomföra Trumps plan

Israels försvarsminister Benny Gantz, som enligt koalitionsavtalet ska ta över premiärministerposten från Netanyahu, har tidigare varit otydlig i frågan, men gav i veckan sitt fulla stöd till Trumps plan. Trump har också stöd av sina partivänner i representanthuset i Washington, där 116 av de 198 republikanska ledamöterna undertecknat ett brev till stöd för planen. 

Samtidigt har fler än 170 ledamöter för Demokraterna skrivit under ett brev som motsätter sig annekteringen. Flera av undertecknarna står annars Israellobbyn nära, och USA:s Israelpolitik kan för en gångs skull bli en valfråga i höstens alltmer ovissa presidentval.

Den genomkorrupta Palestinska myndigheten, som administrerar Israels ockupation av Västbanken, har annonserat att man i protest mot den planerade annekteringen avbryter allt säkerhetssamarbete med Israel, men det är långt ifrån första gången som företrädare för myndigheten gör liknande utfästelser.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vädjade i onsdags till Israels regering att inte gå vidare med sina planer. ”Annektering bryter inte bara mot internationell rätt utan skulle allvarligt destabilisera regionen”, sa Guterres i samband med säkerhetsrådets möte.

När Ryssland i mars 2014 – i en helt annan situation, som inte går att jämföra med Israels illegala ockupation – annekterade Krim, införde EU omgående sanktioner mot landet.

Det har också kommit kritik mot Israels annekteringsplaner från EU. Men det är knappast troligt att EU skulle införa sanktioner eller riva upp Israels förmånliga handelsavtal med unionen.

Plan för israelisk apartheid

Sveriges utrikesminister Ann Linde har också kritiserat annekteringsplanerna. Men så sent som den 8 juni presenterades ett nytt samarbete mellan å ena sidan Sveriges ambassad i Israel, Business Sweden och det statliga innovationsverket Vinnova, och å andra sidan den israeliska organisationen Start-Up Nation Central, som ska ”katalysera gemensamma marknadsorienterade innovativa R&D projekt mellan de två länderna”.

Palestinian Center for Policy and Survey Research (som finansieras av Ford Foundation och EU) publicerade i onsdags en opinionsundersökning gjord på Västbanken och i Gaza. Den visar att två tredjedelar av de tillfrågade tror att Israel kommer att annektera områden och bosättningar på Västbanken. Och 78 procent tror inte att europeiska länder kommer att införa sanktioner mot Israel om annekteringen blir verklighet. 

63 procent stöder att Palestinska myndigheten avbryter allt samarbete med Israel, men 57 procent av de tillfrågade tror inte att myndigheten verkligen kommer att göra det.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Ingenting kommer til å skje - internasjonalt. Jeg er mer usikker på om Israel kommer til å overleve dette.
  De fleste settlerne er ortodokse jøder, og de er så ekstreme at Jareds plan virker moderat. De sekulære jødene kan nok ønske palestinerne til helvete, men de er ikke like ivrige etter å underkaste seg teokratiet, som Sanhedrin drømmer om. Jokeren er i dobbeltmoralen, som jødenene har utviklet til en kunstform.
  Den først som kjenner seg igjen i døra har tapt, på en måte.

  • Labour governments permitted Jewish settlement in essential security locations;
  • Likud governments actively encouraged settlement throughout the Territories
   https://www.ijs.org.au/the-territories/

  Både Arbeiderpartiet (det tidligere kommunistpartiet?) og Likud (fascister?) er for å okkupere palestinske områder.
  Israelerne generelt er negative.
  IDF er våpenglade ateister.
  De ortodokse organisasjonene heller mere til at “Israel” er illegitim

  Land of Israel Movement

  The settler movement began after the Six-day War in 1967, when an ultra-religious “Land of Israel Movement” was founded by Rabbi Moshe Levinger,

  Its founders were a mixture of Labor Zionists, Revisionists, writers and poets, including Nathan Alterman, Aharon Amir, Haim Gouri, Rachel Yanait Ben-Zvi, Yitzhak Tabenkin, Icchak Cukierman, Zivia Lubetkin, Eliezer Livneh, Moshe Shamir, Shmuel Katz, Zev Vilnay, Uri Zvi Greenberg, Shmuel Yosef Agnon, Isser Harel, Israel Eldad, Dan Tolkovsky and Avraham Yoffe.

  Land of Israel Movement omtales som “religiøs”, men de er opplagt ateistiske sionister. Sionister har en tendens to å framstille seg selv som “gudfryktige”

 2. Videoen viser nettopp hva jeg sier.

  Ateisten Bibi med kippah

  https://www.youtube.com/watch?v=ckVYO9oI8vc
  Hvordan ortodokse kler seg.
  Ortodokse driver ikke bodybuilding
  Penger er “synd” for dem.
  De er ikke gull-investorer som vi andre.
 3. Vis oss “den ortodokse settler-bevegelsen”. Jeg har ikke sett noe til den.
  Israel 1948 var kommunistisk, ikke ortodoks.
  De første settlerne var “kibbutzer”, maoister eller noe sånt.
  Det var ortodokse i Palestina før Israel, og det er noen ortodokse over hele ME. De oppfører seg ikke som settlere.

  https://www.youtube.com/watch?v=33pmypQobXw
  Pensjonerte kibbutz’boere formodentlig. Ikke en kler seg ortodoks.
  Min ateistiske familie er like “religiøs” som de der folkene
 4. En skummel side ved denne annekteringen er at vestlig mainstream-media vil tie det i hjel og sørge for at færrest mulig faktisk får vite om det.

 5. Israel og araberne er snart historie :slight_smile:
  Det man ser nå er starten på en stor plan.

  fshshehr

  uytui

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere