Frankrike: «Heltene i hvitt» demonstrerte i tusenvis for lønn og jobber på sjukehusene

0
Helsearbeidere i kamp i Frankrike. Collage fra Twitter.

Franske helsearbeidere demonstrete over hele landet 16. juni 2020. Det var en historisk aksjon, skriver fransk presse. 18.000 demonstrerte i Paris og det var demonstrasjoner i 220 byer og steder. Da helsearbeiderne bokstavelig talt kjempet for livet under den verste koronoakrisa, kalte Emmanuel Macron dem for «helter i hvitt». Men å lønne disse heltene skikkelig og gi dem bedre arbeidsforhold og pasientene tryggere sjukehus, vil han ikke. I Paris ble det sammenstøt mellom politi og demonstranter og politiet fyrte av tåregass inn i folkemengden.

En viktig grunn til høye dødstall på italienske og franske sjukehus og eldresentre er lav bemanning og dårlig utstyr som følge av privatisering og nyliberal nedskjæring. Nå har heltene i hvitt blitt lei av vakre talemåter og krever reelle endringer til det bedre. Men det vil ikke Macron ha noe av.

Helsearbeidernes demonstrasjoner er enda et eksempel på de omfattende klassekampene i Frankrike og av den enorme avgrunnen som har åpnet seg mellom de herskende og store deler av befolkninga. Kampene mot pensjonsreformen og de gule vestene seige og heltemodige kamp er deler av den samme klassekampen mot de herskende og deres nyliberale politikk i Frankrike.

Les om klassekampene i Frankrike på steigan.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFarlig konfrontasjon mellom atommaktene India og Kina
Neste artikkelFire dager med gatekamper i franske Dijon