Hjemmesitterne vant valget i Frankrike

0
Foran valglokale i Lille 28. juni 2020. Shutterstock.

Kommunevalget i Frankrike hadde rekordlav oppslutning. Bare omlag 40 prosent av velgerne avga stemme, så hjemmesitterne ble det desidert største partiet. Dette gjenspeiler den politiske krisa i landet. Se denne grafen fra Le Parisien:

Franske medier omtaler valget som «ei krise for demokratiet» og sier at velgerne har desertert. Se vinnerne i de største byene her. Emmanuel Macrons parti La Pépublique en Marche gjorde et svært dårlig valg, mens Sosialistpartiet PS gjenoppsto fra graven. Det partiet som vant mest blant det mindretallet som stemte var de grønne. De vant i byer som Bordeaux, Strasbourg, Lyon, Poitiers og Besançon. PS vant i Paris, Nantes, Montpellier, Rennes og Saint Denis. Presidentens parti tok bare Le Havre der statsminister Édouard Philippe fikk 58,8% av stemmene. Marine Le Pens parti Rassemblement national (RN) gjorde et dårlig valg og blant de store byene vant de bare i Perpignan.

Frankrike har vært gjennom et svært turbulent år. De gule vestene demonstrerte i over 60 lørdager på rad før demonstrasjonene ble forbudt på grunn av covid-19 epidemien. Som kjent ble de utsatt for svært grov politivold, men likevel ga de seg aldri. Fagbevegelsen har vært i opprør på grunn av pensjonsreformen og tilliten til president Macron har vært dalende. Når seks av ti velgere sitter hjemme på valgdagen sier det mye om den sviktende tilliten til politikerne.

Vi har dekket de gule vestenes kamp ganske systematisk og grundig på steigan.no. Se her.

Kampen mot pensjonsreformen kan du lese om her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelZephyr og Olav Rommetveit forteller ikke sannheten
Neste artikkelStopp!