Fire dager med gatekamper i franske Dijon

0

I fire dager var den franske byen Dijon hjemsøkt av gatekamper mellom nordafrikanere og tsjetsjenere. Det hele skal ha begynt med at en tsjetsjensk gutt på 16 år ble angrepet av nordafrikanere tidligere i juni 2020. Dette førte til at tsjetsjenerne ville hevne seg. De kom til dels langveis fra og hadde med seg alt fra slagvåpen og macheheter til skytevåpen og kampene utspant seg i bydelen Les Grésilles der det bor svært mange nordafrikanere.

Videoer viser unge menn med automatvåpen. Le Figaro kalte tsjetsjenernes aksjon for en straffeekspedisjon. Det franske justisdepartementet sier til avisa at tsjetsjenske kriminelle bander har herjet i Frankrike lenge og at de bruker vold for å terrorisere andre grupper.

Frankrike går svanger med bandekriger og det som verre er i ghettoene. Landets mislykte innvandringspolitikk, den økonomiske krisa og utviklinga av kriminelle og ekstreme religiøse hrupper har gjort disse områdene til kruttønner der en liten gnist kan utløse en eksplosjon. Innvandrerbydelene er fattige, innbyggerne føler seg overlatt til seg sjøl og forrådt av myndighetene og raseriet er stort.

Det er også verdt å merke seg forskjellen på hvordan fransk politi har reagert mot de stort sett svært fredelige gule vestene – med vannkanoner, tåregass og farlig skyts – mens politiet lenge lot de væpnede bandene holde på som de ville.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFrankrike: «Heltene i hvitt» demonstrerte i tusenvis for lønn og jobber på sjukehusene
Neste artikkel– Hvordan vil den tredje verdenskrigen bli utkjempet?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).